Connect with us

Ελλάδα

Έμποροι και επαγγελματίες με οφειλές στον ΕΦΚΑ, έως 50.000 ευρώ, διευκολύνονται να βγουν σε σύνταξη

Published

on

Η νέα πρόταση που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως προς το βασικό της σκέλος, αφορά την αύξηση στα όρια των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ που θα επιτρέπουν στον ασφαλισμένο να λάβει σύνταξη -εφόσον φυσικά τα αποπληρώσει ή τα εντάξει σε ρύθμιση με παρακράτηση συντάξιμων αποδοχών- συζητείται εδώ και μια εβδομάδα αλλά οριστικοποιήθηκε μόλις χθες.

Με βάση την προωθούμενη ρύθμιση, αυξάνεται το όριο οφειλών που μπορεί κανείς να ρυθμίσει, ώστε να βγει στη σύνταξη -από 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και 6.000 για αγρότες σήμερα στα 30.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και στα 8.000 για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ. Αυτό βέβαια μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής παρέμβασης.
Έμποροι της Πάτρας θεωρούν ότι η ρύθμιση θα ωφελήσει πολλούς ελευθέρους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο αλλά αδυνατούν να καταθέσουν αίτημα συνταξιοδότησης, λόγω των οφειλών τους στον ΕΦΚΑ ενώ λογιστές επισημαίνουν ότι, ως συνήθως, ο… διάβολος μπορεί να κρύβεται στις λεπτομέρειες και, εν τέλει, η ρύθμιση μπορεί να αποδειχθεί «παγίδα».
«Το δώρο της αύξησης των ορίων των χρεών για τους υποψήφιους συνταξιούχους, θα συνοδευτεί με προϋποθέσεις και δικλίδες ασφαλείας. Οι ρυθμίσεις θα συνδεθούν με κριτήρια τραπεζικών καταθέσεων, καθώς και αξίας της περιουσίας του δικαιούχου. Θα προβλέπεται η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ο ΕΦΚΑ θα αποκτά πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη και εφόσον έχει επαρκές υπόλοιπο που καλύπτει το σύνολο της οφειλής ή μέρος της, θα παρακρατείται το ποσό και, αν υπάρχει υπόλοιπο χρέους, θα παρακρατείται από τη σύνταξη» επισημαίνει ο λογιστής και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Αχαΐας Δημήτρης Μπόκαρης.
Η ρύθμιση θα προβλέπει ότι θα εξοφλείται μέρος της οφειλής, αν οι καταθέσεις είναι μικρομεσαίες και το σύνολο εάν το άθροισμα του υπολοίπου των καταθέσεων είναι διπλάσιο της οφειλής. «Ελεύθερος επαγγελματίας με χρέος προς τον ΕΦΚΑ 20.000 ευρώ και καταθέσεις 40.000 ευρώ, αν δεν τεθεί κάποιο όριο, θα υποχρεωθεί να πληρώσει από τις καταθέσεις του σύνολο των χρεών στον ΕΦΚΑ. Για όσους είναι στα όρια του ακατάσχετου στο λογαριασμό, η έκδοση της σύνταξης θα γίνεται μεν, αλλά με παρακράτηση όμως του συνόλου των αποδοχών, μέχρι η οφειλή να πέσει κάτω από τα 30.000 ευρώ. Θα είναι σύνταξη αλλά όχι… σύνταξη» σχολιάζει ο κ. Μπόκαρης.

Για χρέη έως 50.000 ευρώ, η ρύθμιση θα προβλέπει ότι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με εξόφληση του ποσού άνω των 30.000 ευρώ και ένταξη του ποσού κάτω των 30.000 ευρώ σε ρύθμιση. Το όριο οφειλών προς ρύθμιση για έκδοση σύνταξης θα είναι 50.000 διότι, όταν υπάρχουν μεγαλύτερες οφειλές, σημαίνει ότι κάποιος έχει πληρώσει πια πολύ λίγα χρόνια ένσημα, σύμφωνα με το Υπουργείο.
«Για τους εμπόρους, ο μέσος όρος οφειλών στον ΕΦΚΑ κυμαίνεται στα 20.000 ευρώ περίπου. Με την αύξηση του ορίου, αυτόματα, η πλειοψηφία των συναδέλφων που είναι στο ηλιακό όριο και έχουν συμπληρώσει αρκετές δεκαετίες στο χώρο, θα είναι δυνάμενοι να εξασφαλίσουν την προσωρινή εθνική σύνταξη και εν συνεχεία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για να λάβουν την κύρια σύνταξη. Η αύξηση του ορίου είναι σημαντική και για πρακτικούς λόγους καθώς υπάρχουν έμποροι, ενώ χρωστούσαν ένσημα 18.000 ευρώ, λόγω των τόκων και των ρυθμίσεων, έχουν ξεπεράσει τα 22-23.000 ευρώ και έχουν αυτόματα τεθεί εκτός ρύθμισης. Επίσης, από την αίτηση έως και την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης μεσολαβεί κάποιος χρόνος και, κατά την περίοδο αυτή, πολλοί ξεπερνούν στο ενδιάμεσο τα 20.000 ευρώ και τίθενται εκτός. Τώρα αυτοί θα εντάσσονται και θα πληρώνουν τις οφειλές με ρύθμιση μέσα από τα συντάξιμα» κατά τον Κώστα Ζαφειρόπουλο, πρόεδρο του Ε.&Ε.Σ.Π.

Ροή ειδήσεων

Advertisement