Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Ρύζι με καλαμάρι και μύδια        

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4 καλαμάρια, ολόκληρα καθαρισμένα μαζί με το κεφάλι τους (περίπου 100 γρ. το καθένα)

400 γρ. μύδια μαζί με το κέλυφος, καθαρισμένα

250 γρ. ρύζι αρμπόριο

1 λίτρο ζωμός ψαριού

150 ml λευκό ξηρό κρασί

10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα για γαρνίρισμα

πράσινη πιπεριά, σε ροδέλες, για γαρνίρισμα

εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για το σοφρίτο

150 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες στην μέση, χωρίς σπόρους και φλούδες

2 σκελίδες σκόρδο

1 μέτριο λεμόνι, χυμός

2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

80 γρ. τομάτα, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια

Εκτέλεση:

Αχνίζετε τα μύδια και τα κρατάτε στη άκρη. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρετε τα καλαμάρια για 10 λεπτά και τα κρατάτε επίσης στην άκρη σκεπασμένα σε αλουμινόχαρτο. Καίτε σε τηγάνι χωρίς λάδι τις πιπεριές και τις τομάτες από όλες τις πλευρές. Αφού κρυώσουν τις χτυπάτε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσετε μια ομοιογενή παχύρρευστη σάλτσα. Αλατοπιπερώνετε και κρατάτε στην άκρη. Σε βαθύ τηγάνι σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο το ρύζι με το κρεμμύδι. Σβήνετε με το κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί. Ακολουθώντας την λογική του ριζότο ανακατεύετε συνεχώς και προσθέτετε σταδιακά τον ζωμό ψαριού μέχρι να μαγειρευτεί. Στη συνέχεια, προσθέτετε το σοφρίτο τομάτας και πιπεριάς. Ανακατεύετε μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά. Σερβίρετε σε βαθύ πιάτο το ρύζι τοποθετώντας από πάνω τα καλαμάρια και τα μύδια. Προσθέτετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γαρνίρετε με το δυόσμο και τις ελιές.

Μαγειρική

Μακαρονόπιτα με καπνιστό τυρί Μετσοβόνε          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

8 φύλλα κρούστας

300γρ. πέννες ή ριγκατόνι

200γρ. καπνιστό τυρί Μετσοβόνε, σε κύβους

120γρ. φέτα τριμμένη

4 αβγά χτυπημένα

3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 αβγό χτυπημένο για το άλειμμα των φύλλων

½ φλιτζάνι γάλα

Εκτέλεση

Βράζετε ελάχιστα (5 λεπτά) τα ζυμαρικά να μαλακώσουν και τα στραγγίζετε. Χωρίς να τα ξεπλύνετε με κρύο νερό, τα βάζετε σε μεγάλο μπολ, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Ανακατεύετε τα αβγά με τα τυριά και τα προσθέτετε στα ζυμαρικά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε ένα φύλλο σε μακρόστενο μέτριο ταψί αφήνοντάς το να εξέχει από τις άκρες. Το αλείφετε με λάδι και από πάνω στρώνετε άλλα δύο φύλλα, τσαλακώνοντάς τα για να χωρέσουν ακριβώς στο ταψί, αλείφοντας το καθένα με λάδι. Στρώνετε το μισό μίγμα με τα ζυμαρικά ομοιόμορφα από πάνω. Στρώνετε άλλα δύο φύλλα από πάνω με τον ίδιο τρόπο αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λάδι. Ρίχνετε τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Στρώνετε άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο και φέρνετε από πάνω τις άκρες από το φύλλο που εξέχει (από το κάτω φύλλο). Το ραντίζετε με λίγο νερό και στρώνετε από πάνω το τελευταίο φύλλο διπλώνοντας προς τα μέσα τις άκρες που εξέχουν, έτσι ώστε η επιφάνεια της πίτας να είναι λεία. Χαράζετε την επιφάνεια σε κομμάτια. Χτυπάτε το αβγό με το γάλα και περιχύνετε την πίτα. Ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Αν ροδίσει η επιφάνεια πολύ στη μέση του ψησίματος, καλύπτετε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση και κύβους από αλλαντικό της αρεσκείας σας όπως προσούτο, απάκι, λούτζα, ζαμπόν, κ.λπ.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κοτόπουλο Cordon Blue

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4 φέτες στήθος κοτόπουλου, χτυπημένες καλά να γίνουν πολύ λεπτές

8 φέτες μπέικον

4 φέτες έμενταλ

1 ρηχό πιάτο με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1-2 αυγά χτυπημένα, σε ρηχό πιάτο

1 ρηχό πιάτο με φρυγανιά τριμμένη

20 γρ. μαλακό βούτυρο

Για το σερβίρισμα

σος μαγιονέζας

πράσινη σαλάτα

Εκτέλεση:

Σε κάθε φέτα κοτόπουλου βάζετε 2 φέτες μπέικον, τη μία δίπλα στην άλλη. Από πάνω τοποθετείτε από 1 φέτα τυρί. Κλείνετε το κοτόπουλο αναδιπλώνοντας κάθε φέτα στη μέση. Βουτάτε κάθε φιλέτο πρώτα στο αλεύρι, έπειτα στο αυγό και τέλος στη φρυγανιά. Βάζετε τα φιλέτα στο ψυγείο για 30΄ και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία (αλεύρι, αυγό, φρυγανιά) για να φτιάξετε καλή και σωστή κρούστα. Σε τηγάνι λιώνετε το μαλακό βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά τηγανίζετε τα φιλέτα για 5΄ από κάθε πλευρά. Δοκιμάζετε αν έχει γίνει το κοτόπουλο βυθίζοντας ένα μυτερό μαχαίρι μέχρι το κέντρο. Δεν θα πρέπει να βγει ροζ υγρό, γιατί τότε το κοτόπουλο είναι άψητο. Σερβίρετε αμέσως με τηγανητές πατάτες, μια ωραία σος μαγιονέζα και πράσινη σαλάτα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Ρεβιθοσαλάτα α λα καταλάνα   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

350γρ. ρεβίθια

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 γαρίφαλο

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 μικρή πιπερίτσα καυτερή

100γρ. μπέικον

400γρ. λουκάνικο πικάντικο, σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Μουσκεύετε τα ρεβίθια αποβραδίς. Τα βράζετε την επομένη μαζί με το κρεμμύδι στο οποίο έχετε μπήξει το γαρίφαλο, μέχρι να μαλακώσουν. Τα αλατίζετε στο τέλος. Τα σουρώνετε και φυλάτε το ζουμί που έβρασαν. Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το σκόρδο. Προσθέτετε το μπέικον κομμένο σε τετραγωνάκια ή λωρίδες, την καυτερή πιπερίτσα και το λουκάνικο. Τα σοτάρετε όλα μαζί για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε τα ρεβίθια, ανακατεύετε τον πελτέ ντομάτας και λίγο από το ζουμί των ρεβιθιών. Σιγοβράζετε για 15 λεπτά. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι αν χρειάζεται. Αφαιρείτε την πιπερίτσα και σερβίρετε τη σαλάτα πολύ ζεστή.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα