Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε έθιμα…»- Εκ των εμπνευστών της νεοσύστατης ομάδας «ΣΦήγΚΕΣ» η Βικτωρία Αγγελοπούλου μιλά στη «Γ»

Published

on

 

 

 

Ήρθαν για να… κεντρίσουν όχι μόνο το ενδιαφέρον του κοινού, αλλά και τους τοπικούς φορείς σε μία προσπάθεια ανάτασης και εξωστρέφειας της πολιτιστικής ζωής της Πάτρας. Οι «ΣΦήγΚΕΣ» είναι μία νεοσύστατη ομάδα που έχει την μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας και απαρτίζεται από ανθρώπους που χρόνια τώρα τους… καθοδηγεί η «τρέλα» και η αγάπη τους για την πόλη. Διαχειρίστρια της ομάδας είναι η γνωστή Πατρινή συμβολαιογράφος, πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού και συγγραφέας, Βικτωρία Αγγελοπούλου η οποία με αφορμή την εκδήλωση «Πανσέληνος των Λουλουδιών» που θα πραγματοποιηθεί αύριο και το Σάββατο μίλησε στη «Γ» για τις «ΣΦήγΚΕΣ», για τα έθιμα που επιδιώκουν να δημιουργήσουν, αλλά και για την ανάγκη να αναστραφεί το κλίμα πολιτιστικής υποβάθμισης.

 

 

ΕΡ.: Οι ΣΦήγΚΕΣ «ξανακεντρίζουν» το ενδιαφέρον μας με μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Τι ακριβώς θα παρουσιάσετε;

 

Τηρώντας τα πρωτόκολλα του covid 19, θα περιφέρουμε μόνοι μας χωρίς μηχανικά μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, μία άνθινη κατασκευή – άρμα,  που επιμελούνται ο γλύπτης Φώτης Στεργίου και ο ανθοδέτης  Γιώργος Σταυρόπουλος.

Θα μας πλαισιώνουν οι  «κρουστ.Α.λήτες» Νίκος Φορλίδας, Κώστας Κονδύλης, Γιώργος Μπαράκος και Άκης Χατζημικές.

 

ΕΡ.: Σκοπός σας η αναβίωση του εθίμου «Ανθεστήρια». Τι πρέπει να γνωρίζουν κυρίως, οι νέοι γι’ αυτό;

 

​Από την αρχαιότητα, η υποδοχή της Άνοιξης, δηλαδή της αναγέννησης της φύσης, γινόταν πανηγυρικά. Οι πρόγονοι μας, οργάνωναν γιορτές, με Άνθινα Άρματα που περιέφεραν στους δρόμους, στολισμένοι με λουλούδια χορεύοντας και τραγουδώντας.

Γράφει ο Θουκυδίδης: [2.15.4] ……… προς το νότιο μέρος, όπως ο ναός του Ολυμπίου Διός, του Πυθίου Απόλλωνος, της Γης, του Λιμναίου Διονύσου, όπου τον Ανθεστηριώνα μήνα, στη δωδεκάτη μέρα του εορτάζονται τα αρχαιότερα Διονύσια. Την παράδοση αυτή την διατηρούν έως σήμερα οι Ίωνες που κατάγονται από τους Αθηναίους. Στην ίδια περιοχή είναι άλλωστε χτισμένοι και άλλοι αρχαίοι ναοί.

​Αυτό το έθιμο πέρασε στους μεταγενέστερους χρόνους σαν γιορτή των λουλουδιών, στην οποία οι ανθοδέτες και ανθοπώλες κατασκεύαζαν άνθινα άρματα και οργάνωναν παρέλαση στους δρόμους. Στην Πάτρα, τούτο το έθιμο πέρασε στο Καρναβάλι όπου ντόπιοι και επισκέπτες περίμεναν με χαρά να θαυμάσουν τις άνθινες κατασκευές του πρωτοπόρου στο είδος κ. Μαρούδα.

​Δυστυχώς, η ταχύτητα, το εύκολο, το φτηνό και το πρόχειρο της νοοτροπίας των τελευταίων χρόνων, η ανυπαρξία στήριξης της συντεχνίας των ανθοπαραγωγών και ανθοδετών  από το Δήμο και τους άλλους φορείς της πόλης, οδήγησε την εκδήλωση στην «πανήγυρη» των Υψηλών Αλωνίων!

​Φυσικά η κατασκευή ενός άνθινου άρματος έχει μεγάλο κόστος, και θεωρούμε υποχρέωση μας να ευχαριστήσουμε για μια φορά ακόμα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, για την χορηγία τους στην αγορά των λουλουδιών της κατασκευής.

 

ΕΡ.: Φαίνεται πως στο πέρασμα των χρόνων η Πάτρα έχει «ξεχάσει» εκδηλώσεις και έθιμα που ήταν συνυφασμένα με την κοινωνική, αλλά και οικονομική ζωή

 

Έχετε απόλυτο δίκιο. Πιστεύω πως είναι και αυτό μία από τις αιτίες της πολιτισμικής και οικονομικής υποβάθμισης της πόλης μας.  Γι αυτό, βασικός μας στόχος, όπως και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις που προτείνουμε να οργανώσουμε, δεν είναι  μόνο η αναβίωση μιας γιορτής, αλλά η καθιέρωσή της, η δημιουργία εθίμου που σε βάθος χρόνου, θα γίνει πόλος έλξης επισκεπτών συμβάλλοντας στην πολιτιστική και επιχειρηματική ανάπτυξη της πόλης μας.

 

ΕΡ.: Κοιτώντας στο παρελθόν μπορούμε να επενδύσουμε στο μέλλον; Ποιοι είναι οι στόχοι σας και τι άλλο ετοιμάζετε;

Μόνο κοιτάζοντας πίσω και αναγνωρίζοντας τα σωστά και τα λάθη, μπορείς να πας μπροστά.  Αν περιφρονείς το ιστορικό παρελθόν σου, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου σου, θα σε καταπιεί και θα σε αφανίσει η βιομηχανοποιημένη και τώρα ηλεκτρονική «πρόοδος». Θα σε συμπαρασύρει σ’ ένα ουτοπιστικό, ανύπαρκτο, αιωρούμενο,  υποκειμενικό  αναληθές «σύμπαν».

Οι ΣΦήγΚΕΣ δεν είμαστε εραστές του «πάλαι ποτέ», απλά πιστεύουμε πως πρέπει να κρατήσουμε με νυχιά και με δόντια την ιδιάζουσα προσωπικότητα της Δυτικής Ελλάδας  που είναι μείγμα Ανατολής και Δύσης, παλιού κρασιού και νέου.

Η Πάτρα είναι πύλη της Δύσης, πρέπει όμως και να το αποδείξει έμπρακτα. Σαν ΣΦήγΚΕΣ, έχουμε πολλές ιδέες και προτάσεις να καταθέσουμε. Αλλά θέλουμε χείρα βοήθειας από τους τοπικούς φορείς, οργανισμούς και παράγοντες. Εμείς, είμαστε οι εργάτες, τα εργαλεία, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, να εκμεταλλευτούν  οι ταγοί αυτής της πόλης για τη δημιουργία τέτοιων δυνατών εκδηλώσεων, που σε λίγα χρόνια θα προσελκύσουν πανελλήνιο και γιατί όχι Πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον.

 

ΕΡ.: Ο κορωνοϊός ανέβαλε και τα δικά σας σχέδια. Τώρα που επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα να περιμένουμε περισσότερες δράσεις;

 

Στόχος είναι να οργανώσουμε 3-4 βασικές εκδηλώσεις που θα στηρίξουν οι φορείς της πόλης μας για να γίνουν έθιμα, και ταυτόχρονα να δώσουμε χείρα βοηθείας όπου και όταν μας ζητηθεί.

Για το Σεπτέμβριο προτείνουμε την εκδήλωση «ΠΑΡΑ ΘΙΝ ΑΛΟΣ –Γιορτές της θάλασσας» που ευελπιστούμε να πραγματοποιήσουμε με την βοήθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Πατρέων, του Επιμελητηρίου Αχαΐας, του ΟΛΠΑ και του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών και φυσικά, με επιχορηγήσεις επιχειρηματιών της πόλης μας.

Μέσα από την εκδήλωση αυτή, θέλουμε να αναδείξουμε και την αξία της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, γι αυτό θα συνεργαστούμε με την Ορχήστρα Νυκτών εγχόρδων της Πολυφωνικής χορωδίας Πατρών, τις  Χορωδίες  του «ΟΡΦΕΑ» και της Κοινοτοπίας και με άλλα τοπικά μουσικά σύνολα.

Προτείνουμε να πραγματοποιηθεί πέριξ και επί του μόλου της Αγίου Νικολάου  το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021.

Θα ήθελα να τονίσω επίσης, πως οι «ΣΦήγΚΕΣ» είμαστε Αστική μη Κερδοσκοπική εταιρεία. Κανείς από την ομάδα μας δεν αμείβεται για την δουλειά που προσφέρει. Όλοι δουλεύουμε αφιλοκερδώς, υπηρετώντας την «τρέλα μας» για την γενέτειρα μας  και συμπληρώνοντας από την «τσέπη μας» μέρος των εξόδων.

Οι διαδρομές της άνθινης κατασκευής είναι:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ ώρα 19.00

ΙΙΙ Ναυάρχων -Κορίνθου – Κολοκοτρώνη αριστερά- Μαιζώνος έως Πλατεία Γεωργίου (στάθμευση)- Μαιζώνος έως ΙΙΙ Ναυάρχων.

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ ώρα 11.00

Πλ. Υψηλών Αλωνιών- Γούναρη- Ρήγα Φεραίου –Γεροκωστοπούλου άνοδος- Πλατεία Γεωργίου (στάθμευση)- Γεροκωστοπούλου κάθοδος, Ρήγα Φεραίου- Αγίου Νικολάου στον πεζόδρομο (στάθμευση) -Κολοκοτρώνη.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement