Connect with us

Συνεργασίες

Ποια Είναι τα Επικίνδυνα Χημικά στο Νερό της Βρύσης;

Published

on

 

Δεν είναι πλέον μυστικό πως το νερό της βρύσης κρύβει πολλές επικίνδυνες ουσίες. Γι’ αυτό και πολλοί το αποφεύγουν, προτιμώντας επιλογές όπως το εμφιαλωμένο νερό ή τα φίλτρα νερού. Εάν έχει αρχίσει να σας απασχολεί η ποιότητα του νερού που καταναλώνετε, ίσως απορείτε για το ποια χημικά βρίσκονται μέσα στο νερό. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση σ’ αυτό μιας και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. 

Ενδεικτικά, η προέλευση του νερού, η παλαιότητα του δικτύου υδροδότησης και η ανθρώπινη δραστηριότητα παίζουν σημαντικό ρόλο. Σ’ αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε ποια είναι μερικά από τα πιο επικίνδυνα χημικά που έχουν βρεθεί στο νερό της βρύσης, αλλά και τον καταλυτικό ρόλο της απομάκρυνσής τους από τα φίλτρα νερού. 

#1 Υπολειμματικό Χλώριο και Υποπροϊόντα του Χλωρίου

Το υπολειμματικό χλώριο και τα υποπροϊόντα του είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα στο νερό της βρύσης. Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό που φτάνει στο ποτήρι σας χλωριώνεται ανεξάρτητα απ’ την περιοχή που μένετε. Το χλώριο είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο χημικό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, προβλήματα στο ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, νεφροπάθειες, αποβολές και άλλα. 

Εδώ τα φίλτρα νερού είναι καίριας σημασίας, γιατί απομακρύνουν το υπολειμματικό χλώριο μόνο εφόσον έχει ήδη απολυμανθεί.

#2 Βαρέα Μέταλλα

Τα βαρέα μέταλλα είναι μια τεράστια κατηγορία χημικών που περιλαμβάνει π.χ. τον μόλυβδο, το αρσενικό και πολλά άλλα στοιχεία. Όλα αυτά, και ειδικά ο μόλυβδος, ενδέχεται να εντοπιστούν στο νερό της βρύσης. Η προέλευσή τους είναι συνήθως η διάβρωση των παλιών σωληνώσεων του δικτύου υδροδότησης, αλλά και τα βιομηχανικά απόβλητα. Τα βαρέα μέταλλα είναι τοξικά κι έχουν σχετιστεί με πολλές και σοβαρές ασθένειες. 

#3 Ίνες Αμιάντου

Ακόμα ένα συχνό πρόβλημα στο νερό της βρύσης είναι οι ίνες αμιάντου. Μάλιστα, ο αμίαντος είναι τόσο επικίνδυνο στοιχείο που η χρήση του έχει πλέον απαγορευθεί. Ωστόσο, τις προηγούμενες δεκαετίες χρησιμοποιούνταν ευρέως για την κατασκευή κραμάτων για τις σωληνώσεις. Έτσι, οι παλιές πολυκατοικίες έχουν ακόμα αμιαντοσωληνώσεις. Η διάβρωσή τους από το  τρεχούμενο νερό απελευθερώνει ίνες αμιάντου στο νερό κι έτσι περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό με τεράστιες συνέπειες για την υγεία. Πρόκειται για ακόμη μια ουσία, που μπορεί να αφαιρεθεί από τα φίλτρα νερού.

#4 Νιτρικά Ιόντα

Ακόμα ένα πρόβλημα στο νερό της βρύσης είναι τα νιτρικά άλατα. Αυτά απελευθερώνονται στο νερό μέσω διάφορων μικροοργανισμών που είναι υπεύθυνοι για την αποσύνθεση των σάπιων φύλλων και της κοπριάς και βέβαια από τα λιπάσματα. Η αλήθεια είναι πως τα νιτρικά εμφανίζονται φυσικά στα υπόγεια και επίγεια ύδατα. Ωστόσο, η κατανάλωση τους μπορεί να προκαλέσει θέματα υγείας, και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά. 

#5 Φυτοφάρμακα

Τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Όλα αυτά τα χημικά περνούν στα υπόγεια και επίγεια ύδατα, τα οποία μας προμηθεύουν με το νερό της βρύσης. Έτσι, πολλά επικίνδυνα χημικά υπάρχουν στο νερό και προκαλούν διάφορα μακροχρόνια σοβαρά θέματα υγείας. 

#6 Φαρμακευτικές Ουσίες

Με αντίστοιχο τρόπο με τα φυτοφάρμακα, τα υπόγεια και επίγεια ύδατα μπορεί να μολυνθούν και από τις φαρμακευτικές ουσίες. Μάλιστα, αυτές προέρχονται τόσο από τους ανθρώπους όσο κι από την κτηνοτροφία. Αυτές οι ουσίες σε μεγάλη ποσότητα προκαλούν προβλήματα υγείας και γι’ αυτό θα πρέπει να αφαιρούνται. 

Όλα αυτά είναι μερικά απ’ τα πιο συχνά χημικά που βρίσκονται στο νερό της βρύσης. Ο καλύτερος και πιο αξιόπιστος τρόπος για να τ’ αφαιρέσετε είναι αδιαμφισβήτητα τα πιστοποιημένα φίλτρα νερού. Στην αγορά θα βρείτε διάφορα πιστοποιημένα συστήματα, ώστε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στις απαιτήσεις του νερού της περιοχής σας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement