Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα:-Αύξηση νοσηλειών σε παιδιά με covid-19 στο ΠΓΝΠ

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Με ανεξέλεγκτη ραγδαιότητα αυξάνονται όχι μόνον τα κρούσματα αλλά και οι νοσήσεις στην Αχαΐα.
Το κομβικό ερώτημα που τίθεται είναι πόσο επηρεάζει το συγκεκριμένο στέλεχος τα παιδιά και αν υπάρχουν ενδείξεις που να προοιωνίζουν ότι η Όμικρον πέρα από το αναπόφευκτο της νόσησης θα οδηγήσει παιδιά στην αναγκαιότητα νοσοκομειακής νοσηλείας.

Αύξηση των νοσηλειών στα παιδιά πάρα την ήπια συμπτωματολογία της Όμικρον προβλέπει ο καθηγητής Παιδιατρικής/Νεογνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών/διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής, Μ.Ε.Ν.Ν., Μ.Ε.Θ. Παίδων του ΠΓΝΠ, Γαβριήλ Δημητρίου.

Η θέση του με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία των νοσηλειών του Δεκεμβρίου στην Παιδιατρική του ΠΓΝΠ δεν δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα, καθώς όπως τονίζει: «Νοσηλεύτηκαν 187 παιδιά δηλ. το 1/6 όλου του χρόνου. Επίσης η ανοδική πορεία εμφανίζεται και στα ύποπτα όπου από πάνω από τα 1.100 από τον Νοέμβριο του 2020 έως τώρα, τα 25 ύποπτα νοσηλεύτηκαν τον μήνα Δεκέμβριο του 2021. Επίσης από τα 350 παιδιά που νόσησαν ως εξωτερικοί ασθενείς από τον Νοέμβριο του 2020 τα 125 νόσησαν τον Δεκέμβριο του 2021, δηλαδή σε αυτή την περίπτωση ένας μήνας κάλυψε το 1/3 των συνολικών νοσηλειών ενός χρόνου και με αυτά τα στοιχεία δεν θεωρώ ότι η κατάσταση θα είναι ευοίωνη με την υπερμεταδοτικότητα της Όμικρον. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται τρία θετικά και δύο ύποπτα».

Στο ερώτημα της «Γ» αν η Όμικρον θα επηρεάσει δραστικά τον παιδικό πληθυσμό σε επίπεδο αύξησης νοσηλειών, ο καθηγητής Δημητρίου επισημαίνει: «Είναι γνωστό ότι στα παιδιά η νόσος Covid-19 εκτός των λίγων περιπτώσεων που παρουσιάζεται πολυσυστηματικό (MIS-C) υπερφλεγμονώδες σύνδρομο, νοσούν ήπια. Το γεγονός όμως ότι ενώ η Όμικρον φαίνεται να δίνει ήπια νόσηση στον γενικό πληθυσμό, αυτό υπερφαλαγγίζεται από την υπερμεταδοτικότητα με αποτέλεσμα να αναμένεται με βεβαιότητα αύξηση νοσηλειών.

Για να γίνω σαφής σε 1 εκ. κρούσματα στη Βρετανία η πιθανότητα νοσηλείας σε Νοσοκομείο είναι 35%, μικρότερη από τη Δέλτα πλην όμως η τεράστια αύξηση των προσβληθέντων αντισταθμίζει την ηπιότητα της Όμικρον, γιατί είναι βέβαιο ότι ο υπερπολλαπλασιασμός των νοσούντων θα αυξήσει με μαθηματική βεβαιότητα τις νοσηλείες. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ παρουσιάζεται αύξηση 400%, ενώ τα κρούσματα στον παιδικό πληθυσμό στην Ουάσιγκτον παρουσιάζουν 200% άνοδο άρα είναι φυσικό ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες».

«Το Καραμανδάνειο δεν νοσηλεύει Covid και δεν έχω ειδικευόμενους»

Επί θύραις θεωρεί ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην Παιδιατρική του ΠΓΝΠ καθότι όπως υπογραμμίζει: «Το Καραμανδάνειο έχει σταματήσει από τις 2 Δεκεμβρίου να δέχεται παιδιά με νόσο covid-19 λόγω έλλειψης συγκεκριμένης ειδικότητας στο ιατρικό προσωπικό. Με όσα προανέφερα είναι σαφές ότι αναμένεται αύξηση των νοσηλειών στα παιδιά, αφαιρούμενης μάλιστα της παιδιατρικής μονάδας του Καραμανδανείου από την νοσηλεία covid-19 και προστιθέμενου του προβλήματος έλλειψης ειδικευόμενων γιατρών στην Παιδιατρική του ΠΓΝΠ το βέβαιο είναι ότι αν δεν διευθετηθεί η υπάρχουσα κατάσταση θα υπάρξει πρόβλημα».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement