Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

 Αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών covid-19 στα δύο Νοσοκομεία, κανένας ασθενής στην ΜΕΘ

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Έξαρση παρουσιάζει ο κορωνοϊός στην Πάτρα αλλά και γενικότερα σε όλη την περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία των εξωτερικών ιατρείων και του Τμήματος Επειγόντων του ΠΓΝΠ, τα οποία συγκλίνουν με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ που ανεβάζει το ποσοστό αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία στο 23% ενώ και το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» παρουσιάζει αύξηση νοσηλειών.

Στη βάση έγκυρων πληροφοριών της «Γ» τα επικρατούντα στελέχη του κορωνοϊού ανήκουν στην υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 και σε μικρότερο ποσοστό είναι οι προσβληθέντες από τις παραλλαγές XBB.1.5, την EG.5 και την ΧΒΒ.1.16.
Ειδικότερα, σε ερώτημα που υπέβαλε η «Γ» στην Δ/ντρια του Τμήματος Επειγόντων, Επειγοντολόγο Ελένη Παυλίδου αν εντείνεται η αύξηση των προσερχομένων και βεβαίως των κρουσμάτων που χρήζουν εισαγωγής, η ίδια εξηγεί: «Είναι γεγονός ότι υπήρχε αύξηση των προσελεύσεων όπως σας είχα ήδη αναφέρει από τις αρχές του φθινοπώρου. Υπάρχει μια σχετική επαύξηση των προσερχομένων ασθενών με covid-19 των οποίων αποτιμάται η κατάσταση της υγείας τους συνολικά και υπάρχει η ανάλογη αντιμετώπιση επί τη βάσει της βαρύτητας των συμπτωμάτων και της συννοσηρότητας. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται αν η κατάσταση των ασθενών χρήζει αγωγής με αντιιικά ή επιβάλλεται η εισαγωγή για νοσοκομειακή νοσηλεία. Με δεδομένη την αύξηση κρουσμάτων είναι προφανές ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας θα πρέπει να τηρούνται από τους πολίτες και μάλιστα επαυξημένα σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα, ηλικιωμένους και γενικώς τους ανήκοντες στις ευπαθείς ομάδες». Όσον αφορά στις εισαγωγές η ίδια αναφέρει ότι μπορεί να γίνονται 3-4 εισαγωγές στις εφημερίες του ΠΓΝΠ και αυτό αφορά συνήθως ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα ενώ υπάρχουν ελάχιστες διακομιδές και από άλλα περιφερειακά νοσοκομεία.
ΦΛΙΓΚΟΥ: ΧΩΡΙΣ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ ΣΕ Μ.Ε.Θ.
Το παρήγορο είναι ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν νοσηλείες ασθενών με covid-19 στην ΜΕΘ του ΠΓΝΠ όπως ενημέρωσε η Διευθύντρια της ΜΕΘ Καθηγήτρια Φωτεινή Φλίγκου σε σχετική ερώτηση της «Γ».
«Δεν υπάρχει τουλάχιστον προς το παρόν νοσηλεία στην ΜΕΘ ασθενούς πάσχοντος από covid-19 και ελπίζουμε να μην υπάρξει. Η παρατηρηθείσα αύξηση κρουσμάτων αποτελεί προειδοποίηση για την χρήση μέτρων ατομικής προστασίας γενικώς και ειδικότερα στις ευπαθείς ομάδες». Παράλληλα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Γ» νοσηλεύονται με covid-19 και συννοσηρότητες 20 ασθενείς στο ΠΓΝΠ που όμως η κατάστασή τους βρίσκεται υπό έλεγχο, ενώ η υπάρχουσα κατάσταση στο ΠΓΝΠ είναι απόλυτα διαχειρίσιμη και δεν συνιστά πίεση στο Σύστημα Υγείας και λήψη πρόσθετων μέτρων.

Α. Χονδρομάρας: «Οκτώ οι νοσηλευόμενοι»

Εν παραλλήλω και στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» η αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών στοιχειοθετεί την έξαρση της covid-19 στην περιοχή. Συγκεκριμένα ερωτηθείς από την «Γ» ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του εν λόγω Νοσοκομείου, Αθανάσιος Χονδρομάρας ποια η κατάσταση και ο αριθμός νοσηλειών ασθενών με covid-19 ενημερώνει: «Υπάρχει αναμφίβολα μια αύξηση των κρουσμάτων και θα ανοίξουμε την Δευτέρα την Κλινική λοιμώξεων με 18 κρεβάτια αρχικά.

Βεβαίως η Κλινική ανοίγει στη βάση της λήψεως μέτρων αναστολής της μεταδοτικότητας και επομένως περιορισμού της έξαρσης. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με covid-19 είναι αυτή τη στιγμή 8. Πρέπει να επισημανθεί για να μην εγείρεται πανικός ότι η λοίμωξη από την συγκεκριμένη νόσο είναι πλέον ήπια, αλλά υπάρχουν άνθρωποι με επιβαρυμμένη υγεία που αν προσβληθούν από κορωνοϊό η κατάσταση τους επιβαρύνεται έτι περαιτέρω.
Τέλος, η κρατική μέριμνα βρίσκεται σε εγρήγορση με συνεχή επιτήρηση, ενώ με απόφαση του υπουργού Υγείας, η Ελλάδα προμηθεύεται 35.000 επιπλέον θεραπευτικές αγωγές αντιιικού φαρμάκου, το οποίο χορηγείται σε ασθενείς με συγκεκριμένα κριτήρια για την αντιμετώπιση της λοίμωξης covid-19».

Ροή ειδήσεων

Advertisement