Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Ρύζι με καλαμάρι και μύδια        

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4 καλαμάρια, ολόκληρα καθαρισμένα μαζί με το κεφάλι τους (περίπου 100 γρ. το καθένα)

400 γρ. μύδια μαζί με το κέλυφος, καθαρισμένα

250 γρ. ρύζι αρμπόριο

1 λίτρο ζωμός ψαριού

150 ml λευκό ξηρό κρασί

10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα για γαρνίρισμα

πράσινη πιπεριά, σε ροδέλες, για γαρνίρισμα

εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για το σοφρίτο

150 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες στην μέση, χωρίς σπόρους και φλούδες

2 σκελίδες σκόρδο

1 μέτριο λεμόνι, χυμός

2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

80 γρ. τομάτα, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια

Εκτέλεση:

Αχνίζετε τα μύδια και τα κρατάτε στη άκρη. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρετε τα καλαμάρια για 10 λεπτά και τα κρατάτε επίσης στην άκρη σκεπασμένα σε αλουμινόχαρτο. Καίτε σε τηγάνι χωρίς λάδι τις πιπεριές και τις τομάτες από όλες τις πλευρές. Αφού κρυώσουν τις χτυπάτε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσετε μια ομοιογενή παχύρρευστη σάλτσα. Αλατοπιπερώνετε και κρατάτε στην άκρη. Σε βαθύ τηγάνι σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο το ρύζι με το κρεμμύδι. Σβήνετε με το κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί. Ακολουθώντας την λογική του ριζότο ανακατεύετε συνεχώς και προσθέτετε σταδιακά τον ζωμό ψαριού μέχρι να μαγειρευτεί. Στη συνέχεια, προσθέτετε το σοφρίτο τομάτας και πιπεριάς. Ανακατεύετε μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά. Σερβίρετε σε βαθύ πιάτο το ρύζι τοποθετώντας από πάνω τα καλαμάρια και τα μύδια. Προσθέτετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γαρνίρετε με το δυόσμο και τις ελιές.

Μαγειρική

Μοσχαρίσια κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά από λάπα (το 20% του κιμά να είναι λίπος και να είναι περασμένο μία φορά από τη μηχανή. Έτσι τα κεφτεδάκια θα βγουν πιο αφράτα και ζουμερά)

100 γρ. ψωμί τοστ χωρίς την κόρα, τριμμένο

1 κουτ. γλυκού ξίδι

2 αυγά

1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο

1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο

1/2 ματσάκι δυόσμο, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα

1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού αποξηραμένη ρίγανη, τριμμένη

1 γεμάτη πρέζα ανθό αλατιού

1 πρέζα μαύρο πιπέρι

80 ml ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας νερό κρύο

πατάτες τηγανητές, για το σερβίρισμα

Για το τηγάνισμα

150 γρ. αλεύρι

 

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη μπασίνα ζυμώνετε καλά όλα τα υλικά και αφήνετε το μείγμα σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί και να βγουν όλες οι γεύσεις των υλικών. Ζεσταίνετε ένα τηγάνι γεμάτο κατά το 1/3 σε ύψος με ελαιόλαδο. Παράλληλα, πλάθετε κεφτέδες των 50 γρ., τους αλευρώνετε καλά, τινάζετε να φύγει το περιττό αλεύρι και τους τηγανίζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά γυρίζοντάς τους απ’ όλες τις πλευρές. Τους βάζετε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν τα λάδια τους.

Τους σερβίρετε με πατάτες τηγανητές και ιδανικά με ντοματοσαλάτα και φέτα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Μοσχαρίσια ταλιάτα με κόντρα μπριζόλα     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο

4 σπαράγια

1 σκελίδα σκόρδο

λίγο ελαιόλαδο

θυμάρι

αλάτι, πιπέρι

Οι συμβουλές του σεφ μας:

  • Για περισσότερο άρωμα, μπορείτε πριν ξαναγυρίσετε το κρέας να βάλετε στο σκεύος και μερικά κλωναράκια θυμαριού.
  • Δεν γυρίζετε το κρέας τακτικά γιατί με αυτόν τον τρόπο το «ταλαιπωρείτε» και χάνει μεγάλο μέρος από τους ζωμούς και συνεπώς από τη γεύση του.
  • Μπορείτε να κάνετε ταλιάτα και με άλλα κομμάτια κρέατος.

Εκτέλεση:

Πλένετε τα σπαράγγια και κόβετε το σκληρό μέρος τους. Τα ζεματίζετε για 30 δευτερόλεπτα σε βραστό νερό και τα βάζετε σε πιάτο να κρυώσουν. Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε ελάχιστο ελαιόλαδο, πιπέρι και αρκετό αλάτι. Μόλις το τηγάνι αρχίζει να «καπνίζει», χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο μισό και βάζετε το κρέας. Αλατοπιπερώνετε ξανά και ρίχνετε στο τηγάνι το χοντροκομμένο κρεμμύδι και ολόκληρη τη σκελίδα σκόρδο. Μόλις το κρέας κάνει μια ρόδινη κρούστα, το γυρίζετε και το ψήνετε και από την άλλη πλευρά. Αφαιρείτε το σκόρδο και ρίχνετε στο τηγάνι τα φυλλαράκια από το θυμάρι. Βάζετε και τα σπαράγγια πάνω από το κρέας για 1 λεπτό να ψηθούν μαζί και να τραβήξουν τους ζωμούς. Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, βγάζετε τα λαχανικά από το τηγάνι και τα βάζετε στην άκρη. Βγάζετε και το κομμάτι του κρέατος και το τοποθετείτε σε ξύλο. Το αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 7 λεπτά πριν το κόψετε. Ξεχωρίζετε το κρέας από το κόκκαλο και το κόβετε διαγώνια σε λεπτές φέτες. Αλατοπιπερώνετε. Σερβίρετε την ταλιάτα σε πιάτο και γαρνίρετε με τα σπαράγγια και το χοντροκομμένο κρεμμμύδι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Παστίτσιο με φύλλο         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το παστίτσιο:

5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

1 κιλό κιμά ανάμεικτο (½ χοιρινό + ½ μοσχαρίσιο)

2 κουτ. σούπας ουίσκι ή κονιάκ

400 γρ. φρέσκες ντομάτες τριμμένες ή κονκασέ

60 γρ. βούτυρο λιωμένο, για το φύλλο

9 λεπτά φύλλα κρούστας

1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την μπεσαμέλ:

100 γρ. βούτυρο

200 γρ. ηλιέλαιο

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 λίτρα γάλα φρέσκο, ζεστό

1 καλή πρέζα μοσχοκάρυδο

2 αυγά, σε κρόκους και ασπράδια

350 γρ. γραβιέρα, ψιλοτριμμένη

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα ψιλοκομμένα σε μπλεντερ. Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε για λίγα λεπτά. Σβήνετε με κονιάκ, προσθέτετε τις τομάτες, αλάτι, πιπέρι και αφήνετε τον κιμά σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το βούτυρο με το ηλιέλαιο και προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας με αυγοδάρτη. Μόλις το μείγμα πάρει ξανθό χρώμα, ρίχνετε σιγά-σιγά το γάλα (να είναι ζεστό) μέχρι να απορροφηθεί. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε να πήξει η κρέμα. Αποσύρετε από τη φωτιά και μετά από 1΄ προσθέτετε έναν-έναν τους κρόκους και 200 γρ. από το τυρί, ανακατεύοντας καλά. Αφήνετε στην άκρη. Βράζετε τα μακαρόνια με αλάτι και λίγο λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό για 10΄. Τα σουρώνετε και τα ανακατεύετε με τα ασπράδια των αυγών και με 50 γρ. γραβιέρας. Σε μεγάλη στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο στρώνετε 7 φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνετε ένα-ένα πριν τα στρώσετε, έπειτα τα μισά μακαρόνια, τον κιμά και τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τέλος, καλύπτετε με την μπεσαμέλ και με το υπόλοιπο τυρί. Τα φύλλα που εξέχουν τα φέρνετε προς τα μέσα ή τα κόβετε. Καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα ένα-ένα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 60΄. Βγάζετε από τον φούρνο, αφήνετε λίγο να κρυώσει, ξεφορμάρετε και το σερβίρετε σε μια μεγάλη στρογγυλή πιατέλα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα