Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Προαστιακός: Ενιαίο μέτωπο για αναβάθμιση του

Published

on

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΡ. ΣΟΛΩΜΟΥ (*)

Καθημερινή είναι σχεδόν η απαξίωση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Πάτρας, με ορατό τον κίνδυνο, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, του ΟΣΕ, ακόμη και για λουκέτο.

Το πρόσφατο περιστατικό, με τον εκτροχιασμό του συρμού, που είναι ο έκτος τα τελευταία χρόνια, δείχνει την εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου, που φαίνεται ότι επεκτείνεται, εκτός από τα άλλα δίκτυα και στην Πάτρα.
Τα «ψεύτικα, τα λόγια τα μεγάλα», για έργα εκσυγχρονισμού, δεν λύνουν το πρόβλημα, καθώς η εγκατάλειψη του δικτύου είναι ορατή και δια «γυμνού οφθαλμού», κυρίως στο τμήμα προς τη Δυτική Αχαΐα, όπου οι ράγες είναι καλυμμένες από πάσης φύσεως χόρτα.
Οι επιβάτες που αγκάλιασαν το τρένο από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του, διαπιστώνουν καθημερινά αυτή την απαξίωση, με τις μειωμένες ταχύτητες με τις οποίες κινείται, αλλά και τις καθυστερήσεις, αποτέλεσμα της πλημμελούς ή και ανύπαρκτης συντήρησης του δικτύου.
Παρά το γεγονός ότι στην κυβέρνηση και σε κομβικό υπουργείο για τις υποδομές και μεταφορές, μετέχει και πολιτικό πρόσωπο από την Αχαΐα, εν τούτοις δεν διαφαίνεται ανάληψη πρωτοβουλιών, στην κατεύθυνση της βελτίωσης της κατάστασης, παρότι η συντήρηση αφορά μόλις 20 χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής.
Συμπερασματικά: Ο Προαστιακός της Πάτρας κινδυνεύει (και άμεσα) με αναστολή λειτουργίας, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την συντήρηση της σιδηροδρομικής υποδομής και την επαναφορά των δρομολογιακών χρονοδιαγραμμάτων στα κανονικά τους επίπεδα.
Οι πολίτες της Πάτρας, αλλά και οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο δεν είναι -και ούτε θα πρέπει να λογίζονται ως – πολίτες 2ης κατηγορίας και δεν μπορούν να ανέχονται απαθείς την κατάσταση, που τείνει να μονιμοποιηθεί.
Οφείλουν όλοι (βουλευτές, περιφερειακή αρχή, δημοτική αρχή) να συγκροτήσουν ενιαίο μέτωπο, για να αποφευχθεί το «μοιραίο», που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να χάσει η Πάτρα κι άλλη μια ευκαιρία.
(*) Καθηγήτρια Ιατρικής, Αναπλ. Τομεάρχης Υγείας, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement