Κυριακή 26 Ιουνίου 2022
Connect with us

Υγεία

Αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών

Έρευνα: Tι γίνεται με τους πάσχοντες με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο εξαιτίας του κορωνοϊού

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου συχνά ανιχνεύονται κατά τη διάρκεια προσυμπτωματικού ελέγχου ασυμπτωματικών ασθενών.

Η πρώιμη διάγνωση οδηγεί σε βελτίωση της επιβίωσης, ωστόσο η πανδημία COVID-19 έχει θέσει εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε υγειονομικές δομές για προσυμπτωματικό έλεγχο όπως μαστογραφία και κολονοσκόπηση.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος(Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα από την πρόσφατη δημοσίευση των J.Z.Zhou καισυνεργατών στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open 2022;5(2):e2148581.

Σκοπός της μελέτης ήταν η σύγκριση του επιπολασμού των πρώιμων διαγνώσεων καρκίνου και των διαγνώσεων καρκίνου προχωρημένου σταδίου πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 στο Moores Cancer Center του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια το 2019 και το 2020.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 55 άνδρες (10.5%) και 467 γυναίκες (89.5%) με μέση ηλικία τα 58 έτη. Ο συνολικός αριθμός των νέων επισκέψεων για διάγνωση κακοήθους νεοπλάσματος δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ του 2019 και του 2020 (1894 έναντι 1915, αντίστοιχα).

Επιπρόσθετα, η κατανομή των νέων διαγνώσεων ανά στάδιο της κακοήθειας δεν διέφερε σημαντικά, και πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν 605 ασθενείς (31.9%) με νόσο σταδίου 1 το 2019 έναντι 556 ασθενείς (29%) το 2020, ενώ 492 ασθενείς (26%) διαγνώστηκαν με νόσο σταδίου 4 το 2019 έναντι 506 ασθενείς (26.4%) το 2020.

Μετά την έναρξη της πανδημίας COVID- 19, παρατηρήθηκε μια αριθμητική αλλά μη στατιστικά σημαντική αλλαγή στον αριθμό των ασθενών που παρουσιάστηκαν με κολο-ορθικό καρκίνο σταδίου 1 [8 ασθενείς (17.8%) το 2019 και 6 ασθενείς (14.6%) το 2020] ή σταδίου 4 [3 ασθενείς (6.7%) το 2019 και 8 (19.5%) το 2020). Ωστόσο, μεταξύ των ασθενών με καρκίνο του μαστού, παρατηρήθηκε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό ασθενών που διαγνώστηκαν με νόσο σταδίου 1 [138 ασθενείς (63.9%) το 2019 και 116 (51.3%) το 2020], ενώ σημαντικά υψηλότερος αριθμός ασθενών διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού σταδίου 4 [4 (1.9%) το 2019 και το 14 (6.2%) το 2020].

Επιπρόσθετα, τα πιο πρόσφατα δεδομένα για το 2021 υποδηλώνουν ότι η επιδημιολογική τάση συνεχίζεται για τις νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού, με αύξηση των ασθενών που παρουσιάζονται με νόσο σταδίου 4 και μείωση του ασθενών που παρουσιάζονται με νόσο σταδίου 1 συγκριτικά με το παρελθόν.

Συμπερασματικά, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πρόληψης του καρκίνου, ιδιαίτερα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού.

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την επίδραση της πανδημίας COVID-19 στη θνησιμότητα από καρκίνο λόγω μείωσης των προσυμπτωματικών ελέγχων, ιδιαίτερα καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ασθενών που παρουσιάζονται με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο αυξάνεται.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα άτομα που έχουν καθυστερήσει την προληπτική φροντίδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας να ενθαρρύνονται ώστε να προβούν στον απαραίτητο προσυμπτωματικό έλεγχο ανάλογα με το φύλο και την ηλικία τους το συντομότερο δυνατό.

 

Περισσότερα

Υγεία

Δώσε ένα λεπτό από τη ζωή σου»-Εθελοντική αιμοδοσία σήμερα από την «ΠΑΛΕΙΑ» και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

«Δώσε ένα λεπτό από τη ζωή σου, δώσε αίμα και χάρισε ζωή» είναι το μήνυμα  που στέλνει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Αχαΐας «ΠΑΛΕΙΑ», ο οποίος διοργανώνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εθελοντική αιμοδοσία με τη συμμετοχή επιστημόνων ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και εθελοντών.

Στις 20.00 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, πολιούχου της Κάτω Αχαΐας που πανηγυρίζει με τη δέουσα θρησκευτική λαμπρότητα, παράλληλα με την αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί και η εκδήλωση με τίτλο: «Οι μυρωδιές της ρίγανης για τ’ Αγιαννιού τη χάρη»!..» κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί μία μουσική αναδρομή στο παραδοσιακό, σμυρνέϊκο και ρεμπέτικο τραγούδι με την ταλαντούχα μουσικό, Αρετή Κετιμέ που με τη φωνή και το σαντούρι της μας ταξιδεύει στους δρόμους του μυαλού και της καρδιάς, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσουν και τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων “Πάλεια”, Αλισσαίων “Πείρος”, Χορευτικής Ομάδας Αλισσού, Σχολής Χορού Παναγιώτη Τσεκούρα και Σχολής Χορού, Βασιλικής Διακάτου, αναδεικνύοντας το ελληνικό στοιχείο και ηχόχρωμα.

«Είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε δράσεις όπως αυτή που συνδυάζουν την εθελοντική αιμοδοσία η οποία είναι ακίνδυνη, απόλυτα ασφαλής και αποτελεί πραγματικό δώρο ζωής με τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην εξίσου σημαντική ψυχική μας υγεία και ευεξία, ειδικά όταν λαμβάνουν χώρα σε περιοχές , όπου οι πρόσφυγες προσέφεραν τα μέγιστα στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος.

Περισσότερα

Υγεία

Το προσαρμοσμένο εμβόλιο της Moderna θα είναι έτοιμο για παραδόσεις τον Αύγουστο

Δημοσιεύθηκε

στις

Εφόσον λάβει έγκαιρα το πράσινο φως των ρυθμιστικών αρχών, η Moderna θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τον Αύγουστο τις παραδόσεις του νέου, προσαρμοσμένου εμβολίου της για τον κοροναϊό, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή προκειμένου να μην χάσει χρόνο.

«Στόχος μας είναι ακόμα και τον Αύγουστο δεδομένου ότι θα υποβάλουμε όλα τα δεδομένα τον Ιούνιο, μέχρι το τέλος Ιουνίου […] ελπίζουμε ότι γύρω στον Αύγουστο το εμβόλιο θα έχει λάβει έγκριση» δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στεφάν Μπανσέλ.

«Μπορούμε να αρχίσουμε τις παραδόσεις γύρω στον Αύγουστο. Για ορισμένες χώρες μπορεί να είναι το Σεπτέμβριο, αυτό όμως είναι θέμα των ρυθμιστικών αρχών. Επειδή αυτό πιέζει τώρα είναι τα ρυθμιστικά ζητήματα. Από άποψης παραγωγής, παρασκευάζουμε το εμβόλιο» είπε.

Παραμένει ωστόσο ασαφές σε ποια στελέχη του κοροναϊού θα στοχεύει η νέα βερσιόν του εμβολίου Covid-19, καθώς η σύσταση των νέων εμβολίων θα αποφασιστεί αφότου εκδώσουν συστάσεις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι ρυθμιστικές αρχές.

Στις αρχές Ιουνίου πάντως η Moderna είχε ανακοινώσει ότι ένα προσαρμοσμένο διδύναμο εμβόλιο, το οποίο στοχεύει ταυτόχρονα την Όμικρον και το αρχικό πανδημικό στέλεχος, προσφέρει καλύτερη ανοσιακή απόκριση έναντι της Όμικρον συγκριτικά με το σημερινό εμβόλιο.

Την Τετάρτη ανέφερε ότι το εμβόλιο προσφέρει ισχυρή ανοσιακή απόκριση έναντι των υποπαραλλαγών BA.4 και BA.5 της Όμικρον.

Νέες βερσιόν του εμβολίου της αναπτύσσει στο μεταξύ και η Pfizer. Την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση νέου εμβολίου των Pfizer/BioNTech, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί ποιες υποπαραλλαγές του κοροναϊού θα στοχεύει η νέα βερσιόν.

in.gr

Περισσότερα

Υγεία

Ψηφιακή ημερίδα με θέμα: «Καρκίνος Δέρματος η Ορατή Απειλή»

Δημοσιεύθηκε

στις

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τον Καρκίνο του Δέρματος, η Ιατρική Εταιρία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου (Ι.Ε.Δ.Ε.Π.) διοργανώνει μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και σε συνεργασία με την Ογκολογική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» και τη Δερματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η Βοήθεια», ψηφιακή ημερίδα με τίτλο «Καρκίνος Δέρματος η Ορατή Απειλή».

Σκοπός της ημερίδας είναι η πληροφόρηση του κοινού για τους τρόπους πρόληψης, την έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και την αποκατάσταση του καρκίνου του δέρματος, περιστατικά.
Στη θεματολογία της ημερίδας θα συζητηθούν από έγκριτους επιστήμονες, καίρια ζητήματα που αφορούν τον καρκίνο του δέρματος, μεταξύ των οποίων:
– Ακτινικές υπερκερατώσεις και άτυποι μελανοκυτταρικοί σπίλοι
– Μη μελανοκυτταρικός Καρκίνος του Δέρματος
– Oι ακάλυπτες ανάγκες στην αντιμετώπιση ασθενών με μη μελανοκυτταρικούς όγκους του δέρματος: Θεραπευτικές Εξελίξεις
– Μελάνωμα Δέρματος: Διάγνωση και Πρόληψη
– Εξελίξεις στη θεραπεία του Μελανώματος.
Εισηγητές θα είναι οι:
– Ελευθερία Βρυζάκη, Δερματολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Δερματολογική Κλινική ΠΓΝΠ
– Σοφία Γεωργίου, Καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας ΠΓΝΠ, Διευθύντρια Δερματολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ
– Νικόλαος Καποδίστριας, Παθολόγος-Ογκολόγος, PhD, Επιμελητής Β’ ΠΓΝΠ
– Χρύσα Οικονόμου, Δερματολόγος, Επικουρική Επιμελήτρια, Δερματολογική Κλινική ΠΓΝΠ
– Αθηνά Χριστοπούλου, MD, PhD, Διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας-Υπεύθυνη Ογκολογικής Μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας»
Το συντονισμό της ημερίδας θα έχει η δημοσιογράφος Μαρίνα Ριζογιάννη
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά στις 22 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:00. Θα υπάρξει ζωντανή μετάδοση μέσω της ιστοσελίδας της Ι.Ε.Δ.Ε.Π. (www.iedep.gr), της synedra.gr και των Social Media.
Με αφορμή την ημερίδα αυτή ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος δηλώνει: «Βρισκόμαστε στην έναρξη του καλοκαιριού και όλοι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για δράσεις που ευαισθητοποιούν και ενημερώνουν τους πολίτες γύρω από το θέμα του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος. Ειδικά για εμάς τους Έλληνες και πολύ περισσότερο το καλοκαίρι, λόγω της έντονης ηλιοφάνειας, τόσο τα μέτρα προφύλαξης όσο και ο τακτικός έλεγχος των σπίλων μας είναι επιβεβλημένα. Φέτος ας αγαπήσουμε τον εαυτό μας λίγο περισσότερο από το καλοκαίρι.»

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα