Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γραμμή άμυνας και προειδοποιητικές βολές-Κινητοποιήσεις από μικρομεσαίους και επαγγελματίες στην Πάτρα 

Published

on

Το τέλος μιας εκεχειρίας χρόνων από πλευράς μικρομεσαίων εμπόρων και επαγγελματιών φαίνεται ότι έχει ήδη σημάνει καθώς επιστροφή της φορολόγησης με βάση το τεκμαρτό εισόδημα την οποία σηματοδότησε την Τρίτη το οικονομικό επιτελείο και επισημοποίησε την ίδια μέρα το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ήδη τα μηνύματα που μεταδίδονται είναι κινήσεις αποφασιστικές με τις πληροφορίες της «Γ» να κάνουν λόγο για απόφαση προειδοποιητικού αποκλεισμού της Ενιαίας ΔΟΥ – Ελεγκτικού Κέντρου Πατρών, στην είσοδο της πόλης, το πρωί της επόμενης Τετάρτης 8 Νοεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την πρόταση της πολικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας, των Κωστή Χατζηδάκη και Χάρη Θεοχάρη, το τεκμαρτό εισόδημα παλαιών ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, με εξαίρεση αγρότες και εργαζομένους με μπλοκάκι, θα διαμορφώνεται από τον κατώτερο μισθό, τα 10.920 ευρώ ετήσια για να φθάνει στα 14.196 ευρώ ενώ υπάρχει κλιμακωτή περικοπή του τέλους επιτηδεύματος έως και 50%.

Με βάση τις κλίμακες, το νέο σύστημα προβλέπει νέους επαγγελματίε, τα τρία πρώτα χρόνια, μηδενικό τεκμαρτό, 4ο χρόνο 3.603 ευρώ και τον 5ο χρόνο 7.316 ευρώ.

Ισορροπημένη η κυβερνητική πρόταση
Σύμφωνα με τον Κώστα Λοτσάρη, μέλος του Δ.Σ. του Περιφερειακού Παραρτήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου και τομεάρχη της ΔΕΕΠ Αχαΐας τα ΝΔ, «το φορολογικό κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αφενός διότι έχει διαπιστωθεί, βάση μελετών, ότι το 70% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνον χαμηλότερο εισόδημα από το πλαφόν που είναι το κατώτατο εισόδημα (στα 10.920 ευρώ ετήσια) και αφετέρου διότι, λόγω της υψηλή συμμετοχής των μικρομεσαίων στη διαμόρφωση του συνολικού φορολογικού περιβάλλοντας στη χώρα, υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στα έσοδα από τη μεγάλη φοροδιαφυγή».
«Ως οικονομολόγοι, αναμένουμε από την κυβέρνηση να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν κάποια βήματα που θα ανοίξουν την… πόρτα της εξόδου από αδικίες που μπορεί να προκαλούνται από τον αντικειμενικό προσδιορισμό, με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, όπως η ολοκλήρωση διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και την ΑΑΔΕ, η επέκταση της υποχρέωσης κατοχής POS σε όλους τους κλάδους επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων στο λιανικό εμπόριο και την αύξηση στους ψηφιακούς ελέγχους και διασταυρώσεις της Εφορίας.
Έως ότου φτάσουμε στην πολυπόθητη απόκτηση ‘φορολογικής κουλτούρας’, για να μην έχει αντικειμενικά λόγο ύπαρξης το τεκμαρτό εισόδημα, θα πρέπει ν αποδεχτούμε ότι η πρόταση που μπήκε στο Υπουργικό και ανακοινώθηκε από τους κ.κ. Χατζηδάκη και Θεοχάρη, είναι ισορροπημένη αφού, από τους 735 χιλιάδες ελευθέρους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις, οι 473 χιλιάδες θα έχουν μια μέση επιβάρυνση 1.444 ευρώ σε ετήσια βάση, 124 χιλιάδες θα παραμείνουν στο μηδέν και 138 χιλιάδες θα έχουν κατά μέσο όρο μια μείωση 560 ευρώ, με την εισαγωγή κλιμακούμενων κριτηρίων και την μείωση του τέλους επιτηδεύματος» αναφέρει ο κ. Λοτσάρης.

Ας ψάξουν αλλού φοροδιαφυγή
«Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ΕΛ.ΣΤΑΤ., η παραβατικότητα στο εμπόριο τείνει να μηδενίσει πλέον καθώς έχουμε εισέλθει στην ψηφιακή εποχή των συναλλαγών και είναι αδύνατη η κλοπή του ΦΠΑ. Το 85% των συναλλαγών γίνονται με κάρτα και όλα τα παραστατικά διασταυρώνονται από τα τράπεζες και, σε δεύτερο χρόνο, από την εφορία. Σύντομα μάλιστα, όλες οι συναλλαγές θα διασταυρώνονται και σε πρώτο χρόνο από την ΑΑΔΕ.
Μια άλλη παράμετρος είναι ότι το 80% των επιχειρήσεων του εμπορίου στη χώρα είναι αυτοαπασχολούμενοι. Αυτό, σε συνδυασμό την αύξηση κόστους λειτουργίας του καταστήματος, οδηγεί ουσιαστικά στην μείωση του ποσοστού κέρδους, σε συνδυασμό ότι ως επιχειρήσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εμπορικές κινήσεις για να προσελκύσουμε καταναλωτές, αφού δεν υπάρχει καταναλωτική δυναμική στον κόσμο, σε σχέση με το παρελθόν» αναφέρει ο Γιώργος Βαγενάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου (ΟΕΕΣΠ).
«Αυξημένα κόστη και μειωμένη κατανάλωση οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αρκετά καταστήματα αυτοαπασχολούμενων και εμπόρων είναι υποχρεωμένοι να ζουν με 700-1000 ευρώ το μήνα. Επίσης, το τέλος επιτηδεύματος παραμένει, συνεχίζουμε να πληρώνουμε και την προκαταβολή όρου, συν τα τεκμαρτά φορολογητέα ποσά που έτσι και αλλιώς υπάρχουν στο στεγασμένο εμπόριο» συμπληρώνει και καταλήγει: «Δεν έχει καμία αξία για εμάς να δεχτούμε το μέτρο της φορολόγησης με το τεκμαρτό εισόδημα, ας ψάξουν σήμερα κιόλας για να βρουν από που πραγματικά προέρχεται η φοροδιαφυγή, είναι αρκετά τα επαγγέλματα στα οποία μπορεί να κάνουν δουλεία σε αυτό το επίπεδο, όχι όμως το εμπόριο».


Το σχέδιο αυτό δεν είναι αποδεκτό
«Δεν μας προξενεί έκπληξη το γεγονός ότι η κυβέρνησης, όπως και άλλες στο παρελθόν, επέλεξαν να βάλλουν στο στόχαστρο ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Αναμένουμε την τελική διατύπωση του σχεδίου να τοποθετηθούμε, εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει δημόσια συζήτηση διαβούλευση.
Προς το παρόν, θα πρέπει να απαντήσουμε προειδοποιητικά σε όσους μας κατηγορούν, ρωτώντας και εμείς με τη σειρά μας: Γιατί οι επαγγελματίες έχουν χαμηλό εισόδημα; Είμαστε όλοι φοροφυγάδες; Μήπως υπάρχουν συνάδελφοι που πραγματικά δεν έχουν τα προς το ζην;» επισημαίνει ο Δημήτρης Νικολακόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών (ΟΕΒΕΣ) Αχαΐας.
Και συνεχίζει: «Χωρίς να επιδιώξουν να ακούσουν τις σωστές απαντήσεις, βάζουν ένα ετήσιο ‘χαράτσι’ 2.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς να αφαιρείται το τέλος επιτηδεύματος. Εφόσον επιτρέψουμε να μπει αυτό το ‘χαράτσι, το μέλλον θα είναι δύσκολο για όλους τους συναδέλφους μικρομεσαίους που είναι κατά βάση αυτοαπασχολούμενοι και εργάζονται χωρίς προσωπικό. Επαναλαμβάνω, μέχρις ότου μας δοθεί προς επεξεργασία το σχέδιο, θα μείνουμε σε ερωτήματα. Συμπληρώνω: Γνωρίζουν ότι καφέ στην Πάτρα λειτουργούν στα… όρια του μεροκάματου; Έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχουν συνάδελφοι που κρατάνε μαγαζιά μόνο για ψυχολογικούς λόγους; Ποιός συμπολίτης ζει με 500 ευρώ το μήνα όπως γίνεται σήμερα από πολλούς ηλεκτροτεχνίτες, υδραυλικούς και άλλους επαγγελματίες;»

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement