Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Θρησκεία και επιστήμη

Published

on

Το πρακτορείο Reuters επισκέφθηκε το Άγιο Όρος. Και αναζήτησε την άποψη των μοναχών για τον κορωνοϊό και το εμβόλιο, σε μία περιοχή όπου η πανδημία επίσης «σαρώνει». Και όπως διαβάσαμε σε ένα σχετικό απόσπασμα, ο πατήρ Μακάριος, ένας 70χρονος μοναχός, αναφέρει για το εμβόλιο: «Είχα κάποιες σκέψεις αναφορικά με το κατά πόσον είναι απαραίτητο». Και συνεχίζει:  «Κόντεψα να πεθάνω», λέει, όταν κόλλησε Covid19. Για να καταλήξει: «Ωστόσο η επιστήμη είναι στα χέρια του Θεού, ο Θεός φωτίζει τους επιστήμονες ώστε να προστατεύουν την ανθρωπότητα».

Τόσο απλά, τόσο όμορφα και τόσο ταιριαστά με την θρησκεία μας, τα λέει ο σεβάσμιος γέροντας που όπως μάλλον εμμέσως ομολογεί, έπρεπε πρώτα να περάσει πολύ δύσκολα από τη νόσο για να το ξανασκεφθεί και να πάψει να έχει αμφιβολίες για το εμβόλιο και την επιστήμη.

Το ίδιο ακριβώς θα πουν και πολλοί άλλοι άνθρωποι της θρησκείας, ιερωμένοι ή μη, που επίσης αμφέβαλλαν, αλλά αφότου νόσησαν άλλαξαν άποψη. Και μέχρι σήμερα, έχουν νοσήσει πολλοί…

Για την ορθοδοξία δεν υπάρχουν αμφιβολίες: Επιστήμη και θρησκεία δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και δεν αντιμάχονται η μία την άλλη. Άλλωστε, ξέρουμε ότι πολλοί επιστήμονες είναι πολύ πιστοί άνθρωποι. Όπως και ξέρουμε πολλούς ιερωμένους – από μητροπολίτες μέχρι απλούς παπάδες – που είναι επιστήμονες.

Δεν είναι λοιπόν μόνο άτοπο και ανούσιο να μπλέκουμε την πίστη με την πανδημία και την επιστήμη που κάνει τη δουλειά της για να αναχαιτίσει την πανδημία. Ίσως, τελικά, είναι ακόμα και… αμαρτία, αν το καλοσκεφθούμε.

Και κάτι τελευταίο: Κατανοούμε απόλυτα το γεγονός πως σε έναν χώρο πίστης, οι λειτουργοί δεν μπορούν να είναι με ένα κινητό στο χέρι και να ελέγχουν τεστ και πιστοποιητικά. Διαφωνούμε με όσους αντιτίθενται στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου. Άλλωστε είναι η ίδια Ιερά Σύνοδος που ζήτησε τεστ για τους πιστούς που προσέρχονται στις εκκλησίες, ακόμα και προτού αυτό επιβληθεί ως νόμος από την κυβέρνηση…

Ροή ειδήσεων

Advertisement