Connect with us

Μαγειρική

  Πικάντικο γιορτινό χοιρινό μπούτι  

Published

on

         

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μπούτι από γουρουνάκι με το κόκκαλο και το δέρμα του

5-6 γαρίφαλα

4-5 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο

100-200 ml σιρόπι από κυδώνια

2 πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες

1 κ.σ. κόκκους μαύρου πιπεριού

1 κεφάλι σκόρδο

2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση

200 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο

200 γρ. σελινόριζα, σε κομμάτια

2 κ.σ. αλάτι ημίχοντρο

Εκτέλεση:

Βάζετε το κρέας σε κατσαρόλα προσθέτοντας όλα τα υλικά εκτός από το σιρόπι από κυδώνια. Σκεπάζετε με κρύο νερό και το βράζετε για 2,5 ώρες από τη στιγμή που θα πάρει βράση το νερό. Παρακολουθείτε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο. Όταν στο κέντρο του κρέατος δείχνει 55°C, το βγάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει στο ζουμί του. Κατόπιν, το βγάζετε από το ζουμί του, το ακουμπάτε σε αντικολλητικό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, χαράζετε την πέτσα σε ρόμβους επιφανειακά με ένα κοφτερό μαχαίρι (όχι βαθιά μέχρι το κρέας του) και καρφώνετε ενδιάμεσα τα γαρίφαλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Αλείφετε το μπούτι με το σιρόπι από κυδώνια και το ροδίζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25΄ (ανάλογα τον φούρνο). Μόλις ψηθεί και κάνει τραγανή πέτσα το τοποθετείτε σε πιατέλα και σερβίρετε.

Σημ.: Το σιρόπι από κυδώνια θα το βρείτε σε κάβες ως «σιρόπι για κοκτέιλ με γεύση κυδώνι». Εναλλακτικά μπορείτε να ετοιμάσετε το δικό σας και να το διατηρήσετε σε μπουκάλι για διάφορες χρήσεις τις γιορτές.

Ροή ειδήσεων

Advertisement