Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: «Καμπάνα» τριών μηνών στέρησης μισθού σε Διευθύντρια Δημοτικής Υπηρεσίας

Published

on

Του Διονύση Ζακυνθινού

Την πειθαρχική ποινή της στέρησης μισθού για τρεις μήνες επέβαλε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης σε διευθύντρια δημοτικής υπηρεσίας, μεταξύ άλλων, για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο αιτιολογικό της απόφασης του δημάρχου για την επιβολή της ποινής, στην εν λόγω διευθύντρια καταλογίζεται ότι «το χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2021 υπέπεσε κατ’ εξακολούθηση στο πειθαρχικό παράπτωμα της εντός υπηρεσίας αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής».

Εκτός άλλων, αναφέρεται ότι απουσίαζε συχνά αδικαιολόγητα από την υπηρεσία της, όπως και ότι προσερχόταν είτε καθυστερημένα σ’ αυτήν είτε έφευγε νωρίτερα από τη λήξη του ωραρίου της.

Επιπλέον, της καταλογίζεται ότι δεχόταν τακτικά στο γραφείο της μια φίλη της, πλασιέ ρούχων, ισχυριζόμενη ότι επρόκειτο για πολίτη που την επισκέφθηκε με σκοπό να ενημερωθεί για τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης του Δήμου.

Όμως, οι υπάλληλοι του Τμήματος Δια Βίου Μάθησης κατέθεσαν στην ΕΔΕ που διενεργήθηκε ότι η πλασιέ ουδέποτε είχε εκφράσει ενδιαφέρον για τα προγράμματα του.

Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης του δημάρχου, φέρεται να «χρησιμοποιούσε την υπηρεσιακή της δυνατότητα να εγκρίνει ή όχι το υπερωριακό έργο των υφισταμένων της σαν μοχλό πίεσης σε αντιπαραθέσεις της με αντιδημάρχους».

Ιδίως με τον αντιδήμαρχο στον οποίο υπάγεται άνοιξε μεγάλο μέτωπο, όταν αυτός έκανε αναφορές για τις αδικαιολόγητες απουσίες της.

Οι αναφορές του αντιδημάρχου περί των αδικαιολόγητων απουσιών της επιβεβαιώθηκαν από μάρτυρες, την ίδια ώρα που υφιστάμενοι της είναι πυρ και μανία μαζί της, λόγω της συμπεριφοράς της και της άρνησης της να αναγνωρίσει τις υπερωρίες τους για την καταβολή της ανάλογης αποζημίωσης.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι με έγγραφα τους διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν αναγνώριζε την πραγματική υπερωριακή απασχόληση τους, την οποία βεβαίωναν οι προϊστάμενοι των Τμημάτων, ο  αντιδήμαρχος και σε μια περίπτωση ακόμη και ο ίδιος ο δήμαρχος, θεωρώντας προφανώς από την πλευρά της ότι αυτοί οι υπάλληλοι διευκόλυναν το έργο της δημοτικής αρχής!

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένας από τους εργαζόμενους με έγγραφο του διαμαρτυρήθηκε γιατί η εργατικότητα του τύγχανε «απαξιωτικής συμπεριφοράς» από τη διευθύντρια.

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ

Καθώς τα προαναφερόμενα γεγονότα εκτυλίχθηκαν σε βάθος διετίας, έως και τον Ιανουάριο, είναι προφανές ότι η υπόθεση έκλεισε με αξιοσημείωτη καθυστέρηση, προφανώς εις βάρος  του Δήμου Πατρέων και του δημοσίου συμφέροντος.

Ωστόσο, η πειθαρχική ποινή της στέρησης μισθού για τρεις μήνες είναι η ανώτερη που μπορούσε να της επιβληθεί.

Παράλληλα, ένα εύλογο ερώτημα αφορά το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη θέση της. Πώς θα παραμείνει σ’ αυτήν; Πέραν του ότι είναι διαταραγμένες οι σχέσεις της με συναδέλφους της και συνεργάτες της, όπως καταδεικνύεται και στο πόρισμα της ΕΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ», μετά από την κλήση της σε απολογία υπέπεσε σε νέο σοβαρό παράπτωμα, καλώντας με τη σειρά της, χωρίς να έχει το δικαίωμα, τους υφιστάμενους της, μάρτυρες στην ΕΔΕ που έγινε γι’ αυτήν, να απολογηθούν για το περιεχόμενο των καταθέσεων τους!

Πάντως, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει από δω και πέρα, γεγονός είναι ότι και από την περίπτωση αυτή αναδεικνύονται οι σοβαρές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης.

 

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΕΔΕ

Κατά της διάρκεια της σχετικής ΕΔΕ που διενεργήθηκε, εξετάστηκαν συνολικά 18 μάρτυρες, συγκεκριμένα δύο  πρόεδροι Επιτροπών του Δήμου και 16 υπάλληλοι.

Στο 29 σελίδων πόρισμα περιλαμβάνονται 141 έγγραφα, τα οποία στοιχειοθετούν τα εξής:

*Ανάρμοστη συμπεριφορά προς συναδέλφους

*Μη τήρηση ωραρίου υπηρεσίας συστηματικά

*Μεροληπτική συμπεριφορά κατά υφιστάμενων

*Αδικαιολόγητη αποχή από εκτέλεση καθηκόντων

*Συνεχόμενη αναξιοπρεπής και ανάξια συμπεριφορά στην υπηρεσία

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement