Connect with us

Υγεία

Σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας έχει άγχος -Και πως να το αντιμετωπίσετε

Published

on

Μπορεί η γάτα σας να δείχνει ανεξάρτητη και μοναχική, δεν σημαίνει όμως ότι και αυτή δεν είναι ευαίσθητη και ευάλωτη σε κάποιες καταστάσεις.

Συνήθως οι γάτες δεν δείχνουν τι νιώθουν, οπότε είναι δύσκολο για τους γατογονείς να καταλάβουν αν βιώνουν μια στρεσογόνα περίοδο. Παρακολουθείστε στενά την συμπεριφορά της για τυχόν αλλαγές και προσπαθήστε να εντοπίσετε την πηγή άγχους ώστε να αντιμετωπίσετε άμεσα αυτή την κατάσταση. Κάθε γάτα είναι ξεχωριστή και μπορεί να θεωρεί διαφορετικά πράγματα αγχωτικά γύρω της.

Ποια είναι τα σημάδια άγχους;

Τα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν αυτό το άγχος που βιώνει η γάτα σας μπορεί να είναι είτε σωματικά είτε να παρουσιάζει προβλήματα συμπεριφοράς. Συχνό παράδειγμα αλλαγής συμπεριφοράς είναι η αυξημένη επιθετικότητα προς εσάς ή αν έχετε άλλο κατοικίδιο, προς εκείνο. Επίσης μπορεί πλέον να μην απολαμβάνει τα χάδια σας και να τρέχει μακριά σας. Αν ξαφνικά κρύβεται από εσάς και έχει γίνει υπερβολικά ιδιότροπη είναι σημάδι άγχους. Βέβαια μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο. Να είναι δηλαδή απόλυτα εξαρτημένη από εσάς ενώ ήταν πάντα ανεξάρτητη. Ένα ακόμα σημάδι που πρέπει να προσέξετε είναι αν βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και ταράζεται με τον παραμικρό θόρυβο. Το να μην έχει καθόλου όρεξη για παιχνίδι ίσως είναι και αυτό κάτι που πρέπει να σας ανησυχήσει. Αν πήγαινε κανονικά τουαλέτα στην άμμο της και τώρα δεν το κάνει μπορεί να είναι και αυτό λόγω του άγχους της. Επίσης, μπορεί να έχει αρχίσει να ξύνει έντονα και να καταστρέφει έπιπλα και τοίχους. Σωματικοί αντίκτυποι του άγχους μπορεί να είναι η απότομη αύξηση ή μείωση βάρους, το υπερβολικό ξύσιμο σε σημείο να δημιουργεί πληγές στο σώμα της και αλλαγή στο τρίχωμά της.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το άγχος;

Αν λοιπόν έχετε παρατηρήσει να έχει αλλάξει κάτι από τα παραπάνω στην αγαπημένη σας γάτα, το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εντοπίσετε την πηγή άγχους. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα καταστάσεων κατά τις οποίες βιώνει άγχος η γάτα σας και πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.

●  Μία κατάσταση που μπορεί να την αγχώνει είναι η ανεπαρκής ποσότητα φαγητού και νερού. Μπορεί η γάτα σας να θέλει να βλέπει πάντα το μπολάκι της γεμάτο. Κάντε της αυτή την χάρη και φροντίστε να έχει πάντα φαγητό στην ταΐστρα της.

● Μπορεί για κάποιον λόγο κοντά στο φαγητό και το νερό της να επικρατεί θόρυβος. Η γάτα σας που έχει συνηθίσει να τρώει και να πίνει ήρεμα θα το θεωρήσει αυτό σημάδι αλλαγής και θα αγχωθεί. Μετακινήστε τα μπολάκια της σε ένα πιο ήσυχο μέρος για να κάνετε την γάτα σας χαρούμενη.

● Αν είστε σε διαδικασία μετακόμισης, είναι πολύ πιθανό η γάτα σας να ταραχτεί. Λόγω της συνεχής αναστάτωσης και θορύβου θα νιώσει αγχωμένη. Ο καινούργιος σας χώρος δεν θα της είναι οικείος, γιατί μην ξεχνάμε στις γάτες αρέσει η ρουτίνα. Φροντίστε για λίγες μέρες να μείνει σε κάποιον φίλο σας μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετακόμισης και η ένταξή της στο νέο σας σπίτι να γίνει σταδιακά. Μπορείτε να αγοράσετε ένα νέο ονυχοδρόμιο που σίγουρα θα λατρέψει για να συνδυάσει το νέο περιβάλλον με κάτι θετικό.

● Οι εργασίες στο σπίτι μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση στο αγαπημένο σας κατοικίδιο. Αν υπάρχει η δυνατότητα, μετακινήστε την γάτα σας σε ένα ήσυχο δωμάτιο ή καλό θα είναι να την φιλοξενήσει κάποιος φίλος σας που θα νιώθει οικεία.

● Τα νέα κατοικίδια στο σπίτι, συχνά μπορεί να αποτελέσουν πηγή άγχους καθώς αλλάζουν οι συνήθειες της γάτας και θεωρούν τις νέες προσθήκες στην οικογένεια μεγάλη απειλή. Οπότε προσπαθήστε τα νέα μέλη της οικογένειά σας να ενταχθούν ομαλά και σταδιακά φροντίζοντας πάντα να υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι, όπως φαγητό και παιχνίδια, σε αφθονία για να μη νιώσει η γάτα σας απειλή.

● Η γάτα μπορεί να θεωρήσει απειλή και το νεογέννητο μωρό σας. Καθώς όλα αλλάζουν στο σπίτι, από τις μυρωδιές και τους ήχους μέχρι και τις συνήθειες, η γάτα σας υπάρχει περίπτωση να αγχωθεί. Σημαντικό, λοιπόν, είναι η ένταξη του νέου μέλους να είναι ομαλή. Αρχικά μπορείτε να φέρετε στο σπίτι αντικείμενα που συνδέονται με το μωρό και να τα τοποθετήσετε σε ουδέτερη περιοχή. Μπορείτε να αφήνετε κοντά ή πάνω σε αυτά τα αντικείμενα λιχουδιές για να υπάρχει θετική σύνδεση μεταξύ γάτας και μωρού. Όταν αρχίσει το μωρό να μπουσουλάει μπορείτε να πάρετε ένα ψηλό ονυχοδρόμιο ή να τοποθετήσετε ψηλά ράφια για να μπορεί η γάτα σας να έχει τον δικό της χώρο. Επίσης θα πρέπει να μάθετε στο παιδί σας πως να συμπεριφέρεται στην γάτα σας ώστε να μην την αγχώσει ή την τραυματίσει με απότομες κινήσεις.

● Αν έχετε καλεσμένους σίγουρα θα ταράξουν τα νερά και θα αλλάξουν την ρουτίνα της γάτας σας με αποτέλεσμα να ενοχληθεί και να αναστατωθεί. Μπορεί δείτε να γίνεται πιο επιθετική και ανήσυχη οπότε κάτι πρέπει να κάνετε για να την βοηθήσετε. Προσπαθήστε να μην αλλάξετε τις συνήθειές της όσο φιλοξενείτε τους φίλους σας όπως είναι για παράδειγμα η ώρα του φαγητού. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιέσετε την γάτα σας να κάνει κάτι που δεν θέλει, όπως είναι να την χαϊδέψει ο καλεσμένος σας. Όταν νιώσει αυτή έτοιμη θα έρθει προς το μέρος του και μπορεί να την δελεάσει και με λιχουδιές για να την κάνει να νιώσει οικεία.

● Όσο περίεργο και να σας φανεί, μπορεί τα υπερβολικά χάδια και αγκαλιές να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία της γάτας σας. Κάποιες γάτες μπορεί δείξουν τι τις ενοχλεί και αν δεν θέλουν άλλη περιποίηση από εσάς, να νιαουρίσουν πιο έντονα ή να φύγουν από κοντά σας. Κάποιες άλλες θα υπομείνουν τα χάδια σας γιατί ο χαρακτήρας τους είναι διαφορετικός. Παρατηρήστε την γλώσσα του σώματός τους και βεβαιωθείτε ότι μπορούν να απομακρυνθούν οποιαδήποτε στιγμή θέλουν από εσάς.

Προφανώς και υπάρχουν πολλές ακόμα καταστάσεις που μπορεί να αγχώσουν την αγαπημένη σας γατούλα. Καλό θα είναι να παρατηρείται την συμπεριφορά και την διάθεσή της και αν αλλάξει κάτι να προσπαθήσετε να το αντιμετωπίσετε. Αν δεν πετύχει αυτή η προσπάθεια καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο που την παρακολουθεί ή σε κάποιον κατάλληλα καταρτισμένο ειδικό για λεπτομερείς συμβουλές.

Ροή ειδήσεων

Advertisement