Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γι’ αυτό που φεύγει και για εκείνο που έρχεται-Καταστροφές, εκλογές, νικητές, ηττημένοι και η βοή από το ερχόμενο 2024

Published

on

Είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Καθώς μια ολόκληρη χρονιά εκπνέει και μια καινούργια ανατέλλει οι λογαριασμοί έρχονται από μόνοι τους στο μυαλό μας.

Όχι, δεν θα κάνουμε συστηματικό απολογισμό του 2023, θα το πάμε με βάση αυτά που όλοι ζήσαμε και που μας σφράγισαν. Το 2023 είχε πρώτα και πάω από όλα τρία βαριά γεγονότα.

Ήταν η τραγωδία στα Τέμπη. Ήταν οι φωτιές που σταμάτησαν αφού πρώτα έκαψαν οτιδήποτε είχαν να κάψουν. Και ήταν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία που έφεραν στο νου μας τον κατακλυσμό του Νώε.

Η τραγωδία στα Τέμπη σίγουρα μπορούσε να αποφευχθεί. Όμως συνέβη θυμίζοντας σε όλους μας τις αγιάτρευτες και καταστροφικές συνέπειες ενός κράτους  που έχει φτιαχτεί σαν χάρτινος πύργος. Με τις φωτιές οπωσδήποτε θα μπορούσαμε να έχουμε πάει καλύτερα αλλά το μάθημα μας δίδαξε ότι στους καιρούς της κλιματικής αλλαγής οι φωτιές δε θα είναι παίξε-γέλασε. Κι όσο για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία το μάθημα για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, μας βάρεσε κατακέφαλα.

Αν μάθαμε κάτι από αυτά τα μαθήματα μένει να αποδειχθεί. Ας το ελπίσουμε χωρίς όμως να το δέσουμε στο μαντήλι.

Από κοντά το 2023 ήταν χρονιά εκλογών, εννοώ κυρίως τις βουλευτικές, που ήταν και διπλές. Εντελώς συνοπτικά η δίδυμη αναμέτρηση είχε ένα μεγάλο νικητή, το Κυριάκο Μητσοτάκη, και ένα μεγάλο χαμένο, τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώτος συνεχίζει, ο δεύτερος αποσύρθηκε.

Αν όμως έπρεπε να διαλέξω ένα πρόσωπο της χρονιάς θα έλεγα το Στέφανο Κασσελάκη. Όχι τόσο ως πρόσωπο αλλά σαν story. Ένας τύπος περνάει έξω από ένα μαγαζί, βλέπει φως, μπαίνει και λίγο μετά έχει γίνει ο ιδιοκτήτης του.  Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός που μας αποκάλυψε μια εξίσου πρωτοφανή κατάσταση. Ένα κόμμα που κυβέρνησε για πέντε χρόνια τη χώρα και που είχε κορμό, κλαδιά κι φύλλα χωρίς να έχει ρίζες.

Το 2023 ο πόλεμος στη Ουκρανία στάθηκε αδύνατο να τερματιστεί. Πιο σωστά δεν έγινε καν προσπάθεια για να τερματιστεί.  Και σαν να μη έφτανε αυτό ξέσπασε και ο Αραβοϊσραηλινός πόλεμος. Ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία η μεγάλη χαμένη του 2023 ήταν η ειρήνη.

Αλλά το 2023 έκανε, σε ευρεία κλίμακα, τη εμφάνισή της η τεχνητή νοημοσύνη. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προσφεύγουν στο Chat GPT και όλοι συμφωνούν. Αυτό το εργαλείο θα εισβάλλει ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας χωρίς να μπορούμε, για τη ώρα, να πούμε αν αυτή η εξέλιξη αποτελεί ελπίδα ή απειλή.

Για τη χρονιά που έρχεται δεν έχω να πω πολλά. Άλλωστε ο Καβάφης μας έχει ειδοποιήσει: «Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γινόμενα./ Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι Θεοί». Βέβαια στο ίδιο ποίημα και λίγο παρακάτω μίλησε για τη «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων».

Ε, από αυτά τα πλησιάζοντα ακούω τη μυστική βοή των Αμερικάνικων προεδρικών εκλογών που θα γίνουν το Νοέμβριο του 2024. Τότε που θα αναμετρηθούν ένας 82χρονος με έναν 78χρονο σε μια πιστή εικόνα μιας καταρρέουσας υπερδύναμης.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement