Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Νταβός και καθημερινότητα

Published

on

Για τις επόμενες μέρες, ένα μεγάλο σύνολο ισχυρών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων συγκεντρώνεται στο Νταβός και ανταλλάσσει απόψεις και πληροφορίες για τα σημαντικά ζητήματα του πλανήτη. Από την κλιματική αλλαγή μέχρι τις γεωπολιτικές εξελίξεις και από τις νέες οικονομικές στρατηγικές μέχρι τις μεταναστευτικές ροές. Θα πει κάποιος ότι πρόκειται για άλλο ένα μεγάλο φόρουμ, στο οποίο προσφέρονται κάποιες ευκαιρίες για lobbying και από εκεί και πέρα, θεωρητικές συζητήσεις που τελικά δεν διαμορφώνουν και δεν επηρεάζουν τίποτα. Σωστό, εν πολλοίς. Από την άλλη πλευρά πάντως, είναι σημαντικό που υπάρχουν τέτοια φόρα ανταλλαγής απόψεων και, έστω και με πολύ αργούς ρυθμούς, δημιουργούνται προβληματισμοί και αναπτύσσονται τάσεις σε παγκόσμια κλίμακα, τουλάχιστον στον «κόσμο του καπιταλισμού» (καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το «Νταβός» είναι ένα… προϊόν του καπιταλιστικού κόσμου).

Και τι έχει να προσφέρει το «Νταβός» στην εποχή μας; Νέους προβληματισμούς για την κλιματική αλλαγή, τους «πονοκεφάλους»  που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη και γενικότερα, τους κινδύνους που έχει η σύγχρονη τεχνολογία (επηρεάζει το εισόδημα και φτωχοποιεί τεράστιες λαϊκές μάζες), φυσικά τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις και τα πολεμικά μέτωπα που αποτελούν μικρές ή μεγάλες «πυριτιδαποθήκες», ικανές να ταράξουν ολόκληρες ηπείρους ή και το σύνολο του πλανήτη.

Όλα αυτά, ίσως δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στη δική μας, σημερινή καθημερινότητα. Η ακρίβεια που ταλαιπωρεί τον Έλληνα δεν θα λυθεί στο Νταβός. Ας αναλογιστούμε όμως ότι αυτά, τα μεγάλα ζητήματα, ήδη επηρεάζουν και τη δική μας ζωή ενώ θα την επηρεάσουν πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον. Είναι καλό λοιπόν να μπορούμε να σκεφτόμαστε – και να προβληματιζόμαστε – και για τα γενικότερα, διεθνή ζητήματα, χωρίς να κοιτάμε πάντα τον δικό μας «μικρόκοσμο». Δυστυχώς, οι απειλές είναι πολύ μεγάλες. Πολύ μεγαλύτερες από το νέο σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ή την τιμή στα μακαρόνια. Δεν υποτιμούμε και αυτά τα προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να αδιαφορούμε και για τα άλλα…

Ροή ειδήσεων

Advertisement