Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στο… «κόκκινο» οι αντιδράσεις για το Πράσινο Σημείο

Στις 7:30 μ.μ. η μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας δίπλα από το Κοιμητήριο Παραλίας

Published

on

 

 

 

 

Στο… πόδι βρίσκονται οι κάτοικοι της Παραλίας εξαιτίας της εγκατάστασης Πράσινου Σημείου σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους, στις συνοικίες Μουρτά και Χαραλαμποπούλου, δίπλα από το Κοιμητήριο της περιοχής.

Στο σημείο που το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας με ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε την εγκατάσταση του Πράσινου Σημείου οι κάτοικοι της περιοχής, σήμερα στις 7:30 το απόγευμα, θα στείλουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα αντίδρασης, μέσα από την προγραμματισμένη συγκέντρωση- διαμαρτυρίας με στόχο την ανατροπή της απόφασης.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, οι τοπικοί σύμβουλοι και οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν σήμερα το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού τους σε μια προσπάθεια να μην γίνει μετατραπεί ο χαρακτηρισμένος χώρος για πλατεία σε…σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, καθώς εκτιμούν πως έτσι θα μετατραπεί το Πράσινο Σημείο.

«Η Δημοτική Αρχή συνεχίζοντας την ίδια τακτική των παλαιότερων δημοτικών αρχών επιχειρεί να στήσει άλλη μια οχλητική εγκατάσταση στον χώρο της κοινότητάς μας» αναφέρουν οι κάτοικοι και όλη η Παραλία έχει γεμίσει με αφίσες για την σημερινή κινητοποίηση.
Στόχος των διοργανωτών είναι να ακυρωθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να μην προχωρήσει ο Δήμος στην εγκατάσταση
κεντρικού πράσινου σημείου σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια, την παιδική χαρά, το 3ο νηπιαγωγείο αλλά και το κοιμητήριο της περιοχής.

«Καλούμε τον Δήμο να πάρει πίσω την απόφασή του που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και την αξία της ιδιοκτησίας μας» αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι σήμερα είναι αποφασισμένοι να λάβουν αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις

Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι, καυτηριάζουν το γεγονός ότι στην Παραλία δεν έχει κανένα έργο παρά μόνον επιλέγεται για οχλητικές εγκαταστάσεις όπως επέκταση του Βιολογικού, Πράσινο Σημείο κ.α.

«Επιτέλους, να αφήσουν ήσυχη την Παραλία, φθάνει πια η υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Βιολογικός Καθαρισμός, ρυμοτομικό σχέδιο 25 χρόνια στις καλένδες με δεσμευμένες τις περιουσίες μας, δύο χείμαρροι που κάθε χειμώνα πλημμυρίζουν, οι παραλίες μας βυθίζονται, οι ακτές μας έχουν μετατραπεί σε χωματερή και δεν γίνεται κανένα έργο στον τόπο μας. Ο Δήμος δεν χρηματοδοτεί ούτε έργα, ούτε δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού. Εδώ και 10 χρόνια η Παραλία έχει εγκαταλειφθεί, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για ένα έργο στην Παραλία, συνεπώς την έχει επιλέξει ο Δήμος για αποθήκη της Πάτρας» αναφέρει ο τοπικός σύμβουλος Παναγιώτης Ψυχογιόπουλος.

Κρίσιμης σημασίας τη συμμετοχή των πολιτών στην αποψινή συγκέντρωση στην διάρκεια της οποίας θα ληφθούν αποφάσεις χαρακτηρίζει ο τοπικός σύμβουλος Ζαφειρόπουλος διαμηνύοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε πίσω».

Για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων κάνει λόγο η τοπική σύμβουλος Αγγελική Φωτοπούλου, η οποία δηλώνει πως η Παραλία περιμένει από τον Δήμαρχο να ακούσει την κραυγή αγωνίας των κατοίκων και να δώσει λύση.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: «ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ»
Ανυποχώρητος είναι ο Δήμος Πατρέων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες επιμένει πως το Πράσινο Σημείο δεν σημαίνει Σταθμό Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των κατοίκων αλλά και τους φόβους τους για υποβάθμιση της περιοχής τους.

O αντιδήμαρχος Έργων Χρήστος Κορδάς ερωτηθείς από την «Γ» αναφέρει πως το έργο ψηφίστηκε ομόφωνα από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας και σε καμία περίπτωση δεν θα υποβαθμίσει την περιοχή της Παραλίας. «Το έργο αυτό προωθεί την ανακύκλωση των υλικών και κάθε άλλο παρά υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων θα επιφέρει» σημειώνει, τονίζοντας πως αντίστοιχα Πράσινα Σημεία υπάρχουν σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα, σε προσβάσιμα μέρη, δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες να ενισχύσουν τον τομέα της ανακύκλωσης.

Μάλιστα, κύκλοι της Δημοτικής Αρχής δηλώνουν πως ο σχεδιασμός του δήμου πάνω στο θέμα δεν αλλάζει, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και των συλλόγων της Παραλίας.

Τι είναι όμως τα Πράσινα σημεία που έχουν ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των κατοίκων της Παραλίας; «Πρόκειται για περιφραγμένους χώρους που λειτουργούν με όλους τους κανόνες και τις συνθήκες ασφαλείας στους οποίους δίνεται η δυνατότητα διαχώρισης όλων ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και των κλαδιών, των δέντρων και των απορριμμάτων πρασίνου» όπως είχε αναφέρει στην εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Ασπράγκαθος. Ο ίδιος επιμένει πως πρόκειται για χώρους συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών και σε καμία περίπτωση για χώρους επεξεργασίας αυτών, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής.

«Τα πράσινα σημεία δεν υποβαθμίζουν, αλλά αναβαθμίζουν την κάθε περιοχή, δίνοντας την δυνατότητα στους δημότες να πηγαίνουν εκεί τα ανακυκλώσιμα υλικά τους και όχι να τα αφήνουν δίπλα στους κάδους όπως βλέπουμε σε διάφορες περιοχές της Πάτρας. Άρα το πράσινο σημείο στην Παραλία θα συμβάλει στην ανάδειξη της αισθητικής περιοχής», επισημαίνει ο κ.  Ασπράγκαθος, τονίζοντας πως ο χώρος αυτός εκτός από περιφραγμένος, με τον αντίστοιχο εξοπλισμό για πυρασφάλεια και όλες τις συνθήκες προστασίας, θα έχει και το ανάλογο προσωπικό για την εξυπηρέτηση του κόσμου και την τακτοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών.

 

 

 

Αλ. Χρυσανθακόπουλος: «Οι δημότες της Παραλίας έχουν δίκιο!»

Στο πλευρό των δημοτών της Δημοτικής Κοινότητας Παραλίας τάσσεται ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα Διεθνής Σύγχρονη Πόλη» Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος.

Ειδικότερα, ανέφερε τα εξής: «Πράσινο σημείο σημαίνει νέος σταθμός ανακύκλωσης! Η δημοτική αρχή του βλέποντας και κάνοντας προχωρεί σε ένα ακόμη λάθος! Ο κ Πελετίδης και ο κ. Αλεξόπουλος (ΣΥΔΙΣΑ) έχουν συμφωνήσει; Η επιλογή των πράσινων σημείων διαλογής ανακυκλώσιμων αστικών αποβλήτων αφορά τα τοπικά σχέδια διαλογής απορριμμάτων. Στο «Πράσινο Σημείο», θα συγκεντρώνονται 990 tn/yr από ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας, ογκώδη απόβλητα, καθώς και σημαντικές ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών από λοιπά ρεύματα εναλλακτικής διαχείρισης. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν τον πρώτο λόγο!»

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement