Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Παραδοχή και προμήνυμα ραγδαίων εξελίξεων

Published

on

 

 

Με μια δήλωση που δεν επιδέχεται διαστρεβλώσεων και παρερμηνειών, ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι δεν γνώριζε πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι αν είχε ενημερωθεί σχετικά δεν θα το επέτρεπε.

Αναγνωρίζοντας ότι επρόκειτο λάθος που δεν έπρεπε να συμβεί, εξήγγειλε μια σειρά αλλαγών, που στοχεύουν στη διαφάνεια ως προς τη δράση των μυστικών υπηρεσιών μας χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους. Κι αυτό είναι πλέον το πρώτιστο ζητούμενο.

Ωστόσο, παράλληλα είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί το κύρος της ΕΥΠ, η οποία στο παρελθόν (ως ΚΥΠ) είχε ταυτιστεί στη συλλογική συνείδηση με τον βραχίονα παρακρατικών μεθοδεύσεων και δράσεων. Διότι, αναμφίβολα, η αποκάλυψη για την παρακολούθηση του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ προκάλεσε σε πολίτες ανάλογους συνειρμούς.

Όμως, η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η προδικτατορική Ελλάδα. Είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, μία εκ των οποίων ξεκινάει από σήμερα με τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτός από την αδήριτη αναγκαιότητα για τη διαφύλαξη του κύρους της, ας συνειδητοποιήσουμε ότι ο ρόλος της ΕΥΠ είναι κρίσιμος και καθοριστικός για την εθνική ασφάλεια.

Επομένως, η επιπλέον θωράκιση της, οι αλλαγές στη δομή της και η προσαρμογή της σε ένα πιο αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργίας είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για την ενίσχυση της αποστολής της, όπως επεσήμανε κατηγορηματικά και ο πρωθυπουργός, προτείνοντας τέσσερα πεδία για αλλαγές.

Οι νόμιμες επισυνδέσεις είναι μέρος της δουλειάς της, αλλά όχι για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων και πολιτών, που δεν υπονομεύουν τη χώρα.

«Ανορθογραφία», λοιπόν, μια «μουντζούρα» στο σημαντικό έργο της αυτό που συνέβη; Ας το δεχθούμε, ας το ερμηνεύσουμε έτσι.

Όμως, επιβάλλεται να μην επαναληφθεί στο μέλλον, εάν θέλουμε να αποκτήσουμε ακόμη πιο στέρεους και ανθεκτικούς στον χρόνο δημοκρατικούς θεσμούς, όπως  κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας εμπράκτως με τα όσα έπραξε και είπε την ευθύνη.

Κατά τα λοιπά, αποδεχόμενη το σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η κυβέρνηση αποφάσισε το πρόωρο άνοιγμα της Βουλής, που συνιστά προπομπό ραγδαίων εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό.

Διότι, κατόπιν όλων αυτών, ποιος πλέον μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ακόμη και μέσα στο φθινόπωρο; Ούτως ή άλλως, ο πολύ δύσκολος χειμώνας που έρχεται «δεν βγαίνει» για την κυβέρνηση…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement