Connect with us

Μαγειρική

Ψητή χήνα με μπαχαρικά, baby πατάτες, κυδώνια και σάλτσα μήλου

Published

on

Υλικά (για 6 άτομα)

1 χήνα, περίπου 3 κιλών

3 λεμόνια

3 πορτοκάλια

1 κουτ  σούπας ανθό αλατιού

1 κουτ. σούπας μείγμα 5 μπαχαρικών (5 spices)

3-4 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο

4 κυδώνια

Για την άλμη

4 λίτρα νερό

350 γρ. αλάτι

2-3 σκελίδες σκόρδο

2 κλαδάκια θυμάρι

2 κλαδάκια δεντρολίβανο

Για τις πατάτες

2 κιλά πατάτες baby

2 κλαδάκια δεντρολίβανο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα μήλου

500 γρ. κόκκινα μήλα, καθαρισμένα, σε κύβους

1 πρέζα κανέλα

2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

30 γρ. βούτυρο

1 κουτ. σούπας κονιάκ

1 κουτ. σούπας μηλόξιδο

Εκτέλεση:

Βάζετε όλα τα υλικά για την άλμη σε κατσαρόλα και τους δίνετε μια βράση. Αφήνετε να κρυώσει. Βυθίζετε μέσα τη χήνα βάζοντας ένα βάρος από πάνω και την αφήνετε για 12 ώρες. Την επομένη, βγάζετε τη χήνα και τη σκουπίζετε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας. Κατόπιν χαράζετε ελαφρώς το δέρμα της μπακλαβαδωτά, χωρίς να χαράξετε το κρέας. Σε ένα γουδί δουλεύετε το ξύσμα των εσπεριδοειδών, το αλάτι και το μείγμα μπαχαρικών να γίνουν ομοιογενές μείγμα. Αλείφετε τη χήνα παντού. Κόβετε τα λεμόνια και τα πορτοκάλια στη μέση και τα βάζετε στην κοιλιά και την τοποθετείτε σε σχάρα πάνω από ένα ταψί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 1,5 ώρα. Κατόπιν βγάζετε τη χήνα από τον φούρνο, την αλείφετε με το μέλι και την ξαναβάζετε στον φούρνο για 1 ώρα ακόμη. Το λίπος που έχει βγάλει η στο ταψί το στραγγίζετε, το σουρώνετε και το χρησιμοποιείτε για τις πατάτες. Βάζετε τις πατάτες σε ταψί, τις αλατοπιπερώνετε, τις αλείφετε καλά με το λίπος και τις ψήνετε με το δεντρολίβανο για 45΄. Όσο ψήνονται οι πατάτες, διατηρείτε τη χήνα ζεστή. Ψήνετε τα κυδώνια ολόκληρα με τη φλούδα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30΄. Βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα, κλείνετε με καπάκι και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 30΄. Πολτοποιείτε στο ραβδομπλέντερ και σερβίρετε τη σάλτσα ζεστή πλάι στη χήνα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement