Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κεντρική ευθύνη η πλήρης αποκατάσταση-Συζήτηση τη Δευτέρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις κατολισθήσεις στο Βουραϊκό και Οδοντωτό

Published

on

Το θέμα των εκτεταμένων κατολισθήσεων στην περιοχή του Διακοπτού με την παρατεταμένη περίοδο διακοπής της λειτουργίας των συρμών του Οδοντωτού κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στην Πάτρα.

Τη σχετική ερώτηση κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Σκιαδαρέσης επισημαίνοντας ότι το γραφικό τρενάκι έχει ήδη συμπληρώσει 46 μέρες εκτός λειτουργίας απόρροια των κατολισθήσεων που έχουμε τελευταία σε κάθε κακοκαιρία, μετά την πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου.

«Επειδή εισερχόμαστε σε χειμερινή περίοδο κατά την οποία οι έντονες βροχοπτώσεις και τα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και νέες κατολισθήσεις και νέες διακοπές κυκλοφορίας» επεσήμανε ο κ. Σκιαδαρέσης χρεώνοντας αδιαφορία στην Περιφερειακή αρχή για τις επιπτώσεις της δυσάρεστης αυτής εξέλιξης, που οφείλεται βέβαια σε έκτατα φυσικά φαινόμενα.

Ο Κώστας Καρπέτας επίσης από την αντιπολίτευση υποστήριξε ότι η Περιφέρεια επέδειξε αδιαφορία σε σχέση με το θέμα του Οδοντωτού, σημειώνοντας ότι κατολισθήσεις στο φαράγγι και αναστολή λειτουργίας του Οδοντωτού είχαμε, σε ετήσια βάση, από το 2019 έως και το 2022.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος σχολίασε προς την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι αδίκως κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους για το θέμα αυτό. «Η Περιφέρεια δεν σφυρίζει σα να μην συμβαίνει τίποτα! Αλήθεια πείτε μας πότε κλείσαμε τα μάτια;» αναρωτήθηκε και αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες της Π.Δ.Ε, την κινητοποίηση διάρκεια της μεγάλης φωτιάς της 23-7-2023, την κινητοποίηση μηχανημάτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων θεομηνιών, ‘Daniel’ και ‘Elias’ αλλά και την τελευταία μεγάλη κατολίσθηση.
Ιδιαίτερα για το τελευταίο συμβάν, στις 2-11-2023 ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. μίλησε για μια κατολίσθηση «τεράστια και επικίνδυνη» και υπενθύμισε ότι έχει κληθεί να συνδράμει τόσο το Πανεπιστήμιο Πατρών όσο και το ΕΑΓΜΕ (Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών).
Το λόγο πήρε και ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης επισημαίνοντας ότι το θέμα της αποκατάστασης είναι πλέον αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης.

Για το ίδιο θέμα ο Θανάσης Μαυρομμάτης Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Δυτικής Ελλάδας, είπε ότι η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα στη γραμμή του Οδοντωτού, (ευθύνη του ΟΣΕ), ούτε στα πρανή του Βουραϊκού (ανήκουν στη Δασική).

Στο θέμα παρενέβη και ο Κώστας Σπηλιόπουλος ο οποίος έχει θητεύσει και στη διοίκηση του ΟΣΕ. Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για το θέμα της διαχείρισης του Οδοντωτού, άσκησε κριτική στην Περιφέρεια για καθυστέρηση έγκαιρης, προληπτικής, παρέμβασης μετά τις φωτιές, έστω και αν τυπικά η ευθύνη είναι στην Δασική. Μίλησε μάλιστα για «μεγάλη αστοχία» ευρύτερα στην εκτίμηση του εύρους της κατολίσθησης και την έγκαιρη τοποθέτηση κορμοδεμάτων για να αποφθεχθούν, «εν τη γενέσει τους», τα τελευταία κατολισθητικά φαινόμενα και βέβαια οι σημαντικές επιπτώσεις τους.

Από πλευράς των κ.κ. Μαυρομμάτη αλλά και του Αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη αναφέρθηκαν πάντως προβλήματα στη συνεννόηση με τον ΟΣΕ και τη διαχειρίστρια της γραμμής του Οδοντωτού ‘HELENIC TRAIN’.

Ροή ειδήσεων

Advertisement