Connect with us

Μαγειρική

Γεμιστό κοτόπουλο με γλυκοπατάτες

Published

on

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κοτόπουλο (1.600-1.700 γρ.)

2 κιλά γλυκοπατάτες

100 γρ. βούτυρο φυτίνη, λιωμένο

2 δαφνόφυλλα

1 κλαδάκι θυμάρι

1 φλιτζ. νερό

Για τη γέμιση

120 ml ε.π. ελαιόλαδο

300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

3 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες

1 κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 πράσο, το άσπρο μέρος, ψιλοκομμένο

2-3 κόκκους μπαχάρι

1 πρέζα κύμινο, σκόνη

1 πρέζα κανέλα, σκόνη

1 πρέζα γαρίφαλο, σκόνη

1/2 πρέζα μοσχοκάρυδο, σκόνη

1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί

1 φλιτζ. ρύζι κίτρινο

1 κουτ. σούπας κουκουνάρι

1 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης

2 κουτ. σούπας σταφίδες

4 δαμάσκηνα ξερά, χοντροκομμένα

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σοτάρετε τον κιμά με το μπέικον, μέχρι ο κιμάς να γίνει σπυρωτός και να πάρει ωραίο χρώμα. Κατόπιν προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και συνεχίζετε. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τα μπαχαρικά και σβήνετε με το κρασί. Κατόπιν ρίχνετε το ρύζι και ένα ποτήρι νερό. Μόλις απορροφήσει τα υγρά προσθέτετε το κουκουνάρι, τα φιστίκια Αιγίνης, τις σταφίδες και τα δαμάσκηνα. Αφήνετε τη γέμιση να ξεκουραστεί για 10′. Γεμίζετε το κοτόπουλο, το οποίο το έχετε αλατοπιπερώσει πρώτα εσωτερικά και εξωτερικά. Δένετε τα πόδια του σφιχτά με έναν σπάγκο μαγειρικής για να μην ανοίξει. Το τοποθετείτε σε ταψί και γύρω του τις γλυκοπατάτες χοντροκομμένες κυδωνάτες. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τη φυτίνη, τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι, το νερό και καλύπτετε με βρεγμένη λαδόκολλα. Τη λαδόκολλα τη βρέχετε, την τσαλακώνετε και μετά την τεντώνετε να ανοίξει πάλι. Από πάνω «σφραγίζετε» με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στον φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C.για 1,5 ώρα. Κατόπιν αφαιρείτε αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα και ψήνετε μέχρι να ροδίσει.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement