Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

68.000 νέες διαγνώσεις

Και 33.000 θάνατοι το χρόνο καταγράφονται στην χώρα μας σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Published

on

«Να κλείσουμε την ψαλίδα στη θεραπεία του καρκίνου» είναι το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου που τιμάται κάθε χρόνο την 4η Φεβρουαρίου.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) καλεί την πολιτεία να ενστερνιστεί τις βασικές ιδέες για καθολικό δικαίωμα και ισότητα στη θεραπεία του καρκίνου, ειδικά σήμερα που οι εξατομικευμένες αλλά και σωτήριες για τους πάσχοντες θεραπείες έχουν υψηλό κόστος.

«Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γίνονται περί τις 68.000 νέες διαγνώσεις καρκίνων, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται περίπου στους 33.000. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι πρώην ασθενείς – επιζώντες καρκίνου, που ζουν πολλά και ποιοτικά χρόνια και φεύγουν από τη ζωή από άλλη αιτία. Η ελπίδα για θεραπεία έγινε πραγματικότητα, αλλά με τίμημα το υψηλό κόστος που ακόμα και τα πιο κραταιά συστήματα υγείας και ασφαλιστικοί φορείς πλούσιων κρατών δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν, καθώς αυξάνεται συνεχώς», αναφέρει ο ΠΙΣ. Πρόκειται, όπως σημειώνει, για την επόμενη ημέρα στην αντιμετώπιση των διαφόρων ειδών καρκίνου, στην οποία τα κράτη καλούνται να βρουν σύνθετες, αλλά αποτελεσματικές λύσεις.

ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

Ο ΠΙΣ προσθέτει ότι η χώρα μας πρέπει να ολοκληρώσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, στο οποίο κύριοι στόχοι πρέπει να είναι:

-Η ανάδειξη της αξίας της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για την αντιμετώπιση της νόσου.

-Η ανάπτυξη και εισαγωγή στην κλινική πράξη διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών, ώστε να εξασφαλιστεί η ενιαία παροχή φροντίδας υγείας προς τους πολίτες.

-Η πιστοποίηση δομών και υπηρεσιών.

-Η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας του καρκίνου.

-Η ολοκλήρωση του εθνικού αρχείου νεοπλασιών για τη συστηματική καταγραφή και μελέτη του καρκίνου.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ Ο ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει στους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο να ακολουθούν πιστά την αγωγή που χορηγεί ο θεράπων ιατρός τους, αποφεύγοντας κάθε είδους αυτοσχέδιες θεραπείες που συστήνουν άτομα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την ιατρική, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τον πόνο και την απόγνωση των ασθενών. «Πρέπει να γίνει κοινωνική συνείδηση ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος με μαστογραφία μετά τα 40, η κολονοσκόπηση μετά τα 50 και η ουρολογική εξέταση στους άνδρες μετά τα 50, μαζί με τη διακοπή του καπνίσματος, τον εμβολιασμό για τον HPV και την ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, μπορούν να μειώσουν στο ελάχιστο τα ποσοστά εμφάνισης νέων περιστατικών», καταλήγει ο ΠΙΣ.

 

 

Αγγελική Στεφανάκη, πρόεδρος «Άλμα Ζωής» Ν. Αχαΐας

«Έχουμε όπλα, η νίκη είναι  πιο κοντά από ποτέ»

Το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η μάχη μπορεί να κερδηθεί με τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας, με την πρόοδο της επιστήμης αλλά και τον προληπτικό έλεγχο, στέλνει η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Ν. Αχαΐας «Άλμα Ζωής» Αγγελική Στεφανάκη σε δήλωσή της στην «Γ» με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Ειδικότερα, επισημαίνει: «Ο καρκίνος είναι μια καταιγίδα που μαίνεται ασταμάτητα, στη ζωή των ανθρώπων. Τα τελευταία χρόνια, είναι αλήθεια, μας έχει δείξει για τα καλά τα δόντια του. Όμως, εμείς είμαστε εδώ, παραμένουμε μάχιμες και συνεχίζουμε τον αγώνα και την προσπάθεια να τον νικήσουμε με πείσμα και πίστη, με κουράγια και θέληση και με σύμμαχο μας την επιστήμη, που προχωρά και ανοίγει δρόμους στην αντιμετώπιση και την θεραπεία. Σήμερα, βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής με νέες θεραπείες, στοχευμένες και εξατομικευμένες, ανοσοθεραπεία, καινοτόμα φάρμακα, προηγμένα ιατρικά μηχανήματα, και με την σοβαρή προοπτική ενός εμβολίου. Ναι η νόσος έχει πάψει πια να είναι τρομακτική. Σήμερα, έχουμε όπλα, που δεν υπήρχαν παλιότερα… Τα πράγματα προχωρούν… Χρειάζεται όμως και η δική μας παρέμβαση και φροντίδα. Χρειάζεται και εμείς από τη μεριά μας, να μην αμελούμε, να μην αφήνουμε τα θέματα της υγείας μας στην τύχη. Είναι το χειρότερο έγκλημα, που θα μπορούσαμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Σύνθημα μας και τώρα και πάντα: δεν αμελούμε τις προληπτικές μας εξετάσεις για κανένα λόγο ! Προσέχουμε τον εαυτό μας – προλαμβάνουμε τον καρκίνο και επωφελούμαστε από κάθε τι νέο έχει να μας προσφέρει η επιστήμη! Η νίκη είναι πιο κοντά από ποτέ!»

 

 

Πελετίδης: «Όλοι μαζί να χτίσουμε την πρόληψη»

Από αριστερά, Β. Σαμούρη, Α. Τζουβελέκης, Κ. Χριστόπουλος, Κ. Πελετίδης και Σ. Παπαλεξάτος

 

 

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και η Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη, παραβρέθηκαν χθες στην ημερίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Παράρτημα Πάτρας με θέμα: «Πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα» που έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου.

Ο Δήμαρχος στο σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Όλοι μαζί πρέπει να «χτίσουμε» την πρόληψη. Αν υπήρχε η πρόληψη πέρα από το καλύτερο επίπεδο ζωής που θα είχαμε, την αύξηση της επιβίωσης, καθώς και τη μείωση προσέλευσης στα νοσοκομεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται από κάθε πλευρά, νομίζω ότι θα είχαμε και μια καλύτερη λειτουργία στο χώρο της Υγείας για τους ασθενείς μας. Εμείς ως Δήμος στεκόμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια. Είναι πολύ σημαντικό να μη φθάνει κανείς στο νοσοκομείο, να προλαμβάνεται η ασθένεια. Μπορούμε να συμβάλουμε όπου χρειάζεται, έχουμε ήδη συνεργασία και με άλλες κλινικές στα νοσοκομεία της πόλης».

Αναφέρθηκε στο αίτημα του Δήμου προς το Υπουργείο Υποδομών για να δωρίσει μερικά ηλεκτρικά μίνι μπας γιατί πραγματικά  συμβάλλουν στη μείωση των ρύπων που προκαλούν προβλήματα στην υγεία μας.

«Πρέπει να κάνουμε ένα σωστό σχεδιασμό, δεν αρκεί να μένουμε στις μετρήσεις του πόσο διοξείδιο του άνθρακα, πόσο άζωτο κλπ. Έχουμε στην ατμόσφαιρα, το κύριο είναι να μειώσουμε κατά πολύ τη χρήση του αυτοκινήτου στις μετακινήσεις μας μέσα στην πόλη κι αυτό σημαίνει χρήση μέσων μαζικής μετακίνησης. Αν είχαμε πολύ καλή αστική συγκοινωνία, τραμ, προαστιακό η πόλη μας θα ήταν πολύ καλύτερα από πλευράς ρύπων. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε τη συμβολή της κυβέρνησης σε αυτή μας την προσπάθεια, ώστε όλοι μαζί να πετύχουμε το ζητούμενο που είναι η πρόληψη» ανέφερε ο κ. Πελετίδης.

 

 

Πεζοπορία σήμερα από τα μέλη της Αντικαρκινικής Εταιρείας Πάτρας

Να κλείσει το φάσμα της φροντίδας

«Να κλείσει το χάσμα στην φροντίδα κατά της νόσου του καρκίνου» είναι το φετινό σύνθημα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου (4ης Φεβρουαρίου) της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Πρόκειται για μια εθελοντική οργάνωση που μαζί με πολλές δράσεις και με τη λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Νοσηλείας, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ωθήσει τους ανθρώπους να ενημερωθούν και να δραστηριοποιηθούν στη μάχη ενάντια στον καρκίνο.

Το Παράρτημα της Πάτρας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας μαζί με τους πεζοπόρους της πόλης μας, δίνοντας το δικό τους μήνυμα της πρόληψης και της φροντίδας της υγείας μέσω της άθλησης διοργανώνει σήμερα, στις 10 το πρωί, πεζοπορία, με αφετηρία την καφετέρια DECK  (Ηρώων Πολυτεχνείου 42) και προορισμό την Πλαζ.

Επίσης, το απόγευμα και μέχρι τις βραδινές ώρες θα φωταγωγηθεί το Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας – Πλατεία Γεωργίου, μετά την θετική ανταπόκριση του Δήμου Πατρέων στο σχετικό αίτημα, με τα χρώματα της Αντικαρκινικής μπλε και κίτρινο.

ΠΟΥ: 1 ΣΤΟΥΣ 6 ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου 1 στους 6 θανάτους παγκοσμίως οφείλεται στον καρκίνο, βασικές αιτίες πρόκλησης του οποίου είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η χρήση καπνού και αλκοόλ, λοιμώξεις όπως ο ιός των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV), η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η κληρονομικότητα.

«Η πρόληψη και η σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση είναι ο καλύτερος τρόπος αναχαίτισης της νόσου. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την πλειονότητα των καρκίνων γιατί πολλοί τύποι καρκίνων έχουν υψηλά ποσοστά ίασης εφόσον ανιχνευθούν έγκαιρα. Επιτακτική δε είναι η ανάγκη συνεχούς βελτίωσης των παροχών υγείας της πολιτείας προς τους πολίτες, σε όλα τα επίπεδα» καταλήγουν.

 

Το σχέδιο δράσης

Το σχέδιο δράσης της παγκόσμιας κοινότητας προβλέπει:

1) Πρόληψη – Έγκαιρη Διάγνωση – Θεραπεία – Επιβίωση . Πρόληψη με εμπλοκή των πολιτών σε δράσεις με σκοπό

*να διασφαλιστεί ότι η χρήση καπνικών προϊόντων μέχρι το 2040 θα έχει μειωθεί στο 5% ή και λιγότερο,

*να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην περιβαλλοντική ρύπανση και σε επικίνδυνες ουσίες που εκτίθεται ο ανθρώπινος οργανισμός,

*να προωθηθεί η υγιεινή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα και

*να εμβολιαστεί ο πληθυσμός έναντι ιών και λοιμώξεων που ενοχοποιούνται για πρόκληση καρκίνων.

2) Έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου με προσυμπτωματικούς ελέγχους και με ιδιαίτερη προσοχή στον καρκίνο μαστού – τραχήλου μήτρας – παχέος εντέρου.

3) Θεραπεία με καλύτερη πρόσβαση και μείωση των ανισοτήτων σε θεραπευτικά ιδρύματα, ποιοτική θεραπεία και φάρμακα.

4) Ποιότητα Ζωής στους πάσχοντες και στους επιζώντες από τη νόσο ιδιαίτερη προσοχή στην αποκατάσταση, υποστήριξη στην επανένταξη στην κοινωνία και τον εργασιακό χώρο είναι ο στόχος παγκόσμια.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement