Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ο «προβληματικός» γείτονας

Published

on

 

Τόνοι μελανιού (λέμε τώρα) έχουν χυθεί στον δυτικό κόσμο το τελευταίο διάστημα σε σχέση με την Τουρκία του Ερντογάν. Αναλύσεις επί αναλύσεων και απόψεις επί απόψεων.

Σε εκείνο που συμφωνούν όλοι οι αναλυτές πάντως είναι ότι ο Ερντογάν… θέλει πάση θυσία να κερδίσει τις εκλογές και ότι, αυτή είναι η πραγματική αιτία πίσω από όλα τα καμώματά του.

Αν έτσι είναι λοιπόν, τότε μόνο μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα ξέρουν όλοι με ποιόν έχουν πραγματικά να κάνουν και αν η Τουρκία του Ερντογάν απομακρύνεται από τον «δυτικό κόσμο» ή όχι.

Βέβαια, πολλοί στη Δύση δεν ξέρουν και δεν μπορούν να κατανοήσουν την Τουρκία, όπως εμείς εδώ στην Ελλάδα. Και τι είναι η Τουρκία; Μία μεγάλη, πλην όμως αντιφατική χώρα. Μία χώρα που με το ένα πόδι πατάει στη Δύση και στο κοσμικό κράτος και με το άλλο, στην Ανατολή… της μπούργκας και του φονταμενταλισμού.

Η Τουρκία δεν ενσωματώθηκε ποτέ πλήρως στον δυτικό κόσμο. Φόρεσε έναν μανδύα δυτικής απόχρωσης για να μπει στον κόσμο των «νικητών» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και κάτω από αυτόν τον μανδύα, οι ακραίες ισλαμιστικές απόψεις και ο νεοθωμανισμός, πάντοτε έβρισκαν έδαφος να καλλιεργούνται. Έτσι, έχουμε από τη μία πλευρά την «δυτική Τουρκία», που είναι η χώρα των μεγάλων επιχειρηματιών και των πιο καλλιεργημένων ανθρώπων, ενώ από την άλλη πλευρά, έχουμε και την «ανατολική Τουρκία», των ανθρώπων που ακόμα πιστεύουν σε σουλτάνους και που λόγω χαμηλού βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου, χειραγωγούνται πιο εύκολα από τους ακραίους κύκλους.

Στην Ελλάδα, για πολλά χρόνια, πιστεύουμε ότι το δικό μας συμφέρον είναι η Τουρκία να εξελιχθεί σε μία «δυτική δύναμη». Δεν είναι λάθος η άποψη, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ και μάλλον δεν θα συμβεί. Γι’ αυτό, ακόμα και αν ο Ενρτογάν θελήσει, πραγματικά να αποκοπεί από τη Δύση, ούτε κρύο, ούτε ζέστη για εμάς. Έτσι κι αλλιώς, πάντα θα έχουμε δίπλα μας έναν «προβληματικό» γείτονα…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement