Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ναι στα μπάνια για όλους πλην…

Περικλής Νταβλούρος: «Θαυμάσια αερόβια άσκηση για τους καρδιοπαθείς ή κολύμβηση με κανόνες»

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Ελκυστική πρόκληση- πρόσκληση δροσιάς και ευεξίας τα θαλάσσια μπάνια και μάλιστα με επικείμενο αύριο τον 1ο μακρύ καύσωνα αυτού του καλοκαιριού, πλην όμως οι πρώτες 15 μέρες αυτού του Ιουλίου άφησαν οδυνηρό αποτύπωμα με 52 και πλέον απώλειες ζωής κολυμβητών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο απολογισμός τόσων θανάτων στην θάλασσα ή παράκτια ανεβάζει την κλίμακα και γίνεται εισέτι τραγικότερος αν συνυπολογίσουμε πως τις περισσότερες ημέρες του Ιουνίου οι πολίτες δεν πήγαιναν για κολύμπι λόγω της αστάθειας του καιρού. Ο μέσος ηλικιακός όρος κατά πλειοψηφία των λουόμενων που ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους από διάφορες θαλάσσιες περιοχές της χώρας μηδέ εξαιρουμένης και της περιοχής μας, ήταν 65 και άνω έως 70+ , ενώ υπήρξαν και 5 θάνατοι μεταξύ 50-60 ετών. Ο νεότερος σε ηλικία που έχασε την ζωή του στην θάλασσα ήταν ένας ο 22χρονος από την Καβάλα την 1η Ιουλίου.
Τα ερωτήματα που τίθεται και μάλιστα εναγώνια είναι: Ποιοι είναι οι λόγοι που οι λουόμενοι χάνουν την ζωή τους, κοπιώδης εξάντληση, κράμπες, παθολογικά και ειδικότερα καρδιολογικά αίτια; Τι πρέπει να προσέχουμε όλοι και ποιοι και γιατί κινδυνεύουν περισσότερο; Επιτρέπονται τα θαλάσσια λουτρά και η έκθεση στον ήλιο στους καρδιοπαθείς, ευθύνεται η διαφορά της θερμοκρασίας για κάποιο καρδιακό επεισόδιο στην θάλασσα;
Οι απαντήσεις στην «Γ» από τις πλέον επιστημονικά έγκριτες αφού διατυπώνονται δια στόματος του γνωστού Καθηγητή Καρδιολογίας και Δ/ντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Περικλή Νταβλούρου.

Τα θαλάσσια λουτρά επιτρέπονται στους καρδιοπαθείς καθότι αποτελούν μια εξαιρετική αερόβια άσκηση, αρκεί να έχουν κάνει τους επιβεβλημένους ελέγχους και να ακολουθούν την φαρμακευτική αγωγή τους. Ειδικότερα, ο Καθηγητής Νταβλούρος κατηγοριοποιεί επιμερίζοντας τις περιπτώσεις «όσοι έχουν υποστεί έμφραγμα και οι έχοντες κάνει επέμβαση με στεντ ή μπαλονάκι συνίσταται να κολυμπούν καθότι η ήπια κολύμβηση αποτελεί εξαιρετική αερόβια άσκηση που ενδείκνυται, αρκεί να ενυδατώνονται σωστά γιατί η πολύωρη παραμονή κάτω από τον ήλιο εγκυμονεί κίνδυνο αφυδάτωσης με ότι αυτό συνεπάγεται, καθότι υπάρχει κίνδυνος λόγω της λήψης των φαρμάκων και της ζέστης να αφυδατωθούν με πιθανή πτώση της αρτηριακής τους πίεσης. Επίσης είναι σαφές ότι πρέπει να κολυμπούν παράκτια ώστε να μπορεί να υπάρχει άμεση επέμβαση σε μια ενδεχόμενη δυσφορία. Είναι σαφές ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς πρέπει να κάνουν ανελλιπώς και στον καθορισμένο χρόνο τις ενδεδειγμένες εξετάσεις να ακολουθούν την συνιστώμενη από τον γιατρό τους αγωγή και να απολαμβάνουν την θάλασσα χωρίς βέβαια να υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους κάτι που πρέπει όλοι να λαμβάνουμε υπ’ όψιν». Για τους ασθενείς που έχουν τοποθετήσει βηματοδότη ή απινιδωτή, ο Καθηγητής Καρδιολογίας συνιστά στους συγκεκριμένους ασθενείς να κάνουν τακτικότατο έλεγχο των συσκευών (μπαταρίες , καλώδια) και ειδικά πριν την έναρξη των θαλάσσιων λουτρών. Για τους πάσχοντες από σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια ο Καθηγητής Νταβλούρος επισημαίνει, ότι «οι συγκεκριμένοι ασθενείς θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί από τον γιατρό τους ο οποίος θα κρίνει τον βαθμό σοβαρότητας της κατάστασης τους και να τους συστήσει ανάλογα με την φυσική τους κατάσταση το πόσο και πως θα κολυμπήσουν». Τέλος, όσον αφορά το αν η διαφορά ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας και θερμοκρασίας θαλάσσιου νερού μπορεί να προκαλέσει ανακοπή, ο Καθηγητής Νταβλούρος απαντά ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας τους καλοκαιρινούς μήνες καθότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των θερμοκρασιών. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε σε καμία περίπτωση τους γνωστούς βασικούς κανόνες των μέτρων πρόληψης.

 

Χρυσοί κανόνες

Γνωστοί όχι μόνον από τους καρδιολόγους / παθολόγους αλλά και από τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ), πλην όμως υποτιμημένοι κανόνες ασφάλειας είναι οι ακόλουθοι:

Όσοι δεν γνωρίζουν κολύμβηση, – και απλά επιπλέουν – πάντα να είναι με ένα άτομο ακόμη

Να μην κολυμπάμε στη θάλασσα μετά από γεύμα ή δείπνο, χρήση αλκοόλ ή μετά από έντονη σωματική κόπωση

Να μην απομακρυνόμαστε από την ακτή

Να προσέχουμε τα θαλάσσια ρεύματα

Να μην βουτάμε σε θολά και άγνωστα νερά

Οι περισσότεροι πνιγμοί σημειώνονται σε ήρεμα νερά.

Να μην ξεχνάμε το σύνθημα «Προσέχουμε, προσέχουμε, προσέχουμε!»

Τέλος, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), περισσότεροι από 350 έως 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως, με την αναλογία αντρών/γυναικών να είναι 3:1. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό κατοίκων (αγγίζει ακόμη και το 60%,σημαντικό ποσοστό αυτών είναι παιδιά και έφηβοι) που δεν γνωρίζει πώς να κολυμπά και πώς να τηρεί βασικούς κανόνες ασφαλείας με στόχο την αποφυγή των πνιγμών. Αξίζει να αναφερθεί ότι την τελευταία πενταετία από το 2017 έως το 2021, κατά μέσο όρο 342 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ετησίως από θαλάσσιες δραστηριότητες στην χώρα μας. Για το 2021 είχαμε 336 θανάτους στη θάλασσα, εκ των οποίων το 70% ήταν άνδρες, το 30% γυναίκες, ενώ το 70% ήταν Έλληνες και το 30% αλλοδαποί. Σύμφωνα με το Λιμενικό, μέχρι τις αρχές Αυγούστου του 2022 είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 163 θάνατοι στη θάλασσα ενώ 8 στους 10 ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα είναι άνω των 60 ετών. Σημειωτέο ότι στο 86% φτάνει η ναυαγοσωστική κάλυψη αυτή την περίοδο στη χώρα μας σύμφωνα με τον διευθυντή της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ), Ν. Γιοβανίδη αν και οι πνιγμοί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement