Connect with us

Υγεία

Οι λόγοι που ένας σκύλος κάνει εμετό – Πότε είναι ανησυχητικό

Published

on

Από τους μεγαλύτερους φόβους ενός σκυλογονιού είναι να αρρωστήσει ο αγαπημένος του χνουδωτός φίλος.

Ένας από αυτούς τους φόβους λοιπόν, είναι ο εμετός και η εικόνα του κατοικιδίου του να προσπαθεί να κάνει εμετό. Ο ήχος δε, που κάνουν τα σκυλάκια σε αυτή τους την προσπάθεια είναι πραγματικά αποκαρδιωτικός. Είναι ένας ήχος που οι περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων γνωρίζουν και στα αλήθεια τον μισούν.

Τι προκαλεί όμως εμετό στους σκύλους;

Οι σκύλοι κάνουν εμετό για πολλούς λόγους. Ορισμένοι από αυτούς δεν είναι ανησυχητικοί. Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς είναι σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος υγείας και χρήζει άμεσης κτηνιατρικής φροντίδας.

Φυσικά, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίζετε τη διαφορά του πότε είναι σημαντική η επίσκεψη στο κτηνιατρείο και πότε όχι, όμως απαραίτητο είναι να γνωρίζετε γιατί το σκυλάκι σας κάνει εμετό, πότε πρέπει να ανησυχήσετε και τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε.

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να μην είναι εμετός του σκύλου αλλά παλινδρόμηση και όχι δεν είναι το ίδιο πράγμα. Είναι εντελώς διαφορετικές τόσο οι αιτίες αυτών των δύο καταστάσεων, όσο και οι θεραπείες και δυστυχώς ο εμετός τείνει να είναι περισσότερο ανησυχητικός από την παλινδρόμηση.

Εμετός στους σκύλους

Ο εμετός είναι η απότομη αποβολή γαστρικού περιεχομένου από το στόμα. Μπορεί να περιέχει υγρά κίτρινου χρώματος λόγω της χολής ή φαγητό που δεν έχει χωνευτεί και ίσως έχει μια ξινή μυρωδιά. Είναι πιθανό να εμφανιστεί αμέσως μετά το φαγητό ή οποιαδήποτε στιγμή αργότερα. Συνήθως προηγούνται σημάδια ναυτίας όπως σιελόρροια και γλείψιμο των χειλιών. Μερικά σκυλιά μπορεί να φάνε γρασίδι για να προκαλέσουν εμετό και να ανακουφιστούν. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να φάνε τον ίδιο τους τον εμετό, ένα ένστικτο που έχουν οι σκύλοι το οποίο όσο αντιαισθητικό να είναι για εμάς τους ανθρώπους δεν αποτελεί πρόβλημα για τους ίδιους. Καθότι ο εμετός προκαλεί αφυδάτωση, μπορεί το κατοικίδιό σας να θελήσει να πιει ένα ολόκληρο μπολ με νερό μετά από αυτή την κατάσταση. Προσπαθήστε όμως να περιορίσετε την κατανάλωση νερού σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, για να μην προκληθούν περισσότεροι εμετοί στη συνέχεια.

Παλινδρόμηση στους σκύλους

Η παλινδρόμηση από την άλλη πλευρά, είναι μια ήπια αποβολή των άπεπτων τροφών από τον οισοφάγο του σκύλου, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι τροφές δεν έφτασαν ποτέ στο στομάχι. Παρατηρείται συνήθως λίγο μετά το φαγητό, όταν ο σκύλος έχει φάει πάρα πολύ γρήγορα και στη συνέχεια παίξει η τρέξει χωρίς να έχει προλάβει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης.

Τύποι εμετού

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εμετού, τόσο στο χρώμα όσο και στην υφή και τη σύσταση. Κάποιοι ενδεικτικοί τύποι είναι οι εξής:

● Κίτρινος εμετός: είναι ο πιο συνηθισμένος όταν ο σκύλος έχει άδειο στομάχι και το χρώμα του οφείλεται σε εκκρίσεις της χολής.

● Λευκός, αφρώδης εμετός: οφείλεται σε συσσώρευση στομαχικού οξέος και η αφρώδης εμφάνισή του μπορεί να προκαλείται από την επαφή του εμετού με τον αέρα ή από την απότομη αποβολή του εμετού από το στομάχι.

● Διαφανής, υδαρής εμετός: προκαλείται είτε από στομαχικές διαταραχές είτε από συσσώρευση μεγάλης ποσότητας νερού στο στομάχι.

● Καφέ εμετός: μπορεί απλά να πρόκειται για τροφή την οποία ο σκύλος δεν μάσησε αρκετά και έτσι δεν μπόρεσε να χωνευτεί. Βέβαια καλό θα είναι να παρατηρήσετε αν υπάρχουν ίχνη αίματος και να επικοινωνήσετε άμεσα με τον/την κτηνίατρό σας γιατί μπορεί να πρόκειται για κάτι πολύ πιο σοβαρό.

● Εμετός με αίμα: σε αυτή την περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον/την κτηνίατρο του σκύλου σας διότι μπορεί να είναι ένδειξη εσωτερικής αιμορραγίας.

Ποιοι είναι οι λόγοι που ένας σκύλος κάνει εμετό;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση γιατί ένας σκύλος κάνει εμετό. Γενικά σκύλοι που ανήκουν σε διαφορετικές φυλές, έχουν διαφορετικές ηλικίες και συμπεριφορές μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς από κάποιους άλλους.

Πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη η διάρκεια αυτής της κατάστασης και ο τύπος του εμετού.

Μερικές πιθανές αιτίες είναι η απότομη αλλαγή τροφής, φούσκωμα, καρκίνος, στομαχικές, διαταραχές, θερμοπληξία ή νεφρική ανεπάρκεια. Μπορεί επίσης ο σκύλος σας να ήπιε μολυσμένο, νερό, να κατανάλωσε την τροφή του πολύ γρήγορα, να έπαιξε έντονα αμέσως μετά το φαγητό ή να έχει εντερικά παράσιτα και πολλές ακόμα πιθανές αιτίες.

● Αν ο εμετός είναι ξαφνικός και δεν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί ο σκύλος σας να έχει φάει κάτι επιβλαβές, από κάποιο αντικείμενο ή τρόφιμο που βρήκε στα σκουπίδια ή κάποιο δηλητηριώδες φυτό, οπότε θα το καταλάβετε γιατί άμεσα θα νιώσει άρρωστος και δεν θα έχει όρεξη για φαγητό και παιχνίδι. Μπορεί επίσης να έχει κάποια μεταδοτική ασθένεια όπως είναι ο παρβοϊός, αρκετά συχνός στα αδέσποτα κουτάβια. Ακόμα μια πιθανή αιτία είναι τα εντερικά παράσιτα, τα οποία ο σκύλος μπορεί να μεταφέρει χωρίς να το γνωρίζουμε. Αν έχει πιει μολυσμένο νερό μπορεί το αγαπημένο μας κατοικίδιο να υποφέρει από εμετούς. Επίσης η γρήγορη κατανάλωση φαγητού και νερού μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και εμετούς.

● Αν ο εμετός είναι χρόνιος και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή επανέρχεται κάθε τόσο, μπορεί να οφείλεται σε παράσιτα, σε ευαισθησία σε κάποια τρόφιμα ή σε ορισμένες ασθένειες και προβλήματα υγείας. Σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, υπέρηχοι ή βιοψίες. Παραδείγματα ασθενειών που προκαλούν εμετούς είναι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) και η παγκρεατίτιδα, η οποία είναι αρκετά συχνή αιτία εμετών στους σκύλους και αν πάσχει το κατοικίδιό σας πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένη δίαιτα.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον/την κτηνίατρό σας για να σας δώσει περαιτέρω συμβουλές. Εάν ο εμετός διαρκεί λιγότερο από 12 ώρες και ο σκύλος σας είναι δραστήριος και έχει όρεξη για φαγητό, νερό και παιχνίδι, τότε μπορεί απλά να χρειαστεί να παρακολουθείτε την κατάστασή του – και πάλι αυτό εξαρτάται από τη σύσταση και το χρώμα των υγρών.

Εάν συνεχιστεί για περισσότερες ώρες τότε υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης οπότε επικοινωνήσετε άμεσα με τον/την κτηνίατρο. Ειδικά αν ο σκύλος σας είναι μεγαλύτερος σε ηλικία, προσπαθεί να κάνει εμετό αλλά δεν μπορεί – είναι σημάδι απόφραξης και μπορεί να του στοιχίσει τη ζωή-, κάνει εμετό με αίμα, είναι ληθαργικός, έχει πρησμένη κοιλιά, δεν μπορεί να συγκρατήσει τα ούρα του, αρνείται ακόμα και την αγαπημένη του λιχουδιά, παρουσιάσει διάρροια, τρέμει μετά τον εμετό ή έχει κι άλλα προβλήματα υγείας, είναι η ώρα για μια επίσκεψη στο κτηνιατρείο.

Τελευταίες σκέψεις

Σίγουρα ο εμετός είναι μια δυσάρεστη εμπειρία για το σκύλο σας και αποκαρδιωτική για εσάς γιατί δεν θέλετε να βλέπετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο να υποφέρει. Ο εμετός μπορεί να μην σημαίνει τίποτα και να είναι μόνο ένα σύμπτωμα γρήγορης κατανάλωσης τροφής, όμως δυστυχώς μπορεί να είναι σύμπτωμα πολύ πιο σοβαρών παθήσεων που ως υπεύθυνοι κηδεμόνες οφείλετε να λάβετε σοβαρά υπόψη.

Ροή ειδήσεων

Advertisement