Connect with us

Οικονομία

Η ακρίβεια κατεβάζει τις πωλήσεις-Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη μείωση των συναλλαγών στο λιανικό εμπόριο

Published

on

Ο πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία, διαμορφώθηκε στο 2,8% τον Ιουν-23 από 4,1% τον Μαϊ-23 και 11,6% τον Ιουν-22. Η μείωση του ρυθμού ανόδου των τιμών, συνδέεται κυρίως με τη μείωση των τιμών ενέργειας αλλά και με τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει χαμηλότερος σε σύγκριση με την Ευρωζώνη (5,5% τον Ιουν-23 σύμφωνα με την προκαταρτική εκτίμηση της Eurostat), στοιχείο που συντελεί και στη συγκράτηση του εξωτερικού ελλείμματος.
Το ράλι των τιμών συνεχίζεται όμως στην κατηγορία της διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών σημείωσε την υψηλότερη αύξηση με 12,5% τον Ιούνιο, συνεισφέροντας, βάσει της βαρύτητας που έχει στο καλάθι του νοικοκυριού, 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στον ετήσιο πληθωρισμό. Οι επιδράσεις των πληθωριστικών πιέσεων στα τρόφιμα επηρεάζουν αρνητικά τον όγκο των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο.

Συγκεκριμένα, το 4μηνο Ιανουάριος – Απρίλιος 2023, οι πωλήσεις του κλάδου του λιανικού εμπορίου, σε σταθερές τιμές, σημείωσαν πτώση κατά 3,2% και 1,8% σε σύγκριση με το 4μηνο Ιανουάριος – Απρίλιος 2022 και το 4μηνο Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2022 αντίστοιχα. Αντιθέτως, την ίδια χρονική περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος 2023 οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο, σε τρέχουσες τιμές, κινήθηκαν ανοδικά, κατά 5,1%, σε ετήσια βάση.

Συνεπώς, το πρώτο 4μηνο του τρέχοντος έτους, τα ελληνικά νοικοκυριά αγόρασαν λιγότερα προϊόντα λιανικής σε σχέση με πέρυσι, παρά ταύτα ξόδεψαν περισσότερες χρηματικές μονάδες για την απόκτηση των εν λόγω αγαθών. Ασφαλώς, αυτό το αποτέλεσμα δεν καταγράφεται μόνο στην Ελλάδα αλλά στο σύνολο της ΕΕ-27. Η απόκλιση ανάμεσα στην ετήσια μείωση του δείκτη όγκου και στην ετήσια αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου στο 4μηνο Ιανουάριος – Απρίλιος 2023 πηγάζει κυρίως από τις κατηγορίες των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων (super markets), των τροφίμων-ποτών-καπνού και των φαρμακευτικών-καλλυντικών.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό δελτίο της Eurobank, οι επιδράσεις των πληθωριστικών πιέσεων, η άνοδος του κόστους δανεισμού, η εξασθένιση της μεταπανδημικής ορμής για κατανάλωση αγαθών και η μείωση των αποταμιεύσεων της πανδημίας, σταδιακά επηρεάζουν αρνητικά τους δείκτες της πραγματικής οικονομίας όπως ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement