Connect with us

Παναχαϊκή

Αλήθειες για το πρωτάθλημα Νέων της Super League 2

Published

on

Πολλοί είναι οι λόγοι που το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει τα μαύρα του τα χάλια και ο βασικότερος είναι ότι τα πρωταθλήματα υποδομών απαξιώνονται συνεχώς. Το πρωτάθλημα Νέων της Super League 2, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 Δεκεμβρίου, είναι μια κακόγουστη κωμωδία και η αδιαφορία σε αυτές τις ηλικιακές βαθμίδες είναι προφανής. Μιλάμε για αναπτυξιακά πρωταθλήματα, τα οποία, υποτίθεται, θα αναδείξουν τα «δικά τους» παιδιά, με τα οποία θα στελεχωθούν οι ομάδες. Δυστυχώς, όμως, είναι πιο εύκολο οι σύλλογοι να έχουν στο ρόστερ τους «μισθοφόρους» απ’ όλο τον πλανήτη, μιας χρήσης, παρά να ενδιαφερθούν για τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα και να προωθήσουν τα «δικά τους» ταλέντα. Ο εκλεκτός συνάδελφος του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Γιώργος Μανταίος, αναλύει για ποιο λόγο η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι ένα υποβαθμισμένο προϊόν.

 

Αναλυτικά οι αλήθειες του Γιώργου Μανταίου:

“Κάθε χρόνο το πρωτάθλημα Νέων της Super League 2, καταφέρνει ακόμα ένα πλήγμα στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Super League 2 προσδιορίζει την έναρξη του πρωταθλήματος Κ19 στις 10 Δεκεμβρίου, δηλαδή αργότερα από οποιαδήποτε διοργάνωση υποδομών στον πλανήτη, καθώς αναφερόμαστε στην αγωνιστική περίοδο 2023/24. Όμως αυτό είναι το λιγότερο, αφού τα παιδιά επιτέλους θα παίξουν μπάλα. Στο κάτω-κάτω, είναι νωρίτερα από τη σεζόν 2021/22, όταν είχε αρχίσει Μάρτιο και ολοκληρώθηκε Ιούνιο. Του 2022, εννοείται!

Τα χειρότερα αναδεικνύονται μέσα από την προκήρυξη της διοργάνωσης, η οποία φανερώνει σε κάθε παράγραφό της ότι πρόκειται για ένα πρωτάθλημα που γίνεται «για να βγει η υποχρέωση», χωρίς κανένα σεβασμό σε συλλόγους και -κυρίως- στα νέα παιδιά.

Τα δύο σημεία που προκαλούν έντονα ερωτηματικά, αφορούν:

1. Αριθμός αγώνων. Οι 20 ομάδες της SL2 (δηλαδή όσες συνεχίζουν στο πρωτάθλημα, πλην των τεσσάρων «μεγάλων» που κατεβάζουν Β΄ ομάδες) χωρίστηκαν σε 4 ομίλους των 5 και θα παίξουν διπλούς αγώνες εντός-εκτός. Οι τέσσερις νικητές προκρίνονται στην τελική φάση, που θα διεξαχθεί με τη μορφή Final-4, δηλαδή δύο μονοί ημιτελικοί και ο τελικός. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι 16 ομάδες Νέων θα ολοκληρώσουν την αγωνιστική σεζόν με 8 επίσημα ματς, οι δύο ηττημένες του ημιτελικού με 9 και μόνο οι δυο φιναλίστ θα έχουν δώσει διψήφιο (μόλις 10) αριθμό παιχνιδιών. Άρα πρόκειται για ακόμα μία χαμένη σεζόν, που έρχεται να προστεθεί στην περσινή η οποία διακόπηκε ενώ οι ομάδες είχαν δώσει μόλις 11-12 αγώνες, ενώ τη σεζόν 2021/22 πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του Αιγάλεω έχοντας δώσει συνολικά 10 ματς! Φυσικά το 2020 και το 2019 δεν έγιναν πρωταθλήματα λόγω πανδημίας.
2. Ηλικιακά όρια συμμετοχής. Ως ποδοσφαιριστές κάτω των 19 ετών, θεωρούνται όλοι όσοι δεν έχουν κλείσει τα 19 στο ημερολογιακό έτος στο οποίο ολοκληρώνεται η σεζόν. Δηλαδή η κύρια ηλικία είναι παίκτες γεννηθέντες το 2005. Από εκεί και πέρα η διοργανώτρια αρχή επέτρεψε στις ομάδες να χρησιμοποιήσουν όλους τους γεννηθέντες το 2004 που «προϋπήρχαν» (όπως αναφέρει η προκήρυξη)  στο πρωτάθλημα Κ19 2022-2023, αλλά και πέντε επαγγελματίες γεννηθέντες έως και το 2000! Με άλλα λόγια, η Supeleague 2 διοργανώνει πρωτάθλημα Κ19, αλλά δίνει τη δυνατότητα σε συλλόγους να ολοκληρώσουν τη σεζόν αποκλειστικά με παίκτες ηλικίας 20 έως 24 ετών! Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, όσοι έχουν γεννηθεί τους πρώτους μήνες του 2004 και θα κλείσουν τα 20 πριν ολοκληρωθεί η σεζόν, θα συνυπάρξουν με τους πέντε επαγγελματίες ηλικίας 21-24 και θα δημιουργήσουν ομάδα Νέων!

Φυσικά σε όλη αυτήν την κατάσταση, τα μεγάλα θύματα είναι τα παιδιά. Σα να μην έφτανε το γεγονός ότι οι θεσμικοί φορείς του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν θεσπίζουν ηλικιακά κριτήρια στα πρωταθλήματα ανδρών, τώρα έχουμε και τη πρωτοφανή περίπτωση να «εισβάλλουν» παίκτες μεγαλύτερης ηλικίας σε διοργανώσεις που υφίστανται για να παίζουν παιδιά 17 και 18 ετών.

Παράλληλα, στην ουσία του θέματος, δεν προσφέρει τίποτα σε έναν ποδοσφαιριστή άνω των 20 ετών να συμμετέχει σε αναπτυξιακό πρωτάθλημα. Αλλά, όπως αναφέραμε, σκοπός των διοργανωτών δεν είναι να δημιουργήσουν ένα τουρνουά μέσω των οποίων θα αποκτήσουν εμπειρίες τα νέα παιδιά και θα συμβάλλει στην ομαλή μετάβασή τους στο επαγγελματικό επίπεδο. Σκοπός είναι να βγει η υποχρέωση που υπάρχει από την UEFA, για την διεξαγωγή αναπτυξιακών πρωταθλημάτων σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες των χωρών-μελών της”.

ΑΜΠΕ: Γιώργος Μανταίος 

Ροή ειδήσεων

Advertisement