Connect with us

Διεθνή

Ανυποχώρητος εμφανίζεται ο Νετανιάχου ενώ αυξάνεται η πίεση στο Ισραήλ – Ανατριχιαστικές μαρτυρίες από τη Γάζα

Published

on

υνεχίζεται το σφυροκόπημα της Γάζας ενώ κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις των IDF και στη Δυτική Όχθη.

Νέος γύρος διπλωματικών επαφών έχει ξεκινήσει για την πιθανή επίτευξη εκεχειρίας μετά την ομολογία του στρατού ότι πυροβόλησε τρεις Ισραηλινούς ομήρους ενώ κρατούσαν λευκή σημαία.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επισκέπτεται για ακόμα μία φορά τη Μέση Ανατολή ενώ Βρετανία και Γερμανία ζητούν «βιώσιμη» εκεχειρία.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

12:40 Παλαιστίνιοι αναζητούν προστασία στο νοσοκομείο του Κατάρ στη Ράφα – Πάνω από 25.000 άτομα

Υπάρχουν περίπου 25.000 άτομα στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου του Κατάρ στη Ράφα, ενώ το κτίριο βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή.

Οι άνθρωποι σχηματίζουν ουρές για να πάρουν νερό από μια δεξαμενή που γεμίζει με 5.000 λίτρα μία φορά την ημέρα.

Το κτίριο εξακολουθεί να στερείται βασικών εγκαταστάσεων υγιεινής και αποχέτευσης, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν ως καταφύγιο. Προσπαθούν να προστατευτούν από τις κρύες νύχτες καθώς και από τις συνεχιζόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις.

12:32 Μητέρα Ισραηλινού ομήρου ξεκίνησε απεργία πείνας – «Χωρίς συμφωνία δεν υπάρχει ελπίδα»

Η μητέρα ενός αιχμάλωτου που κρατείται στη Γάζα ξεκίνησε απεργία πείνας μέχρι να επιστρέψει ο 32χρονος γιος της, αναφέρει ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.

Η Oksana Lubnov δήλωσε ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας αφού έμαθε ότι ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν κατά λάθος τρεις αιχμαλώτους στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτό που συνέβη τις προάλλες με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι δεν γίνεται τίποτα για να επιστρέψουν», δήλωσε η Λούμπνοβ στο Ynet. «Καθημερινά λαμβάνουμε μόνο πτώματα, δεν έχω καμία ελπίδα», είπε.

«Χωρίς συμφωνία δεν υπάρχει ελπίδα».

Ο Άλεξ Λούμπνοφ είναι ένας από τους περίπου 240 ανθρώπους που αιχμαλωτίστηκαν στις 7 Οκτωβρίου και εργαζόταν ως διευθυντής μπαρ στο μουσικό φεστιβάλ στο νότιο Ισραήλ.

12:21 Ενημέρωνε το Παρίσι για την κατάσταση στη Γάζα, ο Γάλλος αξιωματούχος που σκοτώθηκε από ισραηλινό χτύπημα

Ο υπάλληλος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών που σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια Γάζα είχε παραμείνει στη Λωρίδα για να ενημερώνει για το τι συνέβαινε επί τόπου.

«Η Γαλλία διατηρούσε πάντα πολιτιστικές διπλωματικές κεραίες στη Γάζα μέσω ενός γαλλικού κέντρου», δήλωσε ο Renaud Girard, επικεφαλής ανταποκριτής της Le Figaro για θέματα εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι ο άνδρας εργαζόταν για το κέντρο αυτό. Η οικογένειά του εγκατέλειψε τον θύλακα στην αρχή του πολέμου.

«Η Γαλλία ανησυχεί πολύ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα γι’ αυτό ήταν χρήσιμο για τη Γαλλία να έχει έναν αξιόπιστο μάρτυρα που θα έλεγε στη γαλλική πρεσβεία τι συνέβαινε εκεί», δήλωσε ο Girard.

12:15 Νετανιάχου: Έλαβα επιστολή από οικογένειες πεσόντων στρατιωτών που μου λένε ότι δεν έχω εντολή να σταματήσω τις μάχες

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή ότι έλαβε επιστολή «από δεκάδες οικογένειες των πεσόντων ηρώων μας», στην οποία έγραφαν: «Οι πολίτες και οι στρατιώτες είναι αποφασισμένοι να επιτύχουν την πλήρη νίκη. Έχετε εντολή να πολεμήσετε, δεν έχετε εντολή να σταματήσετε στη μέση».

Τόνισε ότι «η θέληση των πεσόντων είναι αυτή που μας καθοδηγεί. Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους, θα πετύχουμε όλους τους στόχους μας: Την εξάλειψη της Χαμάς, την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας και την υπόσχεση ότι η Γάζα δεν θα γίνει για άλλη μια φορά κέντρο τρομοκρατίας και υποκίνησης επιθέσεων κατά του κράτους του Ισραήλ».

12:05 IDF: Το τελευταίο 24ωρο χτυπήσαμε 200 τοποθεσίες της Χαμάς – Τούνελ κάτω από σχολείο του ΟΗΕ

Οι IDF υποστηρίζουν ότι το τελευταίο 24ωρο χτύπησαν 200 τοποθεσίες που χρησιμοποιεί η Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Στην ανακοίνωση ισχυρίζονται ότι βρήκαν οπλοστάσια σε διαμερίσματα και ότι εντόπισαν «επτά ενόπλους της Χαμάς».

Ακόμα παραδέχονται ότι πραγματοποίησαν χτύπημα κοντά σε σχολείο του ΟΗΕ, που λειτουργεί ως καταφύγιο, ενώ ισχυρίζονται ότι εκεί βρισκόταν τούνελ της Χαμάς και ότι βρήκαν μηχανήματα για την κατασκευή ρουκετών.

11:59 Ο αριθμός των θυμάτων από τις 7 Οκτώβρη μέχρι σήμερα

Γάζα

  • Νεκροί: 18.787
  • Τραυματίες:50.597

Δυτική Όχθη

  • Σκοτώθηκαν: 297
  • Τραυματίστηκαν: 3.365

Ισραήλ

  • Σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου: 1.139 (αναθεωρημένο από 1.400)
  • Τραυματίστηκαν: 8.730
  • Ισραηλινοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν από τις 31 Οκτωβρίου: 121

11:46 Αυτοσχέδια νεκροταφεία στήνονται στη Γάζα

Οι ανελέητες ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα έχουν αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να θάβουν τους νεκρούς σε αυτοσχέδια νεκροταφεία.

Σχεδόν 19.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου. Χιλιάδες είναι ακόμα οι σοροί που είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια καθώς τα σωστικά συνεργεία και οι κάτοικοι δεν έχουν επαρκή μέσα για να μπορέσουν να τις ανασύρουν.

 

11:41 Το μεγαλύτερο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες από την αρχή του πολέμου

Η Λωρίδα της Γάζας είναι αποκομμένη από το διαδίκτυο και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας από την Πέμπτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περίοδο κατά την οποία οι κάτοικοι της Γάζας έχουν αποκοπεί από τον έξω κόσμο από την έναρξη του πολέμου.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στην Washington Post ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η αποκατάσταση των δικτύων επικοινωνίας στη Λωρίδα είναι «εξαιρετικά σημαντική», ιδίως υπό το πρίσμα της προσπάθειας του Ισραήλ να μειώσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στον πόλεμο.

Οι IDF χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα και τα γραπτά μηνύματα για να «ειδοποιούν» τους κατοίκους της Γάζας και τώρα δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν με την κατάργηση των γραμμών επικοινωνίας.

Μέχρι τώρα το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που η Λωρίδα της Γάζας είχε μείνει χωρίς επικοινωνία ήταν για 36 ώρες στις 27 Οκτωβρίου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement