Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

σπιράλ: Ποιοι είμαστε εμείς;

Published

on

Είναι μια σπουδαία μέρα αυτή για την -πολύ μεγάλη πλέον- οικογένεια του σπιράλ και εκ μέρους κάθε μέλους, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά που είστε σήμερα παρόντες σε αυτή τη σπουδαία μας μέρα, που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα και ήρθατε για τα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου.

Ξέρετε καλά οι παλιοί γνώριμοι και θα το μάθετε και οι καινούργιοι, ότι εμείς καλούμε μόνο όταν έχουμε κάτι να πούμε, καλούμε μόνο όταν κάτι σημαντικό νιώθουμε να συμβαίνει. Και σήμερα, εδώ, δεν είναι τα εγκαίνια ενός ακόμα εκλογικού κέντρου, δεν είναι μια ακόμα πολιτική εκδήλωση ή ομιλία. Σήμερα για εμάς είναι μια μέρα γιορτής, είναι η μέρα που σας καλέσαμε να εγκαινιάσουμε μαζί το νέο μας σπίτι, το οποίο θα μας φιλοξενεί για τον επόμενο μήνα.
Εδώ, στη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Πατρέως, για ένα μήνα θα χτυπάει η καρδιά της δημοτικής παράταξης σπιράλ, εδώ για ένα μήνα θα στεγάζουμε τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας, τις προτάσεις μας και τις ιδέες μας, τις συζητήσεις και τις συναντήσεις μαζί σας, εδώ θα είναι το ορμητήριο, εδώ θα είναι το κέντρο επιχειρήσεων και από εδώ, σήμερα, ξεκινά μαζί σας η μεγάλη πορεία προς το Δημαρχείο!
Δεν σας καλέσαμε τυχαία σήμερα, δεν σας καλέσαμε τυχαία εδώ. Η 15η Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας και εμείς τη γιορτάζουμε μαζί σας. Και με την ευκαιρία σας θυμίζουμε ότι για εμάς οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας. Όλοι οι άνθρωποι της παράταξης μέχρι τέλους θα ζήσουν δημοκρατικά αυτόν τον αγώνα, με χαμόγελο, με θετική ενέργεια, με προτάσεις ουσιαστικές, με αγάπη για την Πάτρα, με αγνό ενδιαφέρον για τα κοινά, χωρίς στεγνές αντιπαραθέσεις, χωρίς τοξικότητα. Με θετικά μηνύματα θα δώσουμε τον μεγάλο αγώνα, γιατί αγαπάμε την πόλη και αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε. Και στις 15 Οκτωβρίου, ένα μήνα από σήμερα, θα έχει ολοκληρωθεί νικηφόρα αυτή η προσπάθεια στον αγώνα της δημοκρατίας, με την επισφράγιση στις κάλπες των εκλογών της 8ης και της 15ης Οκτωβρίου.
Σας καλέσαμε εδώ γιατί μπορεί τύχη αγαθή να το έφερε -έχουμε όμως και τις εμμονές μας και πολλά δεν είναι ακριβώς τυχαία, αλλά τα σχεδιάζουμε- και το εκλογικό μας κέντρο βρίσκεται σ’ ένα μοναδικό ιστορικό σταυροδρόμι στο κέντρο της πόλης. Δεν ξεχνάμε την περιφέρεια, δεν ξεχνάμε τα περίχωρα, τις γειτονιές και τις συνοικίες -εμείς το ξέρουμε άλλωστε καλά πόσο μεγάλη είναι αυτή η πόλη, την έχουμε περπατήσει ολόκληρη- αλλά θέλαμε εδώ στο κέντρο να κάνουμε το ξεκίνημα αυτό. Και πριν σας πω για αυτές τις οδούς που εδώ συναντιούνται και την ιστορία που κουβαλούν, να σας πω ότι το εκλογικό κέντρο για εμάς στο σπιράλ αποτελεί μια πρόταση.
Σχεδιάστηκε, εξοπλίστηκε, στελεχώθηκε και λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντική εργασία μελών και φίλων! Αν εξαιρέσετε τις εκτυπώσεις και τις οθόνες, ό,τι άλλο δείτε σε είδος ή σε υπηρεσία, ό,τι απολαύσετε για ένα μήνα, θα είναι η προσφορά των ανθρώπων μας γιατί την προσφορά οι άνθρωποί μας ξέρουν να τη δίνουν, απλόχερα, ομαδικά και συνεργατικά.
Θα το διαπιστώσετε σε λίγο που θα κόψουμε την κορδέλα και σας καλούμε να εισέλθετε, να δείτε τους χώρους μας, να γνωρίσετε τους ανθρώπους μας και να απολαύσετε τις υπηρεσίες, ποια είναι αυτή η πρόταση: Το πόσο γρήγορα φτιάχτηκε, το πώς διαχειριστήκαμε τους πόρους, τους υλικούς, τους οικονομικούς και τους ανθρώπινους, το πως τηρήσαμε τα χρονοδιαγράμματα που θέσαμε, πως σεβαστήκαμε όλους τους περιορισμούς που θέτει το εξαιρετικό νεοκλασικό, η εκλογική νομοθεσία, η ηθική και η λογική μας. Φτιάξαμε και λειτουργούμε το εκλογικό μας κέντρο με τον τρόπο που το σπιράλ θεωρεί ότι πρέπει να φροντίζουμε την εικόνα της πόλης, την αισθητική της, τη λειτουργικότητα του κάθε δημόσιου κτιρίου, του κάθε σπιτιού και του κάθε χώρου, που όλοι μαζί συνιστούν τη μεγάλη μας πόλη.


Η πόλη αυτή αξίζει μια άλλη αισθητική, μια άλλη εικόνα, μια άλλη λειτουργία και αυτήν εμείς ευαγγελιζόμαστε, αυτήν προτείνουμε, αυτήν έχουμε σχεδιάσει. Και ξεκινάμε σήμερα αυτή την τελική ευθεία, από εδώ που συναντιούνται οι δρόμοι που κάποιοι πρόγονοί μας, σχετικά πρόσφατα, τους έδωσαν στον έναν το όνομα του ιδρυτή Πατρέα και στον άλλον το όνομα του απελευθερωτή Μαιζών.
Μαιζώνος και Πατρέως, είναι το νέο μας στίγμα και από εδώ ξεκινάμε, ενθυμούμενοι τους προγόνους που μας δάνεισαν αυτή την πατρίδα για να την υπηρετήσουμε κι εμείς πριν την περάσουμε στις επόμενες γενιές. Ο Πατρέας δεν ήταν καν Αχαιός, οικιστής ήταν, ήρθε από τη Σπάρτη, και βρήκε εδώ -και όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν ήταν τυχαίο- την καλύτερη τοποθεσία για να δημιουργήσει την πόλη που πήρε μετέπειτα το όνομά του. Και ακολούθησαν πολλοί από τον Πατρέα και μετά, και είναι τόσοι αυτοί που πέρασαν από αυτόν τον τόπο, που μετοίκισαν, που αποίκισαν, που προόδευσαν, που έχτισαν εδώ τις αυτοκρατορίες τους, που θέλησαν να μείνουν, που εδώ εγκατέστησαν πολιτείες και έστησαν υποδομές, για να τις απολαμβάνουμε σήμερα εμείς.
Η δε σύγχρονη τοπική ιστορία της πόλης μας δεν ξεκίνησε παρά 195 χρόνια πριν -σε λίγες μέρες συμπληρώνονται ακριβώς, αρχές Οκτώβρη του 1828 ήταν που ο -επίσης μη Πατρινός- Γάλλος στρατηγός Μαιζών μπήκε στην πόλη απελευθερωτής και βοήθησε τον αγώνα με συμμαχίες, με συνεργασίες, με κοινή προσπάθεια, με όλα αυτά που και εμείς σήμερα πρεσβεύουμε. Και εκείνη η απελευθέρωση ήταν που αποτέλεσε την αφετηρία της σύγχρονης ιστορίας της πόλης μας, το ξεκίνημα της σύγχρονης Πάτρας.
Δεν είναι τυχαία η πόλη που ζούμε! Η πόλη που γεννηθήκαμε, η πόλη στην οποία κάποιοι από εσάς επέλεξαν να ζουν, η πόλη που ακόμα κι αν τυχαία μας έφερε η ζωή, την έχουμε αγαπήσει, την κατοικούμε, την συνδιαμορφώνουμε και συναποφασίζουμε γι’ αυτήν. Και έρχεται σε λίγες μέρες η μεγάλη δυνατότητα, η τεράστια ευθύνη που έχουμε ως δημότες και ως ψηφοφόροι, να δώσουμε στην Πάτρα την ευκαιρία που της αξίζει. Γιατί πέρασαν από αυτή την πόλη πολλοί που άφησαν αξιόλογη παρακαταθήκη και πραγματικά αναρωτιέμαι «ποιοι είμαστε εμείς, που σε δύο αιώνες χρυσούς, σε δεκαετίες πραγματικής αίγλης, σε χρόνια που η πόλη αυτή έζησε ως μητρόπολη, ως πρωτεύουσα, ως πρωτοπόρος, ποιοι είμαστε εμείς που θα βάλουμε φρένο; Ποιοι είμαστε εμείς που θα την καταστήσουμε ουραγό; Ποιοι είμαστε εμείς που θα σταματήσουμε την πρόοδο, την ανάπτυξη και την προοπτική που της αξίζει; Ποιοι είμαστε εμείς που θα σταματήσουμε έργο αιώνων;»
Εγώ, σήμερα, εδώ, εκπροσωπώντας αυτή τη μεγάλη οικογένεια του σπιράλ, θα σας πω, όσο πιο σύντομα μπορώ, ποιοι είμαστε εμείς, οι άνθρωποι του σπιράλ.
Είμαστε αυτοί που το 2019, βλέποντας τον κίνδυνο -και αποδειχτήκαμε προφήτες- επανεκλογής εκείνης της Δημοτικής Αρχής, είπαμε μόλις 100 μέρες πριν τις εκλογές, βλέποντας και τις αδύναμες παρατάξεις που αντιπαρατίθεντο τότε: «όχι, εμείς θα καταθέσουμε τη δική μας πρόταση, θα προτείνουμε την δική μας εναλλακτική διακυβέρνησης». Και έτσι σχεδιάσουμε και διαμορφώσαμε μια δική μας παράταξη. Μπορεί να είμαστε άνθρωποι της πόλης που δεν έχουμε καμία σχέση με την πολιτική, είμαστε όμως ενεργοί πολίτες, Πατρινοί που αγαπάμε αυτή την πόλη, την ζούμε, της προσφέρουμε και την υπηρετούμε. Και έτσι δημιουργήσαμε μια δημοτική παράταξη, την είπαμε σπιράλ, καταθέσαμε το πλήρες πρόγραμμά μας, φτιάξαμε την πρώτη δυνατή ομάδα και καλέσαμε τους συνδημότες μας να πάρουν στα χέρια τους και το δικό μας ψηφοδέλτιο, τότε, ανάμεσα στα 12.
Και οι πολίτες μας έδωσαν -μας δώσατε και σας ευχαριστώ θερμά για εκείνο το ξεκίνημα- 7.000 ψήφους, ποσοστό κοντά στο 7% και τη δυνατότητα να εκπροσωπούμε όλους τους Πατρινούς στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη φωνή της λογικής, με τη φωνή της ηθικής, με τη φωνή της Πάτρας που, τόσο δυνατή και διάφανη και παθιασμένη, είχε λείψει για δεκαετίες.
Ποιοι είμαστε εμείς; Είμαστε αυτοί που πήραμε την ψήφο σας και την αξιοποιήσαμε όπως ακριβώς μας την εμπιστευτήκατε. Μας ζητήσατε να αντιπολιτευτούμε και αυτό ακριβώς κάναμε. Αντιπολίτευση ουσίας, που δεν σημαίνει «όχι σε όλα». Υπερψηφίσαμε οτιδήποτε πήγαινε την πόλη μπροστά, διορθωτικές κινήσεις κάναμε, βελτιωτικές παρεμβάσεις, επιπλέον προτάσεις για οτιδήποτε νιώθαμε ότι έπρεπε να προχωρήσει αλλιώς. Καταθέταμε πάντοτε τις εναλλακτικές μας προτάσεις, ήμασταν παρόντες διαρκώς.
Ποιοι είμαστε εμείς; Άνθρωποι που στελεχώσαμε όχι μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο και τις επιτροπές, αλλά όλα τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Πατρέων, με μέλη και με παρατηρητές και επί τέσσερα χρόνια ήμασταν παρόντες. Και για αυτήν την ομάδα νιώθω υπερήφανος, γιατί από το πρώτο έως το τελευταίο δευτερόλεπτο των συνεδριάσεων ήταν εκεί με το μυαλό τους, με την ψυχή τους και όταν έκριναν και με τον λόγο τους.
Ποιοι είμαστε εμείς; Είμαστε αυτοί που τον Νοέμβριο του 2019, αναβαπτισμένοι από την ψήφο των Πατρινών και βλέποντας ότι είχε μέλλον αυτή η προοπτική, κάναμε το ιδρυτικό μας συνέδριο. Και «κάποιοι μας είπαν για τρελούς, τότε που ξεκινούσαμε», όπως θα έλεγε και ο Κολοκοτρώνης, που πέρασε και αυτός από αυτά τα άγια χώματα. Και ναι, ήμασταν τρελοί, γιατί έχουμε μια τρελή αγάπη για την πόλη, αγαπάμε αυτή την πολιτεία πολύ και έτσι ιδρύσαμε μια παράταξη με τα πρότυπα και με τους κανόνες που θεωρούμε ότι πρέπει όλες οι παρατάξεις στην Ελλάδα να λειτουργούν. Με καταστατικό, με μητρώο μελών, με όργανα, με τρόπο λειτουργίας, με εκλογή ακόμα και του επικεφαλής από τη βάση, με ομάδες εργασίας, με έναν οργανωμένο τρόπο, για τον οποίο επίσης αισθάνομαι περήφανος και τον οποίο όχι μόνο τον υπηρετούμε, μα τον προτείνουμε και αλλού.
Ποιοι είμαστε εμείς; Είμαστε αυτοί που συστήσαμε 13 ομάδες εργασίας που η κάθε μια πήρε αρμοδιότητες του δήμου και τις μελέτησε σε βάθος και μίλησε με τους δημότες και ανέλυσε τα προβλήματα και βρήκε τις εναλλακτικές λύσεις. Και με εμπιστεύτηκαν και οι 13 ομάδες αυτές και η Πολιτική Γραμματεία και το Πολιτικό Συμβούλιο και επισκέφτηκα, εκπροσωπώντας αυτούς, 75 δημάρχους σε όλη την Ελλάδα. Επισκέψεις γνωριμίας και εργασίας, για να δούμε από κοντά «Πώς οι άλλοι τα καταφέρνουν; Γιατί οι άλλοι το κάνουν; Πώς έχουν βρει λύσεις; Πως ξεπερνούν την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση; Γιατί αυτοί βρίσκουν χρήματα, εκεί που εμείς δεν έχουμε; Γιατί βρίσκουν πόρους ανθρώπινους, εκεί που εμείς δηλώνουμε ανήμποροι;» Και οι δήμαρχοι όλοι και τα στελέχη τους, πολιτικά και υπηρεσιακά, μας παρουσίασαν τις καλές πρακτικές τους, τις εφαρμοσμένες ιδέες τους, μας δώσανε προγράμματα και πλάνα και μοντέλα, έτοιμα προς εφαρμογή, προς αξιοποίηση, προς υλοποίηση, έστω προς προσαρμογή στη δική μας πατρινή πραγματικότητα.
Ποιοι είμαστε εμείς; Είμαστε μια ομάδα που πλέον αριθμεί περίπου 700 μέλη. Οι 266 -και τους τιμώ έναν προς έναν, μία προς μία- εκτίθενται στις εκλογές μεθαύριο γενναία, είναι οι υποψήφιοι μας. Είναι υποψήφιοι Δημοτικοί, Διαμερισματικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι. Οι Δημοτικοί ζητούν τη ψήφο σας σε όλη την Πάτρα, γιατί θέλουν να υπηρετήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και να της προσφέρουν από αυτό το ανώτατο όργανο της πόλης. Οι Διαμερισματικοί και οι Τοπικοί αγαπούν τόσο πολύ τον ιδιαίτερο τόπο τους που θέλουν να τον υπηρετήσουν μέσα από τα τοπικά συμβούλια που θα συσταθούν και μέσα από εκεί θα βοηθάνε για να υλοποιηθούν το όραμα, τα έργα και το πρόγραμμα.
Και υπάρχει και μια άλλη μεγάλη ομάδα ανθρώπων που δεν θα τους δείτε στα ψηφοδέλτια. Είναι αυτοί χωρίς τους οποίους δεν θα μπορούσαμε εμείς να είμαστε έξω να δίνουμε τον αγώνα μας. Μια τεράστια υποστηρικτική ομάδα που φροντίζει τα πάντα. Τα νομικά, τα λογιστικά, τα οικονομικά, τα εικαστικά, τα διαδικαστικά, τα διοικητικά, όλες τις υπηρεσίες εκείνες που μας αφήνουν εμάς ελεύθερους, επί ένα μήνα ακόμα να είμαστε δίπλα σας και να σας ενημερώνουμε για το ποιοι είμαστε, για το τι θέλουμε και για το τι μπορούμε να κάνουμε.
Ποιοι είμαστε εμείς; Είμαστε αυτοί που πρώτοι συνδιαμορφώσαμε και καταθέσαμε το όραμα για μια άλλη Πάτρα. Όραμα που το διαβουλευτήκαμε πολύ πριν το καταθέσουμε, όραμα γήινο, ρεαλιστικό, που απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες, που καθιστά την Πάτρα μια σύγχρονη πόλη ευρωπαϊκή και που συνομιλεί με το μέλλον, γιατί σε πέντε χρόνια από σήμερα η Πάτρα μας εισέρχεται στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας της. Με αυτοπεποίθηση σας διαβεβαιώνω πως το καλύτερο όραμα το διαθέτει το σπιράλ!
Ποιοι είμαστε εμείς; Αυτοί που καταρτίσαμε πρώτοι το πληρέστερο πρόγραμμα που έχει ποτέ προταθεί, προεκλογικά. Γιατί η κάθε ομάδα εργασίας κατέθεσε τα ρεαλιστικά, αυτά που γίνονται, με χρονοδιαγράμματα, με τρόπο χρηματοδότησης, πράγματα τα οποία είμαστε καλά προετοιμασμένοι και διατεθειμένοι να τα κάνουμε, για να καταστήσουμε την πόλη μας πιο όμορφη, πιο λειτουργική, πόλη επισκέψιμη, πόλη-προορισμό, πόλη ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Ποιοι είμαστε εμείς; Είμαστε η ομάδα των ανθρώπων της πόλης που σε λίγες μέρες θα κληθείτε να σταυρώσετε, επιλέγοντάς τους να διοικήσουν την Πάτρα την περίοδο 2024-2028. Άνθρωποι της κοινωνίας, προερχόμενοι από όλους τους πολιτικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς και γεωγραφικούς χώρους. Πατρινοί που φωτογραφηθήκαμε και με καμάρι ανακοινώσαμε τις υποψηφιότητές μας, με τα βιογραφικά μας, τα σκεπτικά μας και τα κίνητρά μας για αυτή τη συμμετοχή. Και πίσω από κάθε πρόσωπο και από κάθε χαμόγελο κρύβεται μια ολόκληρη ιστορία, μια πορεία ζωής, μια διαδρομή προσφοράς, μια εμπεριστατωμένη βιωμένη σχέση με αυτή την πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του καθενός και της καθεμιάς. Στην κοινωνία, στα κοινά, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στην ανάπτυξη, στην τοπική οικονομία, παντού.
Άρα ποιοι είμαστε εμείς; Είμαστε αυτοί που μπορούμε και δηλώνουμε ευθαρσώς ότι «έχουμε όραμα, έχουμε πρόγραμμα, έχουμε ομάδα!» Τα έχουμε και είμαστε έτοιμοι να σας τα παρουσιάσουμε, είμαστε έτοιμοι να σας τα αναλύσουμε, είμαστε έτοιμοι κυρίως να τα υλοποιήσουμε από κοινού, να τα εφαρμόσουμε όταν ο πατρινός λαός μας επιλέξει ως νέα Δημοτική Αρχή. Εμείς δηλώνουμε «προς αξιοποίηση». Έχουμε κάνει όλη τη δουλειά, χρόνια τώρα. Η ευθύνη περνάει τώρα πλέον στην κρίση και στα χέρια των Πατρινών.
Ποιοι είμαστε εμείς; Είμαστε αυτοί που σέβονται τον κόπο όλων των προηγούμενων, που πέρασαν από αυτή την πόλη. Και που αυτό-προτεινόμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη να γίνουμε συνεχιστές του έργου τους.
Δεν είναι τυχαία πόλη η Πάτρα μας, θα το λέω ξανά και ξανά. Είμαστε ευλογημένοι να ζούμε σε αυτόν τον τόπο. Ευεργετημένοι από προγόνους πολλούς. Δεν ήταν μόνο ο Πατρέας, ήταν και ο Άγιος Ανδρέας, στα χρόνια τα παλιά. Δεν ήταν μόνο ο Μαιζών μεταγενέστερα, ήταν και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Και όλοι όσοι αγωνίστηκαν για εκείνη την απελευθέρωση, για εκείνη την εκκίνηση, δύο αιώνες πριν. Είμαστε η πόλη του Παπαδιαμαντόπουλου και του Καρατζά. Και άλλων πολλών.
Η Πάτρα μας είναι πόλη του πολιτισμού: Του Παλαμά, του Σώκαρη και του Επαμεινώντα Θωμόπουλου. Είναι η πόλη του αθλητισμού: του πρώτου Ολυμπιονίκη Ανδριακόπουλου και του Τόφαλου, για να μείνω στους παλιούς. Είναι η πόλη της κοινωνίας. Πόσοι ευεργέτες, πόσοι δωρητές, πόσοι πρωτοπόροι; Ο Κορύλλος και ο Διακίδης, ο Σκαγιόπουλος και ο Καραμανδάνης, ο Μαραγκόπουλος και ο Τριάντης. Δεν έχει η λίστα τέλος. Άνθρωποι της πόλης, εκλεκτά μέλη της τοπικής κοινωνίας που δικαιωματικά αξίζουν τον όρο του «ευπατρίδη», που άφησαν περιουσία, που πάσχισαν αυτή η πόλη να προοδεύσει, να αναπτυχθεί, να ανθήσει, να ομορφύνει. Και τις δομές και υποδομές που δημιούργησαν, ερχόμαστε σήμερα εμείς και να τις χρησιμοποιούμε και να τις αξιοποιούμε και να τις χαιρόμαστε.
Δήμαρχοι επίσης, πολλοί, χαρισματικοί, προικισμένοι, που αγαπούσαν την πόλη τους. Οι Ρούφοι, ο Κανακάρης, ο Καλαμογδάρτης, ο Πατρινός, ο Βότσης, ο Μπουκαούρης, ο Ιωάννης Βλάχος, ο Νικόλαος Βέτσος. Πρέπει να τους τιμήσουμε όλους αυτούς. Και να συνεχίσουμε το έργο τους.
Ποιοι είμαστε εμείς; Είμαστε οι θαυμαστές του Στέφανου Θωμόπουλου και του Κωνσταντίνου Τριανταφύλλου. Και όλων αυτών που ιστορούνται στις σελίδες της «Ιστορίας των Πατρών» του πρώτου και αποθησαυρίζονται στο «Ιστορικό Λεξικό των Πατρών» του δεύτερου.
Είμαστε πολύ μικροί, το δικό μας μπόι δεν πιάνει τίποτα μπροστά τους, αλλά όλοι μαζί είμαστε ένα ποτάμι πατρινο-γνωσίας και πατρινο-λατρείας ουσιαστικής. Η μόνη ανεξάρτητη παράταξη στην πόλη, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, χωρίς να μας ορίζει κανένας. Μόνοι μας ξεκινήσαμε, από την κοινωνία παίρνουμε εντολή. Το πορτοκαλί είναι το χρώμα μας. Κανένα κόμμα, καμιά εξουσία, καμιά εξάρτηση. Αγαπάμε αυτή την πόλη και θέλουμε να την υπηρετήσουμε. Και να την πάμε παραπέρα!
(Πέτρος! Πέτρος! Πέτρος!)
Το σύνθημα απόψε δεν πρέπει να είναι «Πέτρος», γιατί ο Πέτρος θα αλλάξει κάποια χρόνια μετά. Η πόλη θα είναι πάντα εδώ. Και το σπιράλ θα μείνει για να την υπηρετεί. Το σύνθημα για μας θα είναι πάντα η Πάτρα. Πάμε δυνατά: Πάτρα! Πάτρα! Πάτρα!
Δεν είναι μόνο η πόλη που μένουμε. Είναι η πόλη που αγαπάμε. Είναι η πόλη που μας εμπνέει. Είναι η πόλη που μας ενώνει. Είναι η πόλη που ζήσαμε τα παιδικά μας χρόνια κάποιοι και άλλοι τα εφηβικά τους και τα κατοπινά. Άλλοι άπλωσαν εδώ τη σταδιοδρομία τους, έχτισαν τις επιχειρήσεις τους ή δημιούργησαν τις οικογένειές τους. Είναι η πόλη που μας κινητοποιεί και μας κινητροδοτεί. Μας δίνει κίνηση και ενέργεια, μα είναι και το μοναδικό μας κίνητρο για αυτόν τον αγώνα. Και αν τέσσερα χρόνια πριν, ξεκινώντας, λέγαμε «σπιράλ, ανοίγεται στην πόλη», επιτρέψτε μου σήμερα να επεκτείνουμε το σύνθημα. Ναι, εξακολουθεί το σπιράλ να ανοίγεται στην πόλη, αλλά πλέον και «η Πάτρα ανοίγεται στο μέλλον»!
Η Πάτρα της εξωστρέφειας, της προοπτικής, της ανάπτυξης, της δικτύωσης, πάνω απ’ όλα της συνεργασίας. Εμείς έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε και θα το κάνουμε για ένα μήνα ακόμα. Και να είστε σίγουροι -το απαντάω τώρα, εδώ, δημόσια, ξεκάθαρα, ανοικτά- ακόμα και από την πρώτη Κυριακή ως τη δεύτερη, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, εμείς θα είμαστε εκεί, παρόντες, συνεργαζόμενοι, με όποιον θέλει το καλό της Πάτρας.
Έχω κι άλλα πολλά να σας πω, μα δεν θα σας κουράσω άλλο. Θα τα λέμε κάθε μέρα μαζί σας κι εγώ και οι συνεργάτες μου, σε αυτό τον μήνα τον κρίσιμο. Δεν είναι απλή διαδικασία οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Καλούμε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει γιατί είναι γιορτή της δημοκρατίας οι εκλογές. Καλούμε τον Πατρινό να πάει να επιλέξει ό,τι θέλει. Αν μας μελετήσετε, θα είναι μεγάλη μας χαρά, μεγάλη μας τιμή να επιλέξετε και εμάς. Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης που θα αναλάβουμε ως η επόμενη Δημοτική Αρχή. Αλλά ναι, το θέλουμε και το μπορούμε. Κι αν πρέπει να τελειώσω κάπου εδώ, γιατί κάποιοι δικαίως κοιτάτε τα ρολόγια σας, το δικό μου ρολόι θέλω να σας πω πως είναι συντονισμένο με τα ρολόγια όλων των συνεργατών και συναγωνιστών μου. Και σας ζητώ να συντονίσετε και τα ρολόγια τα δικά σας για ένα μήνα:
Τι ώρα είναι; «Είναι ώρα για αλλαγή! Ώρα για αλλαγή σε αυτήν την πόλη! Πρέπει κάτι να αλλάξει!» Και εμείς την αλλαγή την έχουμε σχεδιάσει, την έχουμε προδιαγράψει, την έχουμε μελετήσει και πάμε όλοι μαζί, γιατί ένας Δήμαρχος και μια Δημοτική Αρχή δεν φτάνουν, πάμε όλοι μαζί να τη δημιουργήσουμε.
Σε πέντε χρόνια από σήμερα η Πάτρα θα συμπληρώνει 200 χρόνια σύγχρονης ιστορίας και πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μας και όταν τα ξανανοίξουμε να είναι μια άλλη πόλη. Καθαρή, περιποιημένη, πόλη ευνομίας, πράσινη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή, έξυπνη, πόλη να ζεις, πόλη προορισμός, πόλη να την επισκέπτεσαι, πόλη να νιώθεις περήφανος που την κατοικείς, πόλη που θα καλείς όλο τον κόσμο να ‘ρθει, πόλη που θα αισθανθείς ολοκληρωμένος όταν μεθαύριο την παραδόσεις στα παιδιά σου.
Πάμε να φτιάξουμε μια άλλη Πάτρα!
Το οφείλουμε στις προηγούμενες γενιές.
Το χρωστάμε στις γενιές που θα ακολουθήσουν.
Είναι μεγάλη η συγκίνηση που είστε εδώ! Ευχαριστώ πολύ! Ένα είναι το σύνθημα, θυμίζω: Πάτρα! Πάτρα! Πάτρα!
Και είμαστε η παράταξη της Πάτρας αποκλειστικά! Σας ευχαριστώ θερμά!
Μόνο σήμα νίκης σήμερα! Είναι παράσταση νίκης αυτή η εκδήλωση!
Πάμε δυνατά! Σε λίγο κόβουμε την κορδέλα!
Περάστε μέσα στο εκλογικό μας κέντρο! Θα χωρέσετε όλοι, να εξυπηρετηθείτε, να ενημερωθείτε, να καταλάβετε πώς το σπιράλ νοεί την αισθητική, την εικόνα, την λειτουργία, την ηθική, την ευγένεια, την προσφορά!
Πάμε δυνατά για την Πάτρα:
Το σπιράλ ανοίγεται στην πόλη!
Η Πάτρα ανοίγεται στο μέλλον!
Ώρα για αλλαγή!

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement