Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ένα σωσίβιο για την Πλαζ»

Σήμερα (20.00) η δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγυιάς-Τερψιθέας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Published

on

 

 

 

 

Σήμερα στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί στην Πλαζ η συγκέντρωση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγυιάς-Τερψιθέας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση που επιχειρείται. Έχοντας σύνθημα “Ένα σωσίβιο για την Πλαζ”, ο Σύλλογος καλεί όσους πάρουν μέρος να φέρουν μαζί τους κάθε είδους φουσκωτό και σωσίβιο από στεριά και θάλασσα, σε μία συμβολική κίνηση για τη «διάσωση της παραλίας από τον “πνιγμό” της ιδιωτικοποίησης».

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται: «Πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου των τελευταίων εθνικών εκλογών, η κυβέρνηση ψήφισε με νομοθετική ρύθμιση στην Βουλή την παραχώρηση των παραλίων που έχουν χαρακτηριστεί ως «Τουριστικά Δημόσια Κτήματα» στην ΕΤΑΔ Α.Ε., θυγατρική του Υπερταμείου.

Συγκεκριμένα, το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) έχει αποστολή να συγκεντρώνει κάτω από μία ενιαία θεσμική δομή σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία τους και αξιοποίησή τους και να λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, εναρμονισμένα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Από την άλλη, η ΕΤΑΔ Α.Ε. αποτελεί Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, θυγατρική του Υπερταμείου, που διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω στην πράξη; Πρώτον, αναφορικά με το Υπερταμείο, σημαίνει η εκχώρηση της περιουσίας των πολλών (δηλαδή, της δημόσιας περιουσίας) σε έναν επενδυτή προς εκμετάλλευση για δικό του όφελος. Δεύτερον, σχετικά με την ΕΤΑΔ Α.Ε., αναφέρουμε ότι έργο της αποτελεί η εκμίσθωση, πώληση ή δικαίωμα χρήσης επιφάνειας δημοσίων ακινήτων. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με αυτές τις εξελίξεις, ανοίγεται ο δρόμος για την κατάληψη της Πλαζ από επιχειρήσεις, τις παροχές των οποίων θα πληρώνουν αδρά οι πολίτες, και τις οποίες θα μπορούν να απολαμβάνουν κατ’ εξακολούθηση μόνο οι έχοντες.

Τα σχέδιά τους ακούγονται ελκυστικά, αλλά δεν μας χωρούν.

Όταν μιλάμε για επιχειρηματικότητα, εννοούμε φτηνά μεροκάματα, άθλιες συνθήκες εργασίας, ακριβοπληρωμένα προϊόντα και υπηρεσίες. Δηλαδή, εκμετάλλευση ακινήτων-φιλέτων και ταυτόχρονα οικονομικό ανταγωνισμό στις πλάτες των πολιτών. Μιλάμε για επιχειρηματικότητα που στην τελική -όπως αποδεικνύει και η εμπειρία-«φεσώνει» το κράτος καθώς οι μισθωτές της δημόσιας ακίνητης περιουσίας δεν πληρώνουν ούτε τις οφειλές τους. Αναμφίβολα, στο όνομα της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας μπορεί να προκληθεί ακόμα και αλλοίωση του φυσικού τοπίου ή και απειλή των οικοσυστημάτων του έλους.

Το νέο Οικολογικό Πάρκο στο Έλος, το ανερχόμενο κολυμβητικό κέντρο Αγυιάς και το νέο υπαίθριο ανοικτό θέατρο εντός του πρώην κάμπινγκ του ΕΟΤ, θα γίνουν αντικείμενα κερδοσκοπίας για τους λίγους.

Δεν θα αποφασίζουν εις βάρος μας κι εμείς θα είμαστε οι «βολικοί» της υπόθεσης.

Κάποιους τους προβληματίζει το ζήτημα του τουρισμού, όπως και εμάς. Τους απαντούμε ότι οποιοσδήποτε προορισμός αποτελείται από το περιβάλλον και τους ανθρώπους του, προέχει η κάλυψη των καθημερινών αυτών αναγκών τους. Πιο απλά, η καλύτερη φιλοξενία επισκεπτών μπορεί να γίνει μόνο σε σπίτια οικοδεσποτών που ευημερούν, με διάθεση για επικοινωνία και ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχειών.

Η πρότασή μας σε ερωτήματα: Δεν διαθέτουμε αρκετά έσοδα στο κράτος από την ήδη ακραία φορολόγηση; Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε οργανωμένες παραλίες χωρίς επιπλέον επιβάρυνση για τους πολίτες; Προς τι λοιπόν, η «αξιοποίηση» με όρους διαχωρισμού και αποκλεισμού μεγάλης μερίδας ανθρώπων;

Η παραλιακή της Πλαζ και η ευρύτερη περιοχή είναι η ιστορία της Αγυιάς».

Ροή ειδήσεων

Advertisement