Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Οικονομικότερο φέτος το μαθητικό καλάθι-Προσφορά και χαμηλές τιμές σε όλα τα σχολικά είδη στα τοπικά βιβλιοπωλεία

Published

on

Δειλά-δειλά με μια έρευνα αγοράς στην οποία προβαίνουν τα τελευταία 24ωρα οι περισσότεροι γονείς, ξεκινά φέτος η αγορά των σχολικών ειδών με τους εμπόρους της Πάτρας να διαβεβαιώνουν τους γονείς ότι, σε σχέση με τη σχολική χρονιά 2022-23, οι τιμές θα είναι χαμηλότερες.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 ήταν χρονιά εκπλήξεων με ανατιμήσεις έως 25% στα χαρτικά τις οποίες προκάλεσε το ενεργειακό και η έκρηξη του πληθωρισμού η οποία εξελισσόταν από την άνοιξη του περασμένου έτους. Φέτος ο τιμάριθμος εξακολουθεί να πιέζεται, σε κάποιες όμως κατηγορίες, σε αντίθεση βέβαια με το μεταφορικό κόστος που συνεχίζει να επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Ήδη η τιμή στα χαρτικά, σε σχέση με το 2022, έχει πέσει ενώ μεγαλύτερη είναι η προσφορά και στα υπόλοιπα είδη.

Σε μια προσπάθεια συγκράτησης των τιμών το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενεργοποίησε φέτος και το «Καλάθι του Μαθητή» το οποίο θα ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση περιέχοντας τουλάχιστο ένα είδος σε προσφορά, από μια μεγάλη κατηγορία προϊόντων η οποία καλύπτει το σύνολο της λίστας του μαθητή για τη νέα σχολική χρονιά 2023-24 με εξαίρεση βέβαια τα σχολικά βοηθήματα βιβλιοπωλείου.
Το «Καλάθι των Μαθητών» περιλαμβάνει: Σχολικές τσάντες, Κασετίνες, Τετράδια (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα), Μολύβια ξύλινα ή μηχανικά, Χρωματιστούς μαρκαδόρους, Στυλό, Γόμες, Ξύστρες, Διαβήτες, Χάρακες και Φωτοτυπικό χαρτί.

Εκτός από το «Καλάθι του Μαθητή» οι τοπικές επιχειρήσεις (βιβλιοχαρτοπωλεία) διαθέτουν το δικό τους ευρύ καλάθι με προσφορές σε όλα τα απαραίτητα σχολικά και επώνυμα είδη, σε ειδικές τιμές.
«Οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν επιτρέψει στην αγορά να κινηθεί όπως θα θέλαμε, τουλάχιστο μέχρι τα τέλη της εβδομάδας πριν το πρώτο κουδούνι στα σχολεία. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να κάνουν μια έρευνα αγοράς πρώτα, να επιλέξουν με βάση τις τιμές και αφού αξιολογήσουν τη μεγάλη ποικιλία σε τσάντες και χαρτικά-σχολικά βοηθήματα.

Η πλειοψηφία των αγορών αναμένεται να γίνει με βάση τη λίστα που θα διανείμουν τα σχολεία στα παιδιά μετά τον αγιασμό και αφού αξιολογηθεί ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες και ποια από τα είδη που υπάρχουν ήδη στην παιδική βιβλιοθήκη και στην αποθήκη του σπιτιού, είναι ακόμη χρήσιμα για το μαθητή.
Όσον αφορά τα είδη που θα περιέχονται στο «Καλάθι του Μαθητή» το οποίο είναι προαιρετικό, υπάρχουν σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Πάτρας σε ακόμη καλύτερες τιμές, ανάλογα με την προτίμηση και τη διάθεση της οικογένειας να αναζητήσει αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη το παιδί» σύμφωνα με τον Γιώργο Βαγενά, πρόεδρο της ΟΕΕΣΠ/μέλος Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Αχαΐας.
Ο Εμπορικός
Να προτιμήσουν τα τοπικά καταστήματα για να προμηθευτούν τα σχολικά είδη καλεί τους καταναλωτές ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών, με πρόσφατη ανακοίνωσή του. «Καλούμε και προτρέπουμε τους καταναλωτές να προτιμήσουν τα τοπικά βιβλιοπωλεία για την προμήθεια των σχολικών ειδών. Αντίστοιχα πρέπει να ενεργούν και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ευελπιστούμε ότι καλλιεργούν κλίμα υποστήριξης των τοπικών επιχειρήσεων προτρέποντας τους γονείς και τους μαθητές να προτιμούν την τοπική αγορά. Εξάλλου, η άριστη ποιότητα, οι προσιτές τιμές, η ποικιλία σχολικών ειδών, η άψογη εξυπηρέτηση που παρέχεται αλλά και το γεγονός ότι στηρίζεται η τοπική οικονομία, είναι βασικοί παράγοντες για τους οποίους αξίζει να προτιμούνται τα τοπικά καταστήματα» αναφέρει ο Ε.&Ε.Σ.Π.


«Το κόστος για την τσάντα βαραίνει ακόμη το καλάθι»
«Το βάρος στον οικογενειακό προϋπολογισμό για την αγορά χαρτικών και σχολικών θα είναι φέτος μικρότερο σε σχέση με το 2022, περίοδο κατά την οποία είχαμε τη μεγάλη ανατίμηση στο χαρτί (πάνω από 30% η πρώτη ύλη), η οποία επηρέασε βέβαια τα πάντα, το κόστος για το καλάθι του μαθητή αλλά και την αγορά βιβλίου και αναλώσιμων ειδών. Στην πορεία βέβαια της σχολικής χρονιάς που μας πέρασε η ανατίμηση στα χαρτικά ανακόπηκε, πολλά είδη έριξαν τις τιμές τους ενώ οι συνάδελφοι βιβλιοπώλες φρόντισαν να κρατήσουν τις τιμές και στα υπόλοιπα είδη, στυλό, μαρκαδόρους, κασετίνες, στην οποία είχαν προχωρήσει επιχειρώντας να συγκρατήσουν το κόστος της συνολικής λίστας» αναφέρει στην «Γ» ο Νίκος Καραπάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Ν. Αχαΐας.
Σύμφωνα με τον κ. Καραπάνο, το κόστος στην αγορά της σχολικής τσάντας εξομαλύνεται σταδιακά καθώς η περίοδος της πανδημίας είχε προκαλέσει κάθετη πτώση στις πωλήσεις με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να διαθέσουν για μια διετία τα είδη τους σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.
«Το κόστος για τη σχολική τσάντα είναι αυτό που βαραίνει ακόμη το καλάθι του μαθητή, σε κάθε περίπτωση όμως οι περισσότεροι γονείς που έχουν κάνει ήδη έρευνα αγοράς, διαπιστώνουν ότι, φέτος, το κόστος της μαθητικής λίστας είναι πιο οικονομικό σε σχέση με πέρυσι» πρόσθεσε ο κ. Καραπάνος.
Στα πλαίσια της πρώτης ανάρτησης προσφορών στο «Καλάθι του Μαθητή», οι σχολικές τσάντες, επώνυμες, διατίθενται σε τιμή έως από 11,99 – 54,99 ευρώ. Ανατιμήσεις στις σχολικές τσάντες, σε αντίθεση με τις εκπτώσεις και προσφορές στα χαρτικά και βοηθήματα, με εξαίρεση τα ξενόγλωσσα, καταγράφουν και οι βιβλιοπώλες της Πάτρας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement