Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ευρωεκλογές και κίνδυνος… πολιτικού χυλού

Published

on

 

 

Δεδομένου ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές «δεν ρίχνουν κυβερνήσεις» (όπως λέει και το παλαιό αλλά ορθό «μοτό»), είναι μάλλον βέβαιο ότι στις κάλπες που θα στηθούν στις αρχές του προσεχούς Ιουνίου θα ηχήσουν όλα τα… καμπανάκια των λαών της Ευρώπης προς τις κυβερνήσεις τους. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στην Ελλάδα, όπου η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ παραμένει ισχυρή, ωστόσο αρκετοί θα είναι οι πολίτες που θα θελήσουν να στείλουν και ένα «μήνυμα αφύπνισης» σε σχέση με τα προβλήματα που τους απασχολούν, όπως είναι η ακρίβεια.

Από εκεί και πέρα όμως, είναι βέβαιο πως οι Ευρωπαίοι πολίτες στο σύνολό τους θα προσέλθουν στις κάλπες και θα ψηφίσουν με βάση την εμπειρία του προσφάτου παρελθόντος και του παρόντος. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι σε κοινωνίες που ακόμα προσπαθούν να συνέλθουν από το οικονομικό και κοινωνικό «βέρτιγκο» της πανδημίας, πολύ βαριά στη «ζυγαριά» θα ζυγίσουν θέματα, όπως η παγκόσμια αναταραχή με τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή και στην Ουκρανία, η μεταναστευτική και η κλιματική κρίση.

Στην πραγματικότητα, η ζωή του μέσου Ευρωπαίου πολίτη δεν έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Και επιπλέον, οι φόβοι για το μέλλον έχουν πολλαπλασιαστεί. Αυτές οι πραγματικότητες, που θα τύχουν «αξιοποίησης» από διάφορα λαϊκιστικά κινήματα, ίσως διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις ευρωεκλογές και στην επόμενη σύνθεση της ευρωβουλής. Και αν αυτό συμβεί, τότε φοβόμαστε πως η Ευρώπη θα μπει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας και πολυδιασπασμένων απόψεων, αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο αυτού που υπήρξε την εποχή του Brexit αλλά και την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης στις χώρες του νότου.

Μάλλον έχουν δίκιο όσοι σημειώνουν πως οι ευρωεκλογές δεν θα είναι ένας πολιτικός αγώνας μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς ή φιλοευρωπαίων και ευρωσκεπτικιστών, αλλά ένα πιο σύνθετο «παζλ». Κατά συνέπεια, ο φόβος για ένα αποτέλεσμα που θα αποτελέσει «πολιτικό χυλό» και θα εμποδίσει την Ευρώπη να πάρει σοβαρές αποφάσεις, είναι ορατός.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement