Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Νιώθει η γάτα σας μοναξιά; Αυτά είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Published

on

Όσο ανεξάρτητες και αν είναι οι γάτες, όσο απόμακρες και αν έχουν χαρακτηριστεί, υπάρχουν στιγμές που νιώθουν μοναξιά.

Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, οι γάτες απολαμβάνουν τη συντροφιά των αγαπημένων τους ανθρώπων, πάντα βέβαια με τους δικούς τους όρους. Όσοι/ες από εσάς έχετε την τύχη να συμβιώνετε με μια μικρή κυρία, μπορείτε να επιβεβαιώσετε πόσο χαίρεται κάθε φορά που επιστρέφετε σπίτι, πόσο απολαμβάνει το παιχνίδι μαζί σας και πόσο πολύ αγαπά να κοιμάται στην αγκαλιά σας.

Πώς μπορείτε, όμως να καταλάβετε αν το γατάκι σας νιώθει μοναξιά; Πώς προσπαθεί να σας δείξει ότι θέλει λίγο παραπάνω χρόνο μαζί σας;

Κοιμάται πολύ

Η μοναξιά και η πλήξη μπορεί να πυροδοτήσει τη μελαγχολία στις γάτες, γι’ αυτό και πολλές όταν βιώνουν αρνητικά συναισθήματα μπορεί να κοιμούνται παραπάνω για να απαλλαγούν έστω και λίγο από αυτά. Γενικά, αγαπούν τον ύπνο, αλλά αν προτιμούν να κοιμούνται από το να παίξουν με τον κηδεμόνα τους ή από ένα νόστιμο σνακ, τότε πιθανότατα να νιώθουν μοναξιά. Σε κάθε περίπτωση, αν η γάτα σας εμφανίσει σημάδια υπνηλίας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν κρύβεται κάποιος ιατρικός λόγος πίσω από αυτή τη συμπεριφορά.

Η απόκρυψη του πόνου είναι φυσική για τις γάτες.

Έχει καταστροφικές συμπεριφορές

Αν η γάτα σας ξαφνικά σταμάτησε να πηγαίνει τουαλέτα στην αμμολεκάνη της, αν άρχισε να κάνει ζημιές στο σπίτι που πριν δεν έκανε, όπως για παράδειγμα να γδέρνει με τα νύχια της τα έπιπλα και τις κουρτίνες, αν γίνεται επιθετική χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο, τότε μπορεί να νιώθει μόνη. Όλες αυτές οι καταστροφές μπορεί να είναι αποτέλεσμα μηχανισμών αντιμετώπισης της μοναξιάς και της πλήξης. Προσπαθήστε να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί με το γατόνι σας, αφιερώστε της χρόνο για παιχνίδι και βοηθήστε την να εκτονώνεται σωματικά και πνευματικά. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει να νιώθει μοναξιά και να αισθάνεται ότι την παραμελείτε.

Σας ακολουθεί παντού μέσα στο σπίτι

Άλλο ένα σημάδι μοναξιάς είναι η υπερβολική προσκόλληση της γάτας σας επάνω σας. Μπορεί να μην θέλει να σας αποχωρίζεται λεπτό, γι’ αυτό και να σας ακολουθεί παντού μέσα στο σπίτι, από την κουζίνα και το υπνοδωμάτιο μέχρι και το μπάνιο – μία άκρως ιδιωτική στιγμή. Μπορεί επίσης κάθε φορά που ανοίγετε το λάπτοπ σας, είτε για να δουλέψετε είτε όχι, το αγαπημένο σας κατοικίδιο να έρχεται και να στρογγυλοκάθεται πάνω στο πληκτρολόγιο, έτσι χωρίς καμία ντροπή. Αυτές οι συμπεριφορές, λοιπόν, μπορεί να δηλώνουν άγχος αποχωρισμού, μοναξιά ή και πλήξη. Δώστε στην γατούλα σας την στοργή και την αγάπη που έχει ανάγκη.

Περιποιείται υπερβολικά τον εαυτό της

Η περιποίηση είναι η νούμερο ένα ασχολία μιας γάτας μέσα στην ημέρα. Λατρεύει να είναι καθαρή και μοσχοβολιστή γι’ αυτό δεν χάνει ευκαιρία και λεπτό από το ημερήσιο grooming της. Το πρόβλημα αρχίζει όταν η περιποίηση αυτή γίνεται έμμονη ιδέα και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δείτε σε κάποια σημεία του σώματος της γάτας σας να λείπει μέρος της γούνας της. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποκλείσετε ιατρικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο και στη συνέχεια να αρχίσετε να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στο αιλουροειδές σας κατοικίδιο.

Νιαουρίζει υπερβολικά

Σκεφτείτε ένα μωρό που κλαίει γιατί θέλει την προσοχή της μαμάς του. Κάπως έτσι λειτουργεί και η γάτα σας, αφού για αυτήν είστε ο γατογονιός της. Μπορεί να νιαουρίζει λοιπόν υπερβολικά για να σας τραβήξει το ενδιαφέρον, να δηλώσει την παρουσία της και να σας εκφράσει με κάποιον τρόπο την μοναξιά της. Μην αμελείτε αυτά τα νιαουρίσματα. Εξάλλου είναι ένας τρόπος να σας πει πώς νιώθει.

Συνοψίζοντας

Οι γάτες, όπως και όλα τα ζώα, προσπαθούν να δείξουν τα θέλω τους και τις ανάγκες τους μέσω της στάσης του σώματός τους ή μέσω διάφορων συμπεριφορών που αλλάζουν. Ας μην τα παραμελούμε γιατί έχουν κι αυτά συναισθήματα, αισθάνονται μοναξιά, άγχος, χαρά και θλίψη. Ας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να για να είναι υγιή και ευτυχισμένα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement