Connect with us

Αθλητισμός

Μ. Μάρκοβιτς: “Δεν διορθώνεις το λάθος, με άλλο…”

Published

on

Ο Μιχάλης Μάρκοβιτς είναι ίσως ο μοναδικός αθλητής που για πολλά χρόνια κατάφερε να συνδυάσει να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο σε πόλο και σε χάντμπολ. Η αγάπη του για τον αθλητισμό ωστόσο δεν του επέτρεψε να αποχωρήσει από τα αθλητικά δρώμενα και πλέον ασχολείται με τη διαιτησία στο πόλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σαν αθλητής ο Μάρκοβιτς στην πισίνα έχει φορέσει το σκουφάκι του ΝΟΠ, της ΝΕΠ, του ΟΠΑΘΑ και του Νηρέα όλων δηλαδή των πατρινών ομάδων, ενώ στο χάντμπολ έχει φορέσει τη φανέλα της Ακαδημίας των σπορ.

Σαν διαιτητής έχει σφυρίξει όλες τις κατηγορίες στην Ελλάδα, ενώ εδώ και μερικούς μήνες είναι πλέον και διεθνής, αφού παρακολούθησε με επιτυχία το σεμινάριο της LEN, ενώ τη νέα χρόνια θα παρακολουθήσει και το σεμινάριο της FINA για να μπορέσει μελλοντικά να αγωνισθεί σε αγώνες παγκοσμίου επιπέδου.

Ο Πατρινός διαιτητής μοιράζεται μαζί μας τις εμπειρίες του πλέον εκτός του νερού.

Τι σε έκανε να ασχοληθείς με τη διαιτησία;

Ξεκίνησα λόγω ηλικίας έχω υπάρξει αθλητής χάντμπολ και πόλο, αλλά κουράστηκα και αποφάσισα να βρω μια ασχολία με το πόλο για να είμαι στο χώρο και να μην κουράζομαι πάρα πολύ. Βρήκα τη λύση να υπηρετώ το πόλο από άλλο πόστο.

Γιατί επέλεξες το πολο και όχι το χαντμπολ;

Το χάντμπολ είναι πολύ πίσω, οι επιτυχίες του πόλο είναι εξαιρετικά πολλές σε σχέση με το χάντμπολ και ο …κλήρος έπεσε στο πόλο.

Καταλαβαίνεις τους αθλητές πλέον σαν διαιτητής;

Όταν ήμουν παίκτης δεν καταλάβαινα ποτέ τον διαιτητή, σαν διαιτητής όμως καταλαβαίνω τον παίκτη που έχει ένταση και πάθος. Αυτό με βοηθά να μην είμαι τόσο αυστηρός, αλλά πολλές φορές χρειάζεται για να έχει καλή έκβαση ο αγώνας.

Έχεις βγει ποτέ εκτός εαυτού;

Επειδή είμαστε άνθρωποι έχω βγει πολλές φορές, αλλά την μετριάζω γιατί ο διαιτητής δεν είναι για να δικάσει και να δίνει κάρτες. Πρέπει να μετριάζει το θυμό του, αλλά πάντα η ένταση και το πάθος μπορεί να προκαλέσει μία λάθος απόφαση.

Στην Ελλάδα το πόλο είναι σε υψηλό επίπεδο, στην Πάτρα σε τι επίπεδο βρισκόμαστε;

Στην Πάτρα έχουμε μείνει αρκετά πίσω. Έχουμε μείνει πίσω σε συμμετοχή των ομάδων μας στις μεγάλες κατηγορίες, σε προπονήσεις, ακόμη και σε παιδεία. Η αλήθεια είναι όμως ότι φέτος έχουν γίνει κάποιες κινήσεις με την έλευση αξιόλογων προπονητών, όπως των Λαζαρίδη και Κραβαρίτη, καθώς και την παρουσία του Λυκούδη προκειμένου να αλλάξει όλο αυτό.

Τι εννοείς σε παιδεία;

Πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι πάνω από όλα οι αθλητές πρέπει να είναι σοβαροί με καλή συμπεριφορά. Να υπάρχει σεβασμός στους διαιτητές, στην κοινωνία, στην πισίνα και στους συναθλητές. Ξαφνικά βλέπεις αθλητές που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα. Σε όλα στη ζωή θέλει κάτω το κεφάλι και με σκληρή δουλειά και βήμα – βήμα να προχωράς.

Σε αγχώνει μία κερκίδα γεμάτη κόσμο;

Αυτό το άγχος με τα παιχνίδια φεύγει και μπορώ να συνηθίζω τον κόσμο.  Προσπαθώ να νομίζω ότι παίζω σε άδειο κολυμβητήριο. Δεν κοιτάζω κερκίδα κοιτάω μόνο το παιχνίδι.

Διορθώνεις ένα λάθος σφύριγμα με ένα άλλο σφύριγμα;

Λάθη κάνουμε όλοι δεν υπάρχει όμως χειρότερο ένα λάθος να το διορθώσεις με άλλο λάθος. Δεν υπάρχει αλάνθαστος όταν γίνεται παραμένει λάθος. Σκοπός είναι να το καταλαβαίνεις και να προσπαθείς να μην το ξανακάνεις στο επόμενο παιχνίδι.

Με τι μπορεί να εκνευριστείς σε έναν αγώνα;

Με εκνευρίζει οι αθλητές να μην σέβονται τον αγώνα, όλη η διάρκεια μιας αναμέτρησης είναι μία ώρα και δέκα λεπτά όπου πρέπει όλοι να είμαστε σοβαροί και συγκεντρωμένοι σε αυτή. Δεν μπορεί ένας αθλητής να είναι ούτε εριστικός και ούτε με κοροϊδίες, ειδικά στους πανηγυρισμούς. Σαν παίκτης ήμουν παθιασμένος, αλλά πάντα σεβόμουν το άθλημα και τον αγώνα. Μικρότερος ήμουν λίγο γκρινιάρης, αλλά κατάλαβα με το καιρό ότι δεν ήταν όμορφο.

Τι έχεις κερδίσει από τον αθλητισμό;

Είναι αμέτρητα αυτά που έχω κερδίσει. Είναι οι παρέες, κοινωνικοποίηση μένεις μακριά από κακές συνήθειες. παραμένεις ένα αθλητικός άνθρωπος, γνωρίζεις κόσμο γενικά είναι πάρα πολλά τα καλά του αθλητισμού.

Η Πάτρα έχει παράδοση με τους διαιτητές (Βασιλείου, Κουρέτα και Μοίραλη) υπάρχει συνεργασία μεταξύ σας;

Εμείς οι πιο νέοι όπως εγώ και ο Κώστας Βασιλείου και ο νεαρός ο  Παναγιώτης Μποσγανάς σίγουρα έχουμε σαν μέντορες μας, τους Μιχάλη Κουρέτα, Νίκο Βασιλείου και Ανδρέα Μοίραλη. Με αυτούς μεγαλώσαμε, συνεργαζόμαστε και μας συμβουλεύουν και ευελπιστούμε εμείς να συνεχίσουμε την πορεία τους.

Ξεχωρίζεις κάποιος παιχνίδι από αυτά που έχεις σφυρίξει μέχρι τώρα;

Όλα τα παιχνίδια είναι συναρπαστικά, αλλά η αίγλη της Α1 ανδρών και μετά των γυναικών είναι άλλη αίσθηση. Ένα πολύ υψηλού επιπέδου ήταν πέρυσι το παιχνίδι Παναθηναϊκός – Βουλιαγμένη, καθώς και το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, στα οποία ήμουν μαζί με έναν από τους καλύτερους διαιτητές στην Ελλάδα τον Γιώργο Σταυρίδη. Αυτοί οι αγώνες αποτελούν μεγάλο σχολείο για μένα. Επίσης πολύ όμορφα ήταν και τα παιχνίδια στο εξωτερικό όπου έπαιξα στη Βαρκελώνη για να πάρω τον τίτλο του διεθνή διαιτητή.

 

ΑΜΑΛΙΑ ΛΑΛΙΩΤΗ

Ροή ειδήσεων

Advertisement