Μαγειρική
Αγκινάρες στιφάδο
Υλικά (για 4 άτομα)
12 αγκινάρες φρέσκες, καθαρισμένες
χυμό από 1 λεμόνι
100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
300γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο, χωρίς φλούδα, ολόκληρα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
200ml κρασί κόκκινο ξηρό
500ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
1 κονσέρβα τοματάκια κονκασέ
1 ξυλάκι κανέλα
5 κόκκους μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο, κρύο, αλατισμένο νερό βάζετε τις αγκινάρες και το χυμό λεμονιού και τις βράζετε για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Τις ρίχνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια για στιφάδο, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για 4 λεπτά, να γυαλίσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό μέχρι να βγάλει το άρωμά του. Ρίχνετε τις στραγγισμένες αγκινάρες και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά. Σβήνετε με το κρασί και μαγειρεύετε για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Κατόπιν, ρίχνετε το ζωμό, τα τοματάκια, την κανέλα, το μπαχάρι, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Αφήνετε το φαγητό να πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε με καπάκι και σιγομαγειρεύετε για 45 λεπτά, μέχρι οι αγκινάρες και τα κρεμμυδάκια να μαλακώσουν. Δοκιμάζετε και προσθέτετε ανάλογο αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρετε το φαγητό αμέσως και συνοδεύετε με φέτα (αν δεν νηστεύετε) και χωριάτικο ψωμί.