Connect with us

IMPACT 2023

Impact 2023: Το άτυπο “debate” στην 7η συνεδρία

Published

on

Σε debate, μεταξύ του αντιδημάρχου Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Νίκου Ασπράγκαθου, και των υποψηφίων δημάρχων Βασίλη Αϊβαλή, Κώστα Σβόλη και Πέτρου Ψωμά, εξελίχθηκε η συνεδρία «Έξυπνες Πόλεις & Τοπική Αυτοδιοίκηση», στο πλαίσιο του 2ου IMPACT 2023 «Υποδομές και ενίσχυση της οικονομίας» που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, η εφημερίδα ΓΝΩΜΗ και ο ΣΤΕΔΕ με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«O Δήμος πρωτοπορεί στη λειτουργία ψηφιακών εφαρμογών» τόνισε αρχικά ο κ. Ασπράγκαθος, κάνοντας αναφορά στη σημασία του Κέντρου Ψηφιακών Εφαρμογών Διαλειτουργικότητας. Ωστόσο, επεσήμανε ότι «για να λειτουργήσουν τα ψηφιακά συστήματα του Δήμο απαιτείται η πρόσληψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού».
«Εμείς θα αξιοποιήσουμε κάθε μεμονωμένο σχέδιο που έχει εκπονηθεί, αλλά αυτά είναι αποσπασματικά», επεσήμανε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πάτρα Σπουδαία και Πάλι» Βασίλης Αϊβαλής, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει ένα στρατηγικό σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού.
Επιπλέον, έθεσε ως προτεραιότητα την ολιστική αναβάθμιση του site του Δήμου για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες, ενώ υπογράμμισε ότι οι δράσεις της «έξυπνης πόλης» που έχουν γίνει και θα γίνουν είναι ελάχιστα γνωστές, διότι δεν είναι προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή.
«Έξυπνη πόλη είναι η πόλη που διοικείται από έξυπνους ανθρώπους» τόνισε ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Πάτρα Ενωμένη» Κώστας Σβόλης, επικρίνοντας τη δημοτική αρχή ότι ποντάρει στην ανέχεια και στη φτωχοποίηση, σημειώνοντας: «Θέλουμε ή δεν θέλουμε ανάπτυξη; Έχουμε ευρωπαϊκό όραμα; Εμείς θέλουμε ανάπτυξη. Η εποχή του κρατισμού έχει περάσει ανεπιστρεπτί».
Εκτός άλλων, ο κ. Σβόλης πρότεινε τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη βιντεοπιτήρηση για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, ενώ έθεσε και το θέμα της έλλειψης τουρισμού. «Ο Δήμος είναι το μεγάλο μας σπίτι και πρέπει να το φροντίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής του «σπιράλ» Πέτρος Ψωμάς υπογράμμισε: «Οι κάτοικοι από τις “έξυπνες πόλεις” αρκεί να εξυπηρετούνται. Χρειαζόμαστε σωστές αποφάσεις σωστές πολιτικές. Εμείς έχουμε χαζές αποφάσεις, χαζές πολιτικές. “Έξυπνες πόλεις” είναι αυτές που έγιναν επειδή υπήρχε πολιτική βούληση».
Επιπλέον, επεσήμανε ότι επιβάλλεται η αλλαγή της δημοτικής αρχής «για να γίνουμε στοιχειωδώς “έξυπνη πόλη”», σημειώνοντας ότι αυτό είναι μονόδρομος.

«Το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων είναι ασύμβατο με τα κέρδη των εργαζομένων υποστήριξε ο κ. Ασπράγκαθος και απευθυνόμενος στους υποψηφίους δημάρχους επεσήμανε: «Είστε μαζί και θέλετε να ρίξετε αυτή τη δημοτική αρχή»
Επιπροσθέτως, απηύθυνε το ερώτημα: «Ας μας πουν, ποια επένδυση εμπόδισε ο Δήμος της Πάτρας;»
Στη συζήτηση παρενέβη και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πάτρα, Διεθνής Σύγχρονη Πόλη’ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος ασκώντας δριμεία κριτική στη δημοτική Αρχή.
Τον συντονισμό έκανε η οικονομολόγος Χαρά Δενδή.

Ροή ειδήσεων

Advertisement