Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αχαϊκή Τράπεζα: Παραπομπή σε δίκη για 87-Εκδόθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών

Published

on

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών παραπέμπονται βάσει βουλεύματος που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών 87 άτομα για την πολύκροτη υπόθεση της Αχαϊκής Τράπεζας.

Όπως αποκλειστικά έγραψε χθες η «Γ», εκδόθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πατρών, το οποίο συνεδρίασε στις 11 Νοεμβρίου 2020, σηματοδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις καθώς φαίνεται να υιοθετεί την εισαγγελική πρόταση αποδίδοντας στους εμπλεκόμενους την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος με διαφοροποίηση στη συμμετοχή της πράξης του καθενός από τους κατηγορούμενους (ηθική αυτουργία, συναυτουργία, συνέργεια σε απιστία).
Στο βούλευμα των 2.476 σελίδων εξειδικεύονται οι κατηγορίες για κάθε έναν από τους 87 εμπλεκόμενους, ανάμεσά τους 16 άτομα τα οποία είχαν διατελέσει μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και των Ελεγκτικών Επιτροπών, πάνω από 40 πρώην υπάλληλοι της Τράπεζας και δανειολήπτες.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών προχωρά στην εκτέλεση της επίδοσης του βουλεύματος σε όλους τους εμπλεκόμενους, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει μερικές ημέρες.

Αφότου παραληφθεί, οι εμπλεκόμενοι θα απευθυνθούν στους νομικούς τους συμβούλους προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, δεδομένου ότι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν έφεση.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η προθεσμία για να υποβληθεί έφεση εάν συντρέχουν συγκεκριμένοι νομικοί λόγοι είναι εντός 10ήμερου από την κοινοποίηση του βουλεύματος. Ωστόσο, επειδή διανύουμε περίοδο πανδημίας και έχει ανασταλλεί η λειτουργία των Δικαστηρίων μετατίθεται όλες οι προθεσμίες για νομικές ενέργειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ», ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους προσανατολίζονται στην άσκηση έφεσης κατά του βουλεύματος με το σκεπτικό της νομικής ακυρότητας διότι δεν προσδιορίζεται επακριβώς το ύψος της ζημίας που φέρεται να υπέστη η Τράπεζα, όπως απαιτεί ο νέος Ποινικός Κώδικας. Στο βούλευμα του Συμβουλίου προσδιρίζεται η ζημία που υπέστη η τράπεζα πως ξεπερνά το ποσό των 12.

Εάν ασκηθεί έφεση κατά του βουλεύματος από πλευράς μέρους των εμπλεκομένων η υπόθεση να εξεταστεί από το Συμβούλιο Εφετών Πατρών προκειμένου να διερευνηθεί εκ νέου. Υπάρχει η δυνατότητα εκ του νόμου ακόμα και για αναίρεση στον Αρειο Πάγο. Αφότου τελεσιδικήσουν οι όποιες νομικές ενέργειες θα γίνει ο προσδιορισμός της δίκης και η υπόθεση θα φθάσει στο ακροατήριο.

ΑΠΙΣΤΙΑ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι για τα εξής αδικήματα:

1) Απιστία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, στην οποία η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ

2) Ηθική αυτουργία σε απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με περιουσιακή ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, τελεσθείσα και με παραλείψεις, και

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Υπενθυμίζουμε ότι αντίστοιχη ήταν και η Εισαγγελική πρόταση που είχε κατατεθεί τον περασμένο Μάιο στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πατρών. Ο Εισαγγελέας είχε προτείνει να παραπεμφθούν στο ακροατήριο για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατ’ εξακολούθηση και από κοινού με προκληθείσα ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, οι 88 από το σύνολο των 91 που περιλαμβάνονταν στο αρχικό κατηγορητήριο (για τους δύο πρότεινε την παύση της δίωξης λόγω παραγραφής και για τον τρίτο λόγω παραγραφής της απιστίας).

ΕΛΕΝΗ Α.ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΠΟ ΤΗ  ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ(11/12)

Ροή ειδήσεων

Advertisement