Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Παράπονα αλιέων μετά τη νέα προσπάθεια κατεδάφισης του αλιευτικού καταφυγίου στο Κρυονέρι Ακράτας

Published

on

Μια ακόμη απόπειρα να προχωρήσει σε κατεδάφιση του αλιευτικού καταφυγίου στην περιοχή Κρυονέρι Ακράτας, βρέθηκε το πρωί της Τρίτης απέναντι σε ένα μέτωπο αντίδρασης αποτελούμενο από αλιείς, επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες, αλλά και κατοίκους της περιοχής που απέκλεισαν τη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος της Ακράτας.

Στο χώρο βρέθηκε αρχικά μόνο ο εργολάβος της κατεδάφισης αλλά και μηχανικός της Αποκεντρωμένης διοίκησης. Μετά από διαβουλεύσεις αποφασίστηκε τελικά να μην προχωρήσει η διαδικασία, με την Αποκεντρωμένη να εκδίδει προσωρινή αναστολή με διάρκεια ενός μηνός (17/11/2023). Εκτός από τις αντιδράσεις των κατοίκων, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη διαδικαστικά ζητήματα όπως η απομάκρυνση των σκαφών αλλά και η υδροδότηση της περιοχής που εμποδίζουν τον εργολάβο να προχωρήσει τη διαδικασία.
Ο Όμιλος Αλιέων αλλά και κάτοικοι έχουν λάβει υποσχέσεις εδώ και μια τριετία, από την Περιφέρεια και από το δήμο Αιγιαλείας προκειμένου να προχωρήσει τη διαδικασία νομιμοποίησης του καταφυγίου καθώς, από αυτό, συνεχίζει να εξαρτάται η επιβίωση πολλών οικογενειών μελών του.
Για μια ακόμη φορά προχθές στο πλευρό των κατοίκων και των αλιέων, βρέθηκε εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Φωκίωνα Ζαΐμη.
Στο σημείο βρέθηκαν και αστυνομικές με λιμενικές δυνάμεις καθώς έχει ήδη εκδοθεί πρωτόκολλο οριστικής κατεδάφισης το οποίο η Αποκεντρωμένη, παρά τις δεσμεύσεις δήμου και περιφέρειας, φαίνεται ότι σκόπευε και σκοπεύει να εφαρμόσει! Εδώ και μια διετία έχει περάσει και η σχετική δαπάνη χρηματοδότησης του κόστους των εργασιών κατεδάφισης που ανέρχεται στα 250.000 ευρώ.
Η Περιφέρεια έχει προχωρήσει τη έκδοσης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για λιμενικό έργο αποκατάστασης του καταφυγίου που -για μια περίοδο- εξυπηρετούσε πάνω από 100 αλιευτικά σκάφη μικρών και μεσαίων διαστάσεων. Σύμφωνα με τη μελέτη, το ωφέλιμο βάθος κατά μήκος του κυματοθραύστη το οποίο θα έπρεπε να κυμαίνεται στα 2 μ. σήμερα, είναι μόλις στο 1 μ. λόγω της εναπόθεσης ιζημάτων (άμμος με φύκια) που φράζουν πλέον την είσοδο σε μεγάλα αλιευτικά ενώ μέσα υπάρχουν και εγκλωβισμένα σκάφη!
Το προτεινόμενο από την Περιφέρεια έργο είναι η δημιουργία ενός λειτουργικού λιμενίσκου που θα εξυπηρετεί την αλιευτική δραστηριότητα της περιοχής, δεδομένου ότι οι υφιστάμενες λιμενικές υποδομές στην Ακράτα, δεν καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες. Οι προδιαγραφές των έργων της Π.Δ.Ε. προβλέπουν εκβάθυνση, επέκταση του μόλου, πλωτή προβλήτα και ράμπα ανέλκυσης σκαφών.
Δυστυχώς όμως, η διαδικασία αδειοδότησης εργασιών στον αιγιαλό είναι πολύπλοκη, με αρμόδια την Κτηματική Υπηρεσία ενώ και από την πλευρά της Αποκεντρωμένης φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια καθώς η υπηρεσία της που είναι και αρμόδια για την τήρηση των Περιβαλλοντικών Όρων, δηλώνει αδυναμία.
Το… μπαλάκι της αναρμοδιότητας γυρίζει πάλι πίσω στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η οποία προσπαθεί από εδώ και 1,5 χρόνο να εξασφαλίσει πίστωση χρόνου για να μην προχωρήσει η διαδικασία της κατεδάφισης.
ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ!
«Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που υποστηρίζουν ότι το λιμανάκι έχει δημιουργήσει πρόβλημα αλλά κατά την άποψή μου, συμβαίνει το αντίθετο, το πρόβλημα δεν αφορά την ακτή αλλά το ίδιο το καταφύγιο που, με τα χρόνια και λόγω της αδιαφορίας, έχει μπαζωθεί η είσοδός του και τα σκάφη που το χρησιμοποιούν έχουν μειωθεί.
Είναι στενάχωρο και για εμάς τους παραθεριστές να βλέπουμε τα επαγγελματικά αλιευτικά να εγκαταλείπουν τη δράση, άλλοι να μετακομίζουν με τις οικογένειές τους και άλλοι να αλλάζουν επάγγελμα…» σύμφωνα με τον Μιχάλη Τζανουλίνο, κάτοικο της περιοχής και μέλος του Ομίλου Αλιέων.
Από την πλευρά του ο δήμος Αιγιαλείας μένει στο γεγονός ότι έχει ζητήσει, εδώ και μια τριετία, από την Κτηματική Υπηρεσία άδεια για νομιμοποίηση των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων με παράλληλη αίτηση αναστολής του πρωτοκόλλου κατεδάφισης, το οποίο ωστόσο, με απόφαση του ΣτΕ κατέστη αμετάκλητο!

Ροή ειδήσεων

Advertisement