Connect with us

Μαγειρική

Σπιτική & Αυθεντική Σπανακόπιτα

Published

on

ΥΛΙΚΑ
Για την πίτα

1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
γέμιση
100 γρ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση

110 γρ. ελαιόλαδο
230 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, σε φέτες
600 γρ. πράσο, σε φέτες
900 γρ. σπανάκι, πλυμένο και καθαρισμένο
150 γρ. τυρί φέτα, σε μικρά κομμάτια
6 γρ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
25 γρ. άνηθος, ψιλοκομμένος
120 γρ. αυγά, 2 αυγά περίπου
10 γρ. αλάτι

Για την πίτα

Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το λαδώνουμε και τοποθετούμε από πάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο λαδώνοντας τα ένα-ένα. Στην επιφάνεια του τρίτου φύλλου στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και διπλώνουμε μέσα τις άκρες των φύλλων. Απλώνουμε από πάνω 3 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο λαδώνοντας τα κι αυτά ένα-ένα και σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν μέσα.

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 120 λεπτά περίπου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την πίτα έχουμε χρησιμοποιήσει χειροποίητο χωριάτικο φύλλο. Μπορεί να χρειαστείτε διαφορετική ποσότητα ανάλογα με το φύλλο που θα χρησιμοποιήσετε.

Για τη γέμιση

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το φρέσκο κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, δυναμώνουμε τη φωτιά και βάζουμε στην κατσαρόλα όσο σπανάκι χωράει. Αλατίζουμε ελαφρώς και ανακατεύουμε μέχρι να χάσει τον όγκο του το σπανάκι. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το σπανάκι. Βγάζουμε το σπανάκι σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά και να κρυώσει. Μόλις κρυώσει βάζουμε σε ένα μπολ και αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

https://www.yiannislucacos.gr/

Ροή ειδήσεων

Advertisement