Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Βαρύ φορτίο σε οικονομία – κατανάλωση-Εκτιμήσεις επιστημόνων για τα… απόνερα της μεγάλης πλημμύρας στο Θεσσαλικό κάμπο 

Published

on

Δύο είναι τα κόστη της πρόσφατης καταστροφής στη Θεσσαλία, αυτό της άμεσης αποκατάστασης των ζημιών και, μακροπρόθεσμα, τα χρήματα που θα πρέπει να επενδυθούν για να ανακάμψει η παραγωγή. Επιπτώσεις όσον αφορά ελλείψεις σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα αναμένονται μεσοπρόθεσμα, μετά το τέλος του έτους.

«Είναι νωρίς για να κάνουμε απολογισμό καταγραφής και να μιλήσουμε για ανεπανόρθωτες συνέπειες της καταστροφή. Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι η Θεσσαλία παράγει το 5% από το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας, γεγονός το οποίο από μόνο του παραπέμπει σε μια μεγάλη εθνική καταστροφή. Ειδικότερα όσον αφορά τη γεωργική παραγωγή, εκτός από τα πυρηνόκαρπα (φρούτα) τα οποία σε ποσοστό μεγάλο παράγονται στο κάμπο, είναι σημαντικό για τις επιπτώσεις να αξιολογηθεί το γεγονός ότι το 20% στο αιγοπρόβειο γάλα και το αγελαδινό παράγεται εκεί μαζί με πάνω από το 50% της παραγωγής χοιρινού κρέατος αλλά και το 40% της βιομηχανικής ντομάτας. Σε αυτά τα είδη αναμένουμε ανατιμήσεις αλλά και φαινόμενα αισχροκέρδειας. Στα σιτηρά η απώλεια είναι κυρίως σε επίπεδο καταστροφών σε αποθηκευτικούς χώρους, θα δούμε όμως και μια αύξηση στις ζωοτροφές που θα επηρεάσει και προϊόντα που παράγονται στη Δυτική Ελλάδα και το ψωμί» αναφέρει ο Αναστάσιος Τσάκωνας, Γεωπόνος και Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

«Προέχει η περισυλλογή για τα ζώα που είναι νεκρά και αμέσως μετά να δούμε την κατάσταση του κάμπου της Θεσσαλίας, για πόσο χρόνο η καταστροφή μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα των εδαφών. Υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο καθήκον, να αξιολογήσουμε τι βοήθεια θα χρειαστεί ώστε οι παραγωγοί να σηκώσουν κεφάλι και να καλλιεργήσουν και πάλι καθώς και οι κτηνοτρόφοι να στήσουν το ζωικό τους κεφαλαίο από την αρχή. Να θυμίσω ότι ο ‘Ιανός’, προ τριετίας, είχε ‘κάψει’ το 1/3 της παραγωγής της ίδιας περιοχής και δεν ξέρουμε αν, όλοι όσοι είχαν σταθεί τότε στα πόδια τους, θα έχουν πάλι το κουράγιο! Στην Αρχαία Ολυμπία, μετά την καταστροφή του 2007 και τις φωτιές που είχαμε εκ νέου το 2021, η εγκατάλειψη είναι πλέον εμφανής! Ερήμωσαν περιοχές και στη θέση καλλιεργειών, στη Ζαχάρω για παράδειγμα, σήμερα υπάρχει μόνο δάσος» συμπληρώνει ο κ. Τσάκωνας.

«Αναγκαία παρέμβαση στην αγορά τροφίμων»

Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Α.Γ.Σ. Καλαβρύτων Παύλο Σατολιά, σε κάποιο βαθμό, είναι αναμενόμενα. «Η Θεσσαλία είναι μία άκρως αγροτική περιοχή, θα παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Είναι έργο της Πολιτείας, να υπάρχουν περαιτέρω έλεγχοι και να εξαλειφθούν περιστατικά, τα οποία λειτουργούν εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών» αναφέρει. Βέβαια, όπως παραδέχεται, ο αγροτικός κόσμος ήδη διαθέτει περιορισμένες αντοχές μετά τον πόλεμο και τις ανατιμήσεις. «Αλλεπάλληλες κρίσεις φέρνουν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, στο προσκήνιο. Οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες που παρατηρούνται για το 2023, από τον Μάιο μέχρι και σήμερα, σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές, προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας και επέφεραν ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στον αγροτικό τομέα» συμπληρώνει. Οι Συνεταιρισμοί ήδη ζήτησαν από την Κυβέρνηση να μπουν στην ‘task force’ που συγκροτείται σε επίπεδο κρατικό με στόχο να υπάρχει μια πορεία συντονισμού δράσεων και ενεργειών για την αποκατάσταση από την καταστροφή στη Θεσσαλία. «Δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που βιώνει η χώρα μας και ειδικά τα μέλη των συνεταιρισμών μας, γνώμονας είναι όχι μόνο η καταγραφή και η αποζημίωση των ζημιών, αλλά ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας προκειμένου, να στηριχθεί η προοπτική των κατοίκων αυτών των περιοχών, ώστε να αποφευχθεί η εγκατάλειψη της υπαίθρου και να διατηρηθεί ο παραγωγικός ιστός της Θεσσαλίας» τονίζει ο πρόεδρος του  Συνεταιρισμού των Καλαβρύτων.

Ακρίβεια και πληθωριστικές πιέσεις

«Φαίνεται ότι οι άμεσες επιπτώσεις για την οικονομία θα είναι περίπου στα δύο δισ. ευρώ. Δεν έχει προβλεφθεί ένα τέτοιο ποσό, γι αυτό και γίνονται ενέργειες να αναζητηθούν πόροι από τις Βρυξέλες, διότι ο Προϋπολογισμός δεν έχει τη δυνατότητα. Σε επίπεδο μικροοικονομικό, για τον καταναλωτή, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα πυροδοτηθούν κάποιες, νέες, πληθωριστικές πιέσεις. Πέραν της απώλειας εθνικού πλούτου, και τα δύο δισ. ευρώ για τις άμεσες αποζημιώσεις, το κόστος της αποκατάστασης δεν μπορεί να υπολογιστεί. Θα απαιτηθεί χρόνος και χρήμα…» εκτιμά ο Γιώργος Παππάς, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδος. Η αποκατάσταση ενός σταθερού εδάφους στην οικονομία μπορεί να βοηθήσει πάντως, όπως εκτιμά, ώστε τουλάχιστο οι άμεσες συνέπειες, να μετριαστούν. «Σε επίπεδο μακροοικονομικών μεγεθών, η χώρα μας διαθέτει ένα μαξιλάρι ασφαλείας 35 δισ. ευρώ. Επίσης στην οικονομία, ως ιδιώτες, διαθέτουμε όπλα για να καταπολεμήσουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας με άξονα τις επιχειρήσεις και τις δράσεις εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης που ήδη τρέχουν και θα τρέξουν προγράμματα προς ανακούφιση της κοινωνίας» καταλήγει ο κ. Παππάς.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement