Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ο π. Νικόλαος Γουρδούπης προσκεκλημένος τού Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο “ionian village” – Με άρωμα Πάτρας, στην Γλύφα Ηλείας!

Published

on

Ο π. Νικόλαος Γουρδούπης προσκεκλημένος – μεταξύ άλλων – τού Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στο “ionian village”.

 

Γράφει ο Στέφανος Σκαρπέλλος

«Συνάντηση κορυφής» είχαμε την περασμένη Παρασκευή 21 Ιουλίου σε ένα ειδυλλιακό θερινό τοπίο στην Γλύφα Ηλείας, όπου έχει διαμορφωθεί και λειτουργεί εδώ και μισό αιώνα το Ιονικό Χωριό (Ionian Village).

Εκεί, στις θερινές κατασκηνώσεις τής Αρχιεπισκοπής Αμερικής, «συνευρέθησαν» πέρα τού Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και τού οικείου Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου, μεταξύ άλλων εκλεκτών προσκεκλημένων και οι συμπολίτες μας π. Νικόλαος Γουρδούπης και Νίκος Κατσουγκράκης (φωτό).

Συγκεκριμένα στο επίσημο δείπνο για τους εορτασμούς των 50 ετών λειτουργίας τού Ιονικού Χωριού στην Γλύφα, κατόπιν προσκλήσεως τού Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, παρευρέθησαν το βράδυ τής Παρασκευής ο Επίτιμος Διευθυντής τής Διευθύνσεως Στρατιωτικών Ιερέων τού ΓΕΕΘΑ Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Γουρδούπης και ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Κατσουγκράκης, αμφότεροι Πατρινοί.

Πριν από το δείπνο, που παρετέθη σε πλειάδα εκλεκτών και υψηλών προσκεκλημένων, τελέσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιο αγιασμός τής νέας κατασκηνωτικής περιόδου για τα παιδιά των Ελλήνων τής Αμερικής που συμμετέχουν σε αυτήν.

Προεπισκόπηση εικόνας

Ως γνωστόν ο π. Νικόλαος Γουρδούπης διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, καθ’ όσον μάλιστα προσφάτως προσέφερε εκεί τις ιερατικές του υπηρεσίες επί ένα μακρό διάστημα.

Σημειώνεται επίσης ότι σε αυτές τις εκδηλώσεις και το επίσημο δείπνο παρευρέθη ομοίως προσκληθείσα και η Βουλευτής Ηλείας τής Νέας Δημοκρατίας Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Την κ. Αυγερινοπούλου συνόδευε ο «δικός μας» Νίκος Κατσουγκράκης, αφού ως γνωστόν είναι βασικός συνεργάτης της.

Αξίζει να τονιστεί ότι η κ. Αυγερινοπούλου, η οποία σπούδασε και εργαζόταν επί μιαν δεκαετία στις Ηνωμένες Πολιτείες και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τους Ηλείους τής Αμερικής και αυτή, είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Ελπιδοφόρο για την σημαντική πρωτοβουλία τής Κυβέρνησης Μητσοτάκη σχετικά με την ψήφιση νομοσχεδίου που θα καταργεί όλα τα εμπόδια και τις προϋποθέσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Πρόκειται για μια ρεαλιστική, όπως υπογράμμισε, προοπτική, ώστε να μπορούν οι απόδημοι Έλληνες να ασκούν εξ αποστάσεως το εκλογικό τους δικαίωμα, αίροντας τους έως σήμερα δυσανάλογους περιορισμούς άσκησης τού δικαιώματός τους.

Παράλληλα οι συνδαιτυμόνες συνομίλησαν για θέματα προστασίας τού φυσικού περιβάλλοντος, των δασών, τής πανίδας, των υδάτων και τού τοπίου, που βρίσκεται στην «καρδιά» τής χριστιανοσύνης. Η κ. Αυγερινοπούλου επεσήμανε ότι οι άγιοι τής Εκκλησίας μας υποδεικνύουν σε όλους μας το αυθεντικό περιβαλλοντικό και οικολογικό – εκκλησιαστικό φρόνημα, ήτοι την διαφύλαξη και προστασία τού περιβάλλοντος ως θείου δημιουργήματος και ως εκ τούτου τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι κατά βάσιν πνευματικά. Ειδικότερο δε σημείο συζήτησης τής υψηλής ομάδας αποτέλεσε η προβολή στις ΗΠΑ τού δικαίου αιτήματος τής Πατρίδας μας για την επιστροφή των γλυπτών τού Παρθενώνα.

Προεπισκόπηση εικόνας

Σε ό,τι αφορά στην λειτουργία τού Ιονικού Χωριού στην περιοχή τής Γλύφας, η Ηλεία Βουλευτής ευχαρίστησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, που έχει εισέλθει στην νέα 100ετηρίδα, καθώς και προσωπικώς τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για την στήριξή του και το όραμά του για την επόμενη πεντηκονταετία, σχετικά με μιαν από τις σημαντικότερες, όπως την έχει χαρακτηρίσει, διακονίες τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που από το 1970, κάθε χρόνο, φιλοξενεί εκατοντάδες Ελληνοαμερικανούς εφήβους και συνοδούς, προσφέροντας μοναδικές υπηρεσίες στις νεώτερες γενιές και συμβάλλοντας στην εξοικείωσή τους με την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement