Connect with us

Μαγειρική

Καλιτσουνάκια με τυρί     

Published

on

 

 

Υλικά (Κομμάτια: 70-100)

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις λίγο αλάτι νερό, όσο πάρει

1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

άφθονο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

1 κιλό ξινομυζήθρα

Εκτέλεση:

Το προηγούμενο βράδυ, βάζετε την ξινομυζήθρα σε ένα τουλπάνι, το δένετε κόμπο και το κρεμάτε πάνω από ένα μπολ. Το αφήνετε όλο το βράδυ για να στραγγίξει καλά. Την επόμενη μέρα, στον κάδο του μίξερ ανακατεύετε το αλεύρι, λίγο αλάτι και το μετρημένο ελαιόλαδο. Προσθέτετε σταδιακά όσο νερό χρειάζεται, ζυμώνοντας με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια αλλά λεία ζύμη. Δεν πρέπει να γίνει μαλακή, γιατί δεν θα ανοίξει εύκολα σε φύλλο. Την αφήνετε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Παίρνετε το ένα (σκεπάζετε το δεύτερο με μια πετσέτα) και σε αλευρωμένη επιφάνεια το ανοίγετε με τον πλάστη σε φύλλο όσο γίνεται παραλληλόγραμμο, με πάχος 2-3 χιλιοστά. Βάζετε από 1 γεμάτη κουτ. σούπας γέμιση κατά μήκος της μακριάς πλευράς του φύλλου, σε σειρές, σε απόσταση 6-7 εκ. μεταξύ κάθε κουταλιάς. Ανοίγετε το δεύτερο κομμάτι ζύμης ακριβώς όπως το πρώτο και σκεπάζετε τη γέμιση προσεκτικά. Κόβετε τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια σε απόσταση 2 εκ. από το «λοφάκι» της γέμισης, ώστε να φτιάχνετε καλιτσούνια με τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο σχήμα αντίστοιχα. Σε ένα τηγάνι βάζετε 1 εκ. από τον πυθμένα ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζετε τα καλιτσούνια σε δόσεις 4-5 κομματιών, για 5-6 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρετε ζεστά ή χλιαρά.

Ροή ειδήσεων

Advertisement