Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Έγιναν «στάχτη» 12.000 στρέμματα- Συνεχείς περιπολίες στην καμένη περιοχή της Αιγιάλειας για τυχόν αναζωπυρώσεις

Published

on

Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και 45 οχήματα- πυροσβεστικά και του Δήμου Αιγιάλειας-  με 120 άνδρες στους οποίους εντάσσονται και πεζοπόρα τμήματα θα περιπολούν σήμερα στην περιοχή της Αιγιάλειας, για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από την Κυριακή έως και χθες στο Διακοπτό είχαν καεί περί τα 12.000 στρέμματα δασικής έκτασης ενώ μικρότερες είναι οι ζημιές σε καλλιέργειες, περισσότερες ελιές, λίγα αμπέλια και ελάχιστες σταφίδες.

«Χάρη στην καλή συνεργασία και στις γενναίες και συντονισμένες προσπάθειες που

διήρκησαν όλη νύχτα από τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και των μελών των εθελοντικών ομάδων αλλά και των προέδρων και των κατοίκων των Κοινοτήτων μας, όπως στα εναέρια μέσα που ξεκίνησαν ξανά τις ρίψεις νερού από τα ξημερώματα, δεν είχαμε τραυματισμούς αλλά και δεν κάηκε κανένα σπίτι. Ξεκινούν άμεσα οι καταγραφές ζημιών ώστε να κινηθούν οι ανάλογες διαδικασίες αποζημιώσεων» σημείωσε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος.

ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εστιάζοντας στην περιοχή της Αιγιαλείας και ιδιαίτερα στην Δ.Ε. Διακοπτού όπου, μέχρι και χθες Τρίτη, υπήρχαν ακόμη ενεργές εστίες, στα ορεινά της περιοχής και το φαράγγι του Βουραϊκού, μετά την μεγάλη φωτιά της Κυριακής που μας πέρασε 23 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Νικόλα Σερέτη, για σήμερα, έως και το απόγευμα, οι συνθήκες ιδιαίτερα στην Αιγιάλεια θα είναι πολύ δύσκολες, με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς δυτικούς – βορειοδυτικούς ανέμους, στα 6 έως 7 μποφόρ.

«Δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες για το διήμερο (σ.σ. χθες και σήμερα) μας υποχρεώνουν να έχουμε έξω όλο το προσωπικό της Π.Υ. Δεν θέλουμε να επαναληφθεί αυτό που έγινε την Κυριακή, παρά το γεγονός ότι τα πράγματα, από άποψη καιρικών συνθηκών, θα είναι εξίσου δύσκολα!» δήλωσε χθες ο υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης, Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων της Πυροσβεστικής.

«ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ»

«Η απρόσμενη φωτιά ήρθε να επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά την ανυπαρξία της

αγροτικής οδοποιίας στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Αιγιαλείας, που δυσκολεύουν ή κάνουν αδύνατη την προσέγγιση των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, των ανδρών της ΕΜΑΚ, των δυνάμεων ασφαλείας και των ομάδων διάσωσης και εθελοντών» καταγγέλλει ο Λάμπης Παπαδόπουλος, γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καμένες εκτάσεις μπορούν να «αναγεννηθούν» αρκεί να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες. Κι αυτό, γιατί χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια της Πυροσβεστικής, των εθελοντών αλλά και όλων όσοι συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης που κατάφεραν να μην μείνει πίσω «κάρβουνο».

*Oι φωτογραφίες είναι από το filodimos.gr

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement