Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, φτώχεια και αποκλεισμούς»

Η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικογένειας Γεωργία Ντάτσικα μιλά στην «Γ» για τις προτεραιότητές της

Published

on

Συνέντευξη στην Ελένη Α. Γεωργοπούλου

Τα παιδιά, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι άνθρωποι που βιώνουν κοινωνικό και εργασιακό αποκλεισμό τίθενται σε πρώτη προτεραιότητα στην Περιφερειακή Αρχή του Νεκτάριου Φαρμάκη.

Και αυτό αποδεικνύεται με την σύσταση για πρώτη φορά Αντιπεριφέρειας Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας, χαρτοφυλάκιο που έχει ήδη λάβει στα χέρια της η Γεωργία Ντάτσικα.

Η κα Ντάτσικα μιλά στην «Γ» για τις προτεραιότητες που έχει θέσει ως Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας για τις παρεμβάσεις που στοχεύει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα προκειμένου να αποτυπωθεί το ανθρώπινο πρόσωπο της Περιφέρειας.

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει σε συνέντευξή της στην «Γ» για τα αιτήματα που έχει διεκπεραιώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την τελευταία διετία σε επίπεδο αναδοχής αλλά και υιοθεσίας παιδιών, τα οποία συνολικά ανέρχονται σε 78.

 ΗΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 -Κυρία Ντάτσικα, με απόφαση του Περιφερειάρχη οριστήκατε πρόσφατα αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας. Τι σηματοδοτεί αυτός ο ρόλος για σας;

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη μας Νεκτάριο Φαρμάκη για τον ορισμό μου στην τιμητική θέση της Αντιπεριφερειάρχου στα θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας, μια θέση στην οποία αποτυπώνεται το ανθρώπινο πρόσωπο της Περιφέρειας μας.

Στόχος μου με την ανάληψη των καθηκόντων μου είναι, ειδικά μετά από μια δύσκολη και παρατεταμένη περίοδο οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, η οριοθέτηση και τεκμηρίωση των στρατηγικών επιλογών της Περιφέρειας μας, η υλοποίηση της νέας Προγραμματικής περιόδου 2021-2027, μέσω της ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης και καταπολέμησης του εργασιακού και κοινωνικού αποκλεισμού, κυρίως ειδικών και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

-Έχετε στα χέρια σας ένα χαρτοφυλάκιο με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

Προτεραιότητα μας είναι, και αναφέρομαι στο σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού των Υπηρεσιών Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων και έδρας της Περιφέρειας, να υλοποιήσουμε το σχέδιο Δράσης 2021-2027 που διαρθρώνεται σε 13 θεματικούς Άξονες που θέτουν στο επίκεντρο τις σύγχρονες διεθνείς κοινωνικές τάσεις για την κοινωνική μέριμνα σύμφωνα με την ισχύουσα Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία.

Ενδεικτικά, θα αναφέρω δράσεις για την Ισότητα των φύλων, την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και οικογενειακής βίας, τον εθελοντισμό, την ενίσχυση του οικονομικά αδύναμου πληθυσμού, τον κοινωνικό αποκλεισμό καθώς και την άρση ανισοτήτων.

-Σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής έχετε ιεραρχήσει τις ανάγκες;

Θα αναλάβω κύριες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες πρόνοιας και δράσεις προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης και της αναβάθμισης του κοινωνικού ιστού των πολιτών, με το δημογραφικό, τα προνομιακά επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης, την επισιτιστική συνδρομή, να αποτελούν τα σημαντικά προβλήματα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα ως κοινωνία. Το γραφείο μου είναι ανοικτό για όλους τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, να ακούσω τα προβλήματα και τις ανάγκες τους και να αγωνιστώ για την επίλυσή τους.

-Πόσο σημαντική για σας είναι η ενασχόλησή σας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Η προσφορά στην κοινωνία και στον συνάνθρωπο με όλες μου τις δυνάμεις με ώθησε στο να ασχοληθώ ενεργά με τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β’ Βαθμού. Άλλωστε, η ενασχόληση μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση έρχεται από μακριά, από το 2002 ως Νομαρχιακή Σύμβουλος Αχαΐας, από το 2010 ως Περιφερειακή Σύμβουλος Αχαΐας, ενώ πρόσφατα το 2023 εξελέγην και πάλι Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας. Δοθείσης της ευκαιρίας να ευχαριστήσω όλους εκείνους που με τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά και την παράταξη του Νεκτάριου Φαρμάκη.

«Οδηγός» μας σε αυτήν την διαδρομή είναι: «Αλλάζουμε, κοιτάζουμε μπροστά για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό».

 Tην τελευταία διετία σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία 62 οικογένειες αγκάλιασαν 78 παιδιά

Ήδη, αναλάβατε πρωτοβουλίες για το θέμα της αναδοχής, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα που απασχολεί πολλά ζευγάρια της Δυτικής Ελλάδας. Πόσα είναι τα αιτήματα που εκκρεμούν στην Αχαΐα και σ’ όλη την Περιφέρεια;

 Με στόχο την ευαισθητοποίηση και ανάδειξη του θεσμού της αναδοχής διοργανώνουμε με την Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΔΕ και σε συνεργασία με τα παιδικά χωριά SOS, θα διοργανώσουμε από κοινού ενημερώσεις και συναντήσεις σε σχολεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία).

Σκοπός μας είναι κάθε παιδί να έχει ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης, στέγης, ασφάλειας, διατροφής, εκπαίδευσης, πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες και προστασία από οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης. Η ομάδα στόχου είναι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί και γι’ αυτό ζητήσαμε τη συνδρομή των σχολικών μονάδων, προκειμένου να οργανώσουμε τις δράσεις μας.

Η αναδοχή είναι μια μορφή παιδικής προστασίας αναγνωρισμένη από το Ελληνικό κράτος. Με τον όρο «αναδοχή» δεν εννοείται υιοθεσία. Το παιδί δηλαδή δεν ανήκει νομικά στους ανάδοχους γονείς, χωρίς όμως να αποκλείεται η υιοθεσία του από αυτούς ως εξέλιξη της σχέσης τους ή η μετέπειτα ανάληψη της επιμέλειας του παιδιού από αυτούς. Όσον αφορά την υιοθεσία, τόσο η διαδικασία αυτής όσο και η ολοκλήρωση της, έχουν διαφορετική δυναμική. Η μεγαλύτερη διαφορά της αναδοχής με της υιοθεσίας, είναι ότι η υιοθεσία ολοκληρώνεται με μία τελεσίδικη νομική πράξη.

Τα στατιστικά στοιχεία των αναδοχών ανέρχονται σε επίπεδο Περιφέρειας την τελευταία διετία σε 71 αιτήσεις. Ικανοποιήθηκαν οι 30 (οικογένειες) που αφορούν αναδοχή σε 40 παιδιά. Αντίστοιχα για την υιοθεσία σε 93 αιτήσεις, εγκρίθηκαν 32 αιτήσεις οικογενειών, που αφορά την υιοθέτηση 38 παιδιών.

Θα είμαστε δίπλα ως Περιφερειακή Αρχή στις οικογένειες και στα παιδιά που χρειάζονται μια «αγκαλιά»…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement