Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Αμάν, με αυτή την πανδημία!

Published

on

Γράφει ο Τάκης Γεωργακόπουλος, γιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ, Πνευμονολόγος

Διαπιστώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, αν και πιθανολογείται πώς είχε ξεσπάσει νωρίτερα, το 2019…
Σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και στην χώρα μας, ως σήμερα…
Τρεις φορές έχουν σημάνει οι πολιτικοί μας κι ο πρωθυπουργός μαζί, την …λήξη της πανδημίας κι ακόμη δεν λέει να τελειώσει!
Το ερώτημα όμως που προβάλλει ανησυχητικό είναι: Και μετά την Πανδημία, Τι;
Ουδείς, πλην ελαχίστων, νοιάζεται για το τι μπορεί να επακολουθήσει…
Η Ιατρική όμως λέει πως, μετά την πανδημία, ακολουθεί η Ενδημία, με λιγότερα ασφαλώς κρούσματα μολύνσεων αλλά με απρόβλεπτους θανάτους, έστω και σε τοπικό επίπεδο. Τέτοια εκτίμηση πρόβλεψης, για το τι θα συμβεί μετά την Πανδημία κι αν στην χώρα μας επικρατήσει Ενδημία, δεν υπάρχει. Θα έπρεπε όμως να υπάρχει.
Διότι η ως τώρα εμπειρία μας, από την ”λήξη” της Πανδημίας, που έχει σημάνει μόνο ο Πρωθυπουργός, είναι απογοητευτική.
Τον Φεβρουάριο του 2021 διανύαμε ”το τελευταίο μίλι”,
Τον Απρίλιο του 2021 φτάναμε ”στο τέλος της πανδημίας”.
Τον Ιούλιο του 2021 βλέπαμε ”το τέλος του τούνελ”.
Κι όμως η πανδημία, είτε εξ αιτίας του στελέχους ”Δέλτα” είτε εξ αιτίας του στελέχους ”Όμικρον”, είναι εδώ!
Σε κρούσματα Mολύνσεων, σε Νοσούντες κατ’ οίκον, σε Νοσηλευόμενους στις κλινικές Covid, σε διασωληνωμένους στις ΜΕΘ απανταχού της Ελλάδας, σε Θανόντες εντός ή εκτός ΜΕΘ… Άρα, τι να προβλέψουμε;
Η διαδρομή της Πανδημίας δείχνει πιο μακρά και πιo επίπονη κι από έναν” μαραθώνιο” στην κλασσική του διαδρομή…
Ο κλασσικός μαραθώνιος όμως, κάποτε τελειώνει στο Παναθηναϊκό στάδιο, όση ώρα κι αν τρέχει ο δρομέας.
Εδώ, με την Πανδημία δεν ξέρουμε πόσο θα τρέχουμε, για πόσο χρόνο ακόμη θα τρέχουμε έστω κι αν ο ΠΟΥ σημάνει το πέρασμά της σε κατάσταση Ενδημίας. Διότι απλά, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στην χώρα μας, αν δηλαδή θα περάσουμε σε ενδημικό στάδιο ή σε επιδημική κατάσταση όπου και θα έχουμε νέα κρούσματα με ήπια συμπτώματα χωρίς κανένας να αποκλείει ότι δεν θα υπάρχουν και βαριές καταστάσεις, έστω σποραδικά…
Ακόμη όμως κι αν περάσουμε σε στάδιο Ενδημίας, η κατάσταση δεν θα αλλάξει πολύ σε σχέση με την σημερινή, διότι και κρούσματα μολύνσεων θα έχουμε και νοσήσεις θα έχουμε και διασωληνωμένους θα έχουμε και θανάτους θα έχουμε.
Η ιστορία της γρίπης πρέπει να μας διδάσκει. Δεν μας δίδαξε όμως. Η διαχείριση της Πανδημίας αποδείχτηκε πώς δεν διδαχτήκαμε σχεδόν τίποτα από την ιστορία της γρίπης και την ως τώρα διαδρομή της στην ανθρωπότητα. Διότι οι περισσότερες Ιογενείς λοιμώξεις έρχονται στις κοινωνίες για να μείνουν κι όχι για να εξαφανιστούν. Απλά, κάνουν έναν μακρό κύκλο και ανάλογα με τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες αλλά και την βλάβη του περιβάλλοντος, διασπείρονται οι Ιοί στους ανθρώπους και προκαλούν μικρές ή μεγάλες λοιμώξεις.
Έτσι θα γίνει και με τον Κορωνοϊό αλλά συνήθως το τέλος μιας επιδημίας ή ενδημίας ή πανδημίας, το κηρύσσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και όχι οι πολιτικοί κάθε χώρας!

Ροή ειδήσεων

Advertisement