Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Με επιτυχία χθες η μεγάλη άσκηση «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2022» από την Π.Υ. Ναυπάκτου σε δημοτικό κτήριο του Δήμου Δωρίδος

Ν. Ρουμελιώτης στην «Γ»: «Αποδείχθηκε η ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος και η συνεργασία με όλους τους φορείς»

Published

on

Σκηνές πανικού επικράτησαν χθες στις 10 το πρωί όταν εξαιτίας της σεισμικής δόνησης 6,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, στη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου του Νομού Φωκίδας, με το σενάριο να προβλέπει κατάρρευση κτιρίου και επτά εγκλωβισμένους.

Ταυτόχρονα εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε χώρους γραφείων λόγω βραχυκυκλώματος στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο ενώ υποχώρησε και μέρος της οροφής καταπλακώνοντας Ι.Χ. επιβατικό όχημα με δύο επιβάτες.

Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να τους απεγκλωβίσουν και να σώσουν ζωές αποδεικνύοντας την άρτια εκπαίδευση και ετοιμότητά τους σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν το σενάριο της άσκησης σεισμού με την κωδική ονομασία «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2022» που πραγματοποιήθηκε χθες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπάκτου στο κτήριο του δημαρχείου του δήμου Δωρίδος στο Ευπάλιο Φωκίδας.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης μετά το σεισμό, προκλήθηκε πυρκαγιά στο κτήριο και πραγματοποιήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμου με αναπνευστικά προβλήματα το οποίο παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Σε άλλο σημείο, εγκλωβισμένος και τοποθετημένος σε ειδικό κρεβάτι μεταφέρθηκε με ειδικό γερανοφόρο από τον εξώστη του κτηρίου.

Σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση του προσωπικού της Πυροσβεστικής Yπηρεσίας Ναυπάκτου στην εφαρμογή του σχεδιασμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, με τη συνδρομή εμπλεκόμενων αρχών, υπηρεσιών και φορέων.

Την εποπτεία της άσκησης είχε ο Συντονιστής Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, υποστράτηγος Νικόλαος Ρουμελιώτης.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στην «Γ», η άσκηση σκέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχούς εκπαίδευσης του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στην βελτίωση της συνεργασίας των φορέων πολιτικής προστασίας.

«Μέλημά μας είναι η ετοιμότητα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της περιοχής μας σε περίπτωση που εκδηλωθούν φυσικές καταστροφές και στην συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες ώστε να ανταποκριθούμε άμεσα σε περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής με στόχο να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές που τυχόν τεθούν σε κίνδυνο» επεσήμανε ο κ. Ρουμελιώτης.

Αξίζει να αναφερθεί πως η άσκηση σχεδιάστηκε με απόλυτη ακρίβεια και πραγματοποιήθηκε κάτω από πραγματικές συνθήκες, υπό τον συντονισμό του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου, επιπυραγού Αθανάσιου Χριστοβασίλη και με τη συμμετοχή του συνόλου του προσωπικού της υπηρεσίας και με τη συνδρομή κλιμακίου της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας και συγκεκριμένα της Κυνοφιλικής Ομάδας με τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Το «παρών» έδωσαν ο Περιφερειακός Διοικητής Δυτικής Ελλάδας Χριστόφορος Μπόκας, αξιωματικοί της Π.Υ. της περιοχής, εκπρόσωποι του Δήμου Ναυπάκτου και Δωρίδος, του ΠΕΚΕ Δυτ. Ελλάδος, της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδος, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδος, το ΑΤ Ευπαλίου, του ΕΚΑΒ κα Εθελοντικές ομάδες κτλ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την άσκηση παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδος Παναγιώτης Ζέτος και οι αντιδήμαρχοι Δημήτριος Καραχάλιος, Ευστάθιος Ανδρέου, Γιάννης Μπαρμούτης, καθώς επίσης μαθητές από τα σχολεία της περιοχής, οι οποίοι παρακολουθούσαν την «επιχείρηση» διάσωσης μετά την ισχυρότατη σεισμική δόνηση και συνεχάρησαν τους πυροσβέστες για το έργο τους.

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement