Connect with us

Εκκλησιαστικά

«Να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα»

Έκκληση του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομου χθες από τον άμβωνα του νέου Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου

Published

on

Έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα για την προστασία από την λοιμική νόσο του κορωνοϊού που ταλανίζει όλο τον κόσμο, απηύθυνε χθες στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, τελώντας την θεία λειτουργία κε κλεισμένων των θυρών στον Ναό του Πολιούχου μας.

Ο κ. Χρυσόστομος συνεχάρη τις εθελόντριες νοσηλεύτριες από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, οι οποίες άφησαν τα σπίτια τους και πήγαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, στην Βόρεια Ελλάδα, η οποία δοκιμάζεται από την πανδημία.

Εξήρε επίσης το έργο των ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων μας, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ασθενείς που δοκιμάζονται από τον κορωνοϊού.

Ο Μητροπολίτης Πατρών τέλεσε χθες το πρωί τη θεία λειτουργία στον άδειο όπως επιβάλλεται από τα υγειονομικά μέτρα Ναό του Πολιούχου μας, η μνήμη του οποίου εορτάζεται την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΜΑΣ

Φέτος, ο εορτασμός θα είναι πρωτόγνωρος εφόσον – σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου – οι θείες ακολουθίες θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών στον νέο και παλιό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνον για την Πάτρα και την Αχαΐα αλλά και ολόκληρη τη χώρα.

Κάθε χρόνο, συρρέουν στην Πάτρα χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα για να τιμήσουν τον Πρωτόκλητο των Αποστόλων, Απόστολο Ανδρέα, ο οποίος βρήκε μαρτυρικό σταυρικό θάνατο στην Πάτρα.

Φέτος, οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές, διανύουμε περίοδο Lockdown με αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις, με αποτέλεσμα ο εορτασμός της μνήμης του πολιούχου και προστάτη μας να μην θυμίζει σε τίποτα με άλλες χρονιές.

«Να απαλλαγούμε από την απειλή του λοιμού»

 

Με ιερά κατάνυξη και ευφροσύνη πνευματική εορτάστηκε προχθές η μεγάλη θεομητορική ἑορτή τῶν Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου στην Πάτρα και στην Ιερά Μητρόπολη.

Ο Μητροπολίτης Πατρῶν κ. Χρυσόστομος τέλεσε την ιερά αγρυπνία στόν νέο Ἱερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, τηρουμένων των μέτρων, ένεκα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο τέλος της κατανυκτικής Θείας Λειτουργίας, αναφέρθηκε στη θεολογία της εορτής των Εισοδίων, ανέλυσε το κοντάκιον της εορτής, το οποίο χαρακτηρίζει την θεόπαιδα μαριάμ.

Ιδιαιτέρως σημείωσε το ότι η Μαριάμ εισερχομένη στον ναό και μάλιστα εις τα Άγια των Αγίων συνεισήγαγε και του Θεού την χάρη που σημαίνει ότι ως ηγιασμένη και τον Ναόν ηγίασε.

Ο Σεβασμιώτατος ανέπεμψε δέηση και παρεκάλεσε την Κυρία Θεοτόκο να μεσιτεύσει προς τον Υιόν και Θεόν Της, τον Κύριον ημών Ιησού Χριστό, να απαλλάξει την Πατρίδα μας και τον κόσμο όλο από την φοβερά του λοιμού απειλή.

Ειδικά, ευχήθηκε και παρακάλεσε υπέρ υγείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στον οποίο όπως είπε, «είμαστε όλοι κοντά Κλήρος και Λαός της Ελλάδος και όχι μόνο με τις προσευχές μας και την υϊική μας ἀγάπη».

«ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ ΟΛΩΝ»

Επίσης προσευχήθηκε και δέηση ανέπεμψε υπέρ υγείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων καί Πάσης Ἀλβανίας κ. Ἀναστασίου, ο οποίος ἀνεγέννησε ἐκ τῆς τέφρας, όπως είπε χαρακτηριστικά, την Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά και υπέρ υγείας όλων των κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία ή νοσούν εξ’ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Να προσευχηθούμε», τόνισε ο κ. Χρυσόστομος «για όλους τους αδελφούς, σέ ὃποιο μέρος τῆς γῆς καί ἂν εὑρίσκονται, ὃποιοι καί ἂν εἶναι νά τούς θεραπεύσῃ ὁ Κύριος καί νά ἐλεήσῃ τόν σύμπαντα κόσμο διά πρεσβειῶν τῆς Παναγίας μας».

Επίσης, μίλησε με λόγια συγκινητικά για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσηλευτικῶν ιδρυμάτων τῆς πατρίδος μας.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΑΙΟ

Τελειώνοντας ανεφέρθη στόν μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας Εἰρηναῖο, ὁ ὁποῖος ἐκοιμήθη ἐν Κυρίῳ σέ ἡλικία 90 ἐτῶν καί ὁ ὁποῖος εἶχε ἰδιαίτερο σύνδεσμο μέ τήν Πάτρα καί παλαιότερα ὡς Ἐπίσκοπος Niss και βεβαίως ως Πατριάρχης, ένεκα τῆς δραστηριότητος καί βοηθείας πού παρεῖχε καί παρέχει ὁ Πατραϊκός Λαός στόν ἀδελφό Ὀρθόδοξο Λαό τῆς Σερβίας μέσῳ τοῦ ἐν Πάτραις Συλλόγου Ἑλληνοσερβικῆς φιλίας, τοῦ ὁποίου Πρόεδρος εἶναι ὁ π. Ερμόλαος Μασσαράς.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement