Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ανακούφιση για τους Λογιστές

Published

on

«Βάλσαμο στις πληγές» των λογιστικών γραφείων ήταν η απόφαση για Παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 31 Αυγούστου.

Οι διαδοχικές συναντήσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη και Υπηρεσιακούς Παράγοντες των Υπουργείων Οικονομικών & Ανάπτυξης, έπιασαν τελικά τόπο.

Η μηνιαία παράταση βεβαίως δεν λύνει το πρόβλημα ενός Κλάδου που κυριολεκτικά ασφυκτιά. Στην πραγματικότητα, λόγω της συρρίκνωσης των Φορολογικών Υπηρεσιών του Δημοσίου, οι Λογιστές διεκπεραιώνουν μια σειρά από υπηρεσίες και εργασίες που μέχρι πρότινος μπορούσαν να εξυπηρετούν οι Δ.Ο.Υ. και πλέον έχουν μετακυλιστεί σε αυτούς, χωρίς ουσιαστικά κάποιο οικονομικό όφελος.

«Υπερβολές», θα πει κάποιος. Καθόλου. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι έχουν επωμιστεί μια σειρά διαδικασίες όπως:

Κοινωνικό μέρισμα & Έκτακτα Επιδόματα.

Όλες τις αιτήσεις ΔΥΠΑ, ΣΕΠΕ και Αποζημιώσεων Ειδικού Σκοπού.

Φοιτητικό Επίδομα & Επίδομα στέγασης.

Υποβολή Φακέλου και Ηλεκτρονική Καταχώριση Προγραμμάτων Επιχορηγήσεων.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τα συνηθισμένα, δηλαδή Φορολογικές Δηλώσεις, Υπεύθυνες δηλώσεις, Εξουσιοδοτήσεις, Κλειδάριθμους και ένα σωρό άλλα έγγραφα και αντίγραφα που εκδίδουν τα Λογιστικά Γραφεία με δικό τους κόστος και χωρίς να χρεώνουν τους πελάτες τους, καταλαβαίνουμε ότι ο χώρος χωρίς υπερβολή έχει φτάσει στα όρια της φυσικής εξουθένωσης.

Το Ο.Ε.Ε. αφουγκραζόμενο την αγωνία των λογιστών, ζήτησε δια μέσω του αεικίνητου Προέδρου του κ. Κων/νου Κόλλια από τον Υπουργό Εργασίας την άμεση σύσταση εξειδικευμένης Τεχνικής Ομάδας η οποία θα κληθεί από αύριο κιόλας να εργαστεί για μια σειρά από θέματα που αφορούν σε κάθε είδους υποχρέωση των λογιστών – φοροτεχνικών για λογαριασμό των πελατών τους, όπως προκύπτει από Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και εγκυκλίους.

Επί της ουσίας: Οι παρεμβάσεις του Ο.Ε.Ε. έδωσαν μιαν ανάσα στους επαγγελματίες του κλάδου. Έστω και προσωρινή. Μέχρι τουλάχιστον να μπορέσουμε να μιλήσουμε για το Όραμα. Που δεν είναι άλλο από την δημιουργία ενός αντίστοιχου φορολογικού ΚΕΠ, που θα εξυπηρετεί τους πολίτες σε όλη την γκάμα των ηλεκτρονικών-φορολογικών εφαρμογών. Τώρα είναι η ώρα, η Ψηφιακή μεταρρύθμιση που προωθείται συστηματικά από την Κυβέρνηση, να επεκταθεί στις Φοροτεχνικές Υπηρεσίες.

—-

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ Κ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Οικονομολόγος- Μέλος Σ.τ.Α. Ο.Ε.Ε.

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό του Νεκτάριου Φαρμάκη

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement