Connect with us

Ελλάδα

Επαναστατική ανακάλυψη κατά του καρκίνου-Το πρωτοποριακό φάρμακο AOH1996 που σκοτώνει τους συμπαγείς όγκους και προστατεύει τα υγιή κύτταρα βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές

 Μιλάει στη «Γ» ο Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας Διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος του ΠΓΝΠ Άγγελος Κούτρας για την 20ετή έρευνα και το πολλά υποσχόμενο φάρμακο των επιστημόνων του City of Hope, ενός από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ

Published

on

Το πρωτοποριακό φάρμακο AOH1996 που σκοτώνει τους συμπαγείς όγκους και προστατεύει τα υγιή κύτταρα βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές

Της Τέτας Γιαννάρου

Ο μη διαγνωσμένος έγκαιρα καρκίνος αποτελεί ακόμα απειλή ζωής. Παρά τις σύγχρονες στοχευμένες θεραπείες που στην πλειονότητά τους θεραπεύουν στις πρώιμες μορφές τους τις νεοπλασίες εν τούτοις το άγχος μιας καρκινογένεσης εγείρει ανησυχία και φόβο στον παγκόσμιο πληθυσμό καθότι συνδέεται με τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και τις μεταστάσεις που προοιωνίζουν κακή έκβαση.

Ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο που προέκυψε από την 20ετή έρευνα των επιστημόνων του City of Hope, ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ, ανοίγει νέους ορίζοντες ελπίδας για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Το συγκεκριμένο φάρμακο περιέχει ένα μόριο ονόματι AOH1996, που στις προκλινικές έρευνες φαίνεται να εκμηδενίζει όλους τους συμπαγείς όγκους, αφήνοντας τα υγιή κύτταρα ανέπαφα. Ειδικότερα αποτελεί το αποκορύφωμα δύο δεκαετιών έρευνας των επιστημόνων του City of Hope και δρα στοχεύοντας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PCNA ή πυρηνικό αντιγόνο των πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων «καθότι στη μεταλλαγμένη της μορφή η συγκεκριμένη πρωτεΐνη ευνοεί την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, αφού μεταβάλλεται μοναδικά στα καρκινικά κύτταρα και το γεγονός αυτό μας επέτρεψε να σχεδιάσουμε ένα φάρμακο που στοχεύει μόνο τη μορφή της PCNA στα καρκινικά κύτταρα και είναι μια αρκετά ελπιδοφόρα έρευνα», δημοσιοποίησαν οι ερευνητές του City of Hope.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δημοσιοποίησης των ερευνητών του City of Hope, που διέγειρε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας Ιατρικής Κοινότητας αλλά και των πολιτών καρκινοπαθών και μη, η «Γ» απευθύνθηκε στον Καθηγητή Παθολογίας-Ογκολογίας/Διευθυντή του Ογκολογικού Τμήματος του ΠΓΝΠ Άγγελο Κούτρα θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα:

-Η συγκεκριμένη έρευνα στοχεύει την μεταλλαγμένη πρωτεΐνη PCNA, κρίσιμη για την αντιγραφή του DNA στους αναπτυσσόμενους όγκους και οδήγησε σε παρασκευή φαρμάκου μιας επαναστατικής θεραπείας, θεωρείτε ότι μπορεί να φέρει ανατροπή στην αντιμετώπιση του καρκίνου;
– Τα αποτελέσματα των πρώτων μελετών απέκλεισαν ή όχι την τοξικότητα του φαρμακευτικού παράγοντα AOH1996;
-Βρισκόμαστε στην αρχή ή πλησιάζουμε στην εφαρμογή της συγκεκριμένης θεραπείας;
«Πολλά υποσχόμενη θεραπεία»
«Όντως ερευνητές από το City of Hope, ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών, δημοσίευσαν πρόσφατα μία ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη μελέτη με τη χρήση ενός νέου θεραπευτικού παράγοντα, με τον κωδικό AOH1996. Ο παράγοντας αυτός φαίνεται να αποτελεί μία καινοτόμο προσέγγιση, δεδομένου ότι οι περισσότερες στοχεύουσες θεραπείες εστιάζουν σε μία συγκεκριμένη παθογενετική οδό, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα στα καρκινικά κύτταρα να μεταλλαχθούν και τελικά να αποκτούν ανθεκτικότητα στη συγκεκριμένη θεραπεία» διευκρινίζει ο Καθηγητής Ογκολογίας, επισημαίνοντας: «Το φάρμακο AOH1996 στοχεύει μία καρκινική παραλλαγή του πυρηνικού αντιγόνου πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων της (PCNA), η οποία είναι μια πρωτεΐνη έως πρόσφατα μη στοχεύσιμη, η οποία όμως στη μεταλλαγμένη της μορφή είναι κρίσιμης σημασίας για την αντιγραφή του DNA σε όλους τους αναπτυσσόμενους όγκους. Ο παράγοντας AOH1996, στοχεύει εκλεκτικά μόνο τη μεταλλαγμένη αυτή μορφή της πρωτεΐνης PCNA στα καρκινικά κύτταρα. Η θεραπεία αυτή αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να καταστέλλει την ανάπτυξη των όγκων σε προκλινικό επίπεδο (κυτταρικές σειρές και ζωικά μοντέλα), τόσο ως μονοθεραπεία όσο και σε συνδυασμό με άλλους θεραπευτικούς παράγοντες».

«Χωρίς τοξικότητα, στοχεύει μόνον τα καρκινικά κύτταρα»
Όσον αφορά στην τοξικότητα του υπό δοκιμή φαρμακευτικού σκευάσματος, ο ίδιος εξηγεί ότι «δεν παρουσίασε τοξικότητα σε φυσιολογικά κύτταρα. Ειδικότερα, το φάρμακο αυτό δοκιμάστηκε σε περισσότερες από 70 καρκινικές κυτταρικές σειρές που αφορούσαν καρκίνο μαστού, προστάτη, εγκεφάλου, ωοθηκών, τραχήλου μήτρας, δέρματος και πνεύμονα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φάρμακο AOH1996 ήταν σε θέση να σκοτώνει εκλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, καταστέλλοντας τον κυτταρικό κύκλο και οδηγώντας τα καρκινικά κύτταρα σε απόπτωση, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει τον πολλαπλασιασμό υγιών αρχέγονων κυττάρων. Με βάση τα παραπάνω ιδιαίτερα ενθαρρυντικά δεδομένα, το φάρμακο δοκιμάζεται πλέον και σε ανθρώπους, σε φάση Ι κλινικής μελέτης».

«Βρισκόμαστε στην αρχή του δρόμου»
«Τα προαναφερθέντα αποτελέσματα θεωρούνται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε στην αρχή ενός δρόμου, που οδηγεί σε μία διαφορετική θεώρηση της αντιμετώπισης του καρκίνου. Ωστόσο, παρά την όποια αισιοδοξία, η ανάγνωση και η ερμηνεία κάθε νέας επιστημονικής και ιδιαίτερα ιατρικής «επαναστατικής» ανακάλυψης, πρέπει να συνοδεύεται από σύνεση και σοβαρότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή διαθέτουμε δεδομένα για το πειραματικό αυτό φάρμακο μόνο σε προκλινικό επίπεδο (κυτταρικές σειρές και ζωικά μοντέλα). Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε επί του παρόντος τις πιθανές παρενέργειες αλλά ούτε και την ενδεδειγμένη δόση για χορήγηση σε ανθρώπους. Επίσης, δεν γνωρίζουμε εάν το φάρμακο είναι αποτελεσματικό στον άνθρωπο και σε τι βαθμό. Τα ερωτήματα αυτά αναμένεται να απαντηθούν μέσα από κλινικές μελέτες, που πρόκειται να διεξαχθούν στα επόμενα χρόνια».

Ροή ειδήσεων

Advertisement