Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: H Ελλάδα έχει «ψηλώσει» πολύ

Published

on

 

 

Αν το καλοσκεφθούμε, τα τελευταία 2-3 χρόνια, αν και εν μέσω πανδημίας αλλά και σε ενισχυμένη εποπτεία (εσχάτως και στη δίνη της ακρίβειας και της ενεργειακής ανασφάλειας), η Ελλάδα κάθε άλλο παρά «μικρή» ή «αδύναμη» δείχνει στο εξωτερικό.

Αρχικά, ήρθε το «στοπ» των παράνομων μεταναστών στον Έβρο, μετά οι κινήσεις για την ΑΟΖ και οι ηχηρές διπλωματικές «απαντήσεις» της Αθήνας στην προσπάθεια διαμόρφωσης τετελεσμένων από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Και αργότερα, ήρθε η ελληνογαλλική συμφωνία, ήρθαν τα Rafale, ήρθε η Ελληνοαμερικανική συμφωνία, θα έρθουν τα F35 και οι Belhara, ενώ όπως ανακοίνωσε και η Ούρσουλα (φον ντερ Λάιεν) χθες, η Ελλάδα θα αποκτήσει και νέους σταθμούς LNG για να ενισχύσει την ευρωπαϊκή θωράκιση της Ευρώπης σε καύσιμα.

Με λίγα λόγια, η Ελλάδα μοιάζει σαν να έχει βγει από τις στάχτες των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης και σαν τον μυθικό Φοίνικα, έχει ανοίξει τα φτερά της και πραγματοποιεί… υπερηχητικές πτήσεις.

Στον αντίποδα, τίποτα δεν φαίνεται να «βγαίνει» στην Τουρκία και στον Ερντογάν. Απομακρύνεται από την Ευρώπη λόγω του «ανατολίτικου παζαριού» που πάντοτε κάνει, απομακρύνθηκε και από τις ΗΠΑ μετά την εκλογή Μπάϊντεν, έχασε τα F35 και όχι μόνο δεν μπορεί να αξιοποιήσει τον ρόλο του ως «επιτήδειου ουδέτερου» στην κρίση της Ουκρανίας, αλλά βλέπει να του έρχονται απανωτά τα διλήμματα, ακόμα και εντός ΝΑΤΟ εσχάτως.

Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, αλλά και με την τουρκική οικονομία να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και τις εκλογές να είναι στον ορατό ορίζοντα, ο Ερντογάν φαίνεται πως επέλεξε να φτάσει στα άκρα τη λεκτική αντιπαράθεση, βάζοντας ευθέως στο στόχαστρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν ήταν… ξέσπασμα. Διαφωνούμε με όσους υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας απλά «ξέφυγε». Είναι ένας πολύπειρος πολιτικός και δεν «ξεφεύγει». Απλά, εκτιμά ότι θα κερδίσει κάποιους πόντους στο εσωτερικό ακροατήριο. Και ίσως έτσι να είναι. Από την άλλη όμως, κάνει και ένα μεγάλο δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και όχι μόνο γιατί και οι Έλληνες στοιχίζονται γύρω από τον ηγέτη τους, αλλά γιατί και ο υπόλοιπος κόσμος αντιλαμβάνεται τη… διαφορά επιπέδου. Η Ελλάδα έχει «ψηλώσει» πολύ. Η Τουρκία «κονταίνει». Έτσι, ακόμα και αν η ηγεσία της Τουρκίας θελήσει να επιχειρήσει κάτι πιο παράτολμο, δεν θα έχει πλέον απέναντί της μόνο την Ελλάδα…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement