Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Υπάρχει έξαρση αιφνίδιων θανάτων στους νέους;

Το σύνολο των περιστατικών του 2023 θα δώσουν απάντηση δηλώνει στη «Γ» ο Καθηγητής Καρδιολογίας Περικλής Νταβλούρος,

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Με δεδομένο ότι η χώρα και η περιοχή βρίσκεται εντός του κύκλου της έξαρσης των εποχικών ιογενών λοιμώξεων με επίκεντρο τον κορωνοϊό και τον ιό της γρίπης με προβλεπόμενη την αύξηση των «σκληρών δεικτών» τις επόμενες εβδομάδες, όπως επισημαίνουν επιστήμονες που μοντελοποιούν την έξαρση της διασποράς των συγκεκριμένων ιών, έρχεται το γεγονός δύο αιφνίδιων θανάτων νεαρών ατόμων 33και 28 ετών από την περιοχή μας να ανακινήσει το γιατί των αιφνίδιων θανάτων και να θέσει θέμα διερεύνησής τους.

Η «Γ» απευθύνθηκε δοθείσης αφορμής από το δίδυμο των τραγικών απωλειών στον Καθηγητή Καρδιολογίας /Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής Περικλή Νταβλούρο με ερώτημα πως ερμηνεύονται οι αιφνίδιοι θάνατοι σε νεαρής ηλικίας άτομα, ο Καθηγητής Καρδιολογίας απαντά

«Είναι θλιβερό να χάνονται νέοι άνθρωποι από αιφνίδιο θάνατο, ο οποίος κατά πάσα πιθανότατα είναι καρδιολογικός. Δεν μπορεί να κρίνει κανείς δύο καρδιολογικά γεγονότα μεμονωμένα, τα οποία έτυχε να συμβούν κοντά -κοντά. Θα πρέπει να δούμε στατιστικά στο σύνολο τους πόσους τέτοιους αιφνίδιους θανάτους είχαμε σε νέους το 2023. Δεν έχω την αίσθηση ότι έχουν αυξηθεί οι αιφνίδιοι θάνατοι στα νεαρά άτομα, και θα ήταν λάθος να κρίνουμε στη βάση των δύο περιστατικών».

Ο ίδιος, επεκτείνοντας το ζήτημα των αιφνιδίων θανάτων τους κατηγοριοποιεί προσθέτοντας: «Τους αιφνίδιους θανάτους πρέπει να τους χωρίσουμε με βάση την ηλικία, σε δύο πολύ μεγάλες κατηγορίες, κάτω των 35 ετών και άνω των 35 ετών. Κάτω των 35 ετών είναι θάνατοι εξαιρετικά σπάνιοι αναλογικά με τον πληθυσμό που μελετάμε. Αν εστιάσουμε στους αθλητές που είναι 1:200.000, είναι γεγονός πολύ σπάνιο. Τώρα στην κατηγορία άνω των 35ετών και όσο αυξάνεται η ηλικία έχουμε ανάλογη αύξηση των αιφνιδίων θανάτων. Αυτοί οφείλονται σε καρδιολογικά νοσήματα με προεξάρχον το έμφραγμα, γεγονός που αποδίδεται στον τρόπο ζωής μας.

Τουτέστιν όσο ο τρόπος ζωής των Ελλήνων δεν αλλάζει ακολουθώντας κανόνες υγιεινής διαβίωσης, δηλαδή διακοπή καπνίσματος, έλεγχος χοληστερίνης σε χαμηλά επίπεδα, ανεξέλεγκτη αρτηριακή πίεση και κυρίως αδιάγνωστος και χωρίς αγωγή σακχαρώδης διαβήτης τότε να είστε βέβαιοι ότι ο ρυθμός των αιφνιδίων θανάτων μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

Η πρόληψη είναι η πραγματική θεραπεία», υπογραμμίζει καταλήγοντας ο Καθηγητής Καρδιολογίας Περικλής Νταβλούρος.

Γρ. Τσίγκας: «Χρειάζεται διερεύνηση σε βάθος χρόνου»

Από την πλευρά του, συντασσόμενος στο ίδιο μήκος κύματος ο επικ. Καθηγητής Καρδιολογίας Γρηγόρης Τσίγκας, αναφερόμενος αρχικά στα δύο τραγικά περιστατικά που συνέγειραν τον κοινωνικό ιστό, δημιουργώντας αισθήματα θλίψης και ερωτηματικών για τα αίτια των αιφνίδιων απωλειών επισημαίνει: «Είναι αλήθεια ότι συμβαίνουν ενίοτε κάποια πολύ θορυβώδη γεγονότα, όπως οι απώλειες δυο ζωών σε άτομα νεαρής ηλικίας να προκαλέσουν έντονα αντανακλαστικά στην κοινωνία, γεγονός απολύτως αναμενόμενο. Η επιστήμη όμως δεν στηρίζεται στην εξαγωγή γρήγορων συμπερασμάτων και χρειάζεται χρόνος και ενδελεχής μελέτη για να μπορέσουμε να εξάγουμε με ασφάλεια τεκμηριωμένα συμπεράσματα για τα αίτια των αιφνίδιων θανάτων. Πρέπει να διερευνήσουμε σε βάθος χρόνου για το αν υπάρχει μια αυξημένη συχνότητα αιφνίδιων θανάτων σε νέους ανθρώπους και να είμαστε σίγουροι με επιστημονικά δεδομένα, ότι αυτό είναι στατιστικά σημαντικό».

Επιπλέον ο ίδιος εστιάζει στο εξακριβωμένο γεγονός της έξαρσης των ιώσεων και στην ανάγκη μέτρων πρόληψης, σημειώνοντας: «Επομένως για αυτό που μπορούμε με σιγουριά να μιλήσουμε είναι υπάρχει έξαρση ιογενών λοιμώξεων και συνλοιώξεων, ενώ βεβαίως η αυξημένη συνάθροιση λόγω των εορτών δυστυχώς επιβαρύνει την κατάσταση των καρδιολογικών ασθενών. Η χρήση μέτρων πρόληψης στους καρδιολογικούς ασθενείς και γενικότερα στις ευπαθείς ομάδες αποτελεί ασπίδα προστασίας», επισημαίνει ο επικ. Καθηγητής Καρδιολογίας.

Λ. Λεωνίδου : «Επικινδυνότητα συνλοιμώξεων»

Με αφορμή το καμπανάκι αναφοράς στους κινδύνους από τις ιογενείς λοιμώξεις των καρδιολογικών ασθενών του Γρηγόρη Τσίγκα και τις μυοκαρδίτιδες που εμφανίζουν τα παιδιά ως απότοκο των λοιμώξεων covid -19, γρίπης, συγκυτιακού ιούRSV και κοξάκι στην Παιδιατρική, η «Γ» υπέβαλε ερώτημα στην Επιμελήτρια Α’ του ΕΣΥ Παθολόγο Λοιμωξιολόγο Λυδία Λεωνίδου αν υπάρχει ανάλογος κίνδυνος και για τους ενήλικες «Είναι γεγονός ότι κορωνοϊός, γρίπη και ο συγκυτιακός ιός RSV πραγματικά παρουσιάζουν ανησυχητική έξαρση που δυστυχώς εντείνεται συνεχώς. Όντως εμφανίζονται συνλοιμώξεις κορωνοϊού και γρίπης γεγονός που για τους ανοσοκατασταλμένους και τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα επιβαρύνει την κατάσταση και δυσκολεύει την πορεία της αποθεραπείας για αυτό χρειάζονται μέτρα ατομικής προφύλαξης . Όσον αφορά την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας αυτή αποτελεί συνήθη απόρροια μιας λοίμωξης και δε ξενίζει ως γεγονός.»

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement